Med debutverket Moratorium har vi fått en ny röst inom den svenska spänningslitteraturen. Många har skrivarambitioner, men få debutanter antas av förlagen varje år. Monica Rehn har jobbat på det ett bra tag innan Moratorium, hennes andra manus, blev antaget av Modernista.
Efter att ha läst debuten är jag rätt säker på att förlaget gjort ett klokt val och att vi kommer att kunna glädjas åt nya böcker av henne under kommande år. Hon har en egen röst i en tätbefolkad genre, delvis har hon tagit ett modernt grepp om en av de mest klassiska formaten; pusseldeckaren.
Sommaren 1996 är det dags för scoutläger vid en insjö och de unga ledarna David Bergman och Jonathan Sandberg är entusiastiska. De flesta av de deltagande barnen känner de sedan länge, men här finns också två nya, ett syskonpar från en nyinflyttad familj med problem.
Allt går ändå bra och på kvällen har alla barnen somnat tryggt i stugan vid sjön. David och Jonathan är nöjda över dagen, slappnar av, dricker vodka och kommer på den lysande idén att ta en simtur över sjön. Från andra sidan av ser de att stugan brinner. De simmar tillbaka så fort de kan, får ut de flesta av barnen men en flicka kan de inte rädda, hon dör i lågorna.
Det är bokens utgångspunkt, en traumatisk händelse som får konsekvenser under lång tid, ett rätt vanligt grepp inom litteraturen.
Jonathan lyckas aldrig riktigt bearbeta sina skuldkänslor; han isolerar sig mer och mer och försvinner så småningom. Det går bättre för David, han blir en framgångsrik jurist men tio år senare, 2016, tar livet en serie olyckliga vändningar för honom. Barndomskompisarna har glidit isär sedan länge, men när Jonathans rika pappa ger David i uppdrag att ta reda på vad som egentligen hänt sonen så accepterar han. Davids undersökningar leder fram till att den ena mörka hemligheten efter den andra avslöjas. Tempot i berättelsen ökar med olika överraskande vändningar; en kurvig racingbana på vägen mot en dramatisk upplösning … eller riktigt upplöst blir det inte, slutet innehåller fortfarande frågor i läsarens huvud.
Tidigare har jag vid olika tillfällen diskuterat olika förhållningssätt till skrivandet inom spänningsgenren. Någon gång använde jag typologin gehörskrivare, arkitekter och byggmästare. I denna typologi är Monica Rehn definitivt en arkitekt.
Moratorium är ett komplext byggnadsverk, en arkitektur med många detaljer som man som författare måste hålla reda på och ett pussel med så här många bitar kräver planläggning, synopsis i olika lager, ända ner till detaljnivå. Det gäller för reella objekt, för händelsernas överraskande samband och för logiken i de olika karaktärernas sätt att vara och bete sig. Det är ett komplext pussel men Monica Rehn är skicklig på att hålla ordning på bitarna och jag slår vad om att Rehn måste ha arbetat med någon form av rätt detaljerad ritning, en arkitektur.
För läsaren blir pusslet en intressant utmaning, det går att finna ledtrådar, det går att gissa sig till en del lösningar; ibland blir man lycklig över att ha gissat rätt och ibland blir man ännu gladare av att ha gissat fel.
Även på ett annat plan visar sig arkitekten. Moratorium innehåller en kombination av en rad olika tidsperspektiv och en variation av perspektiv från olika berättarjag. Även den strukturen är komplex och även den strukturen hanterar Rehn riktigt bra; rörelsen mellan de olika perspektiven fungerar väl och skapar en dynamik i berättandet, en rörelse där jag som läsare vill följa med, jag vill inte lägga ifrån mig boken!
Moratorium innehåller starka, genomarbetade, levande karaktärer. Möjligen ägnar Rehn lite för många bokstäver för att förklara dem, i stället för att låta dem växa fram, men det är en liten randanmärkning.
Sammanfattningsvis en riktigt bra debut och jag ser fram emot att få läsa hennes nästa bok!
Anders Kapp, 2019-04-24
Bokfakta
- Titel: Moratorium.
- Författare: Monica Rehn.
- Utgivningsdag: 2019-04-08.
- Förlag: Modernista.
- Antal sidor: 412.
Länkar till mer information
- Kapprakt om Monica Rehn
- Du kan läsa mer om boken här och här.