Mobbingthriller som berör

Barns våld mot barn är ett starkt tema som återkommer i många böcker och det är också kärnan i isländska Yrsa Sigurðardóttirs senaste bok på svenska, Upprättelsen. Hon är en prishyllad författare som finns utgiven i 30-talet länder men jag har bara läst två böcker av henne tidigare: Ödemark i serien om Thóra Gudmundsdóttir och Arvet, första boken i den här serien med Freyja & Huldar i huvudrollerna, den senare i samband med att författaren hälsade på oss på Svenska Deckarfestivalen 2019. Den nya boken är den klart bästa av de jag läst, möjligen kan de rätt stora skillnaderna förklaras av att den har en annan översättare, Susanne Andersson. Det är svårt att veta, jag kan inte läsa isländska, men den här översättaren ska ha all heder för den goda svenska vi möter i texten.

En film sprider sig viralt på nätet. Den visar tonåriga Stella som allt mer desperat säger förlåt samtidigt som hon misshandlas grovt på en toalett. Det dröjer ett bra tag innan hennes döda kropp hittas.

En av seriens återkommande huvudpersoner, polisen Huldar, ingår i det team som ska försöka lösa fallet, nu mest i samarbete med yngre kollegan Gudlaugur, blyg och försynt men en smart polis. Deras situation är inte så enkel, chefen Erla är värre än vanligt, vill inte lyssna på någon annan än sig själv och Huldar och Gudlaugur är de speciella hackkycklingarna; de får för det mesta inga uppgifter alls trots att andra kolleger är totalt överbelastade. Efter Haldurs anmälan mot Erla för sexuella trakasserier är han hatad av chefen, hon håller hårt i den position som hon övertagit från honom.

Den andra återkommande huvudpersonen, barnpsykologen Freyja, blir anlitad som konsult eftersom utredningen i stor utsträckning rör sig bland tonåriga barn. Huldar och Freyja har en historik och deras komplexa relationer är en rätt stor biberättelse i boken.

De flesta av handlingens unga karaktärer går sista året i grundskolan och jag tror att just den tiden kan vara den absolut värsta perioden i den mycket hårda värld som många måste kämpa med för att överleva. Kraven är oändligt många, ofta obegripliga, och det är så enkelt att halka ut i kylan. Klassens glittrande drottningar konkurrerar lätt med vilken brutal diktator som helst. Tillgång till sociala medier har gjort ont värre. Och konsekvenserna för alla som drabbas kan bli förödande, vi har många självmord bland tonåringar och många andra får sår att försöka leva med under många år framåt. Den situationen skildras väl i den här berättelsen.

Det kommer fler filmer och andra inslag på nätet, fler tonåringar försvinner och utredningen växer utan att komma framåt. Det blir många turer på vägen fram mot gåtans lösning.

Det här är en författare med sin egen stil. Här finns en sorts humor, överdrifter och en del groteskerier som är ovanliga för genren. Det finns sannolikt läsare som har olika åsikter om det, men här tycker jag att det fungerar mycket väl. Upplösningen är möjligen något utstuderad i överkant men det är ett av författarens kännetecken och det är inget problem att leva med.

En klassiker när det gäller barns våld mot barn är William Goldings Flugornas herre från 1954 men utöver den här boken är Mattias Edvardssons senaste bok Goda grannar ett bra samtida exempel. I samband med att jag skrev om den utvecklade jag en del argument om varför uppfinningen av själva ordet mobbing var olyckligt som jag inte ska upprepa igen. Kan bara konstatera att det är ett stort misslyckande att vi har så svårt att bekämpa en brottslighet som ofta skadar unga människor för livet. Och det är bra när en till författare lyfter problematiken samtidigt som hon ger oss en bra spänningsläsning.

Anders Kapp, 2021-04-23

Bokfakta

  • Titel: Upprättelsen (Aflausn, 2016, översättning 2021, Susanne Andersson).
  • Författare: Yrsa Sigurðardóttir.
  • Utgivningsdag: 2021-03-29.
  • Förlag: HarperCollins.
  • Antal sidor: 372.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait