Vilka är årets skönlitterära fynd på bokrean?

Snart dags för årets bokrea och jag har försökt vaska fram de bästa skönlitterära fynden. Det blev sex kvinnliga författare som alla ger oss fantastiska läsupplevelser och nya insikter. Är det någon av dem du inte läst tidigare är du bara att gratulera! (Titlarna länkar till recensioner.)

Olga Tokarczuk, Löparna. En av de bästa nobelpristagarna någonsin, enligt min mening, och den här boken är fantastisk. En välslipad skalpell som med lustfyllda skratt snittar hål på uppblåsta Sanningar och visar deras tomma innanmäten för världen. En brokig väv med skimrande trådar. En hyllning till den levande människan.

Sara Stridsberg, Kärlekens Antarktis. En av årets bästa svenska böcker 2018, ett mästerverk som med suggestiv skönhet berättar den hemskaste av hemska historier, ett konstverk som fastnar i själen, som stannar kvar, som skapar styrkan att aldrig någonsin acceptera en värld där vi tillåter bokens Kristina att ständigt återfödas. Borde vunnit Augustpriset det året, men var inte ens nominerad.

Cilla Nauman, Den oändliga familjen. Den bästa bok hon skrivit. En fantastiskt drabbande text om en familjs undergång skriven med ett skimrande språk. En käftsmäll i solar plexus fungerar inte, det är olika platser, men det känns så, gör ont lite här och var, kanske mest i hjärtat, när man kommer till sista sidan.

Nina Wähä, Testamente. Boken var nominerad till Augustpriset 2019 och är en både riktigt rolig och ibland riktigt hemsk resa i sällskap med en stor och trasig familj, ett kalejdoskop av helt olika människor som ändå sitter ihop, bundna till varandra som en råttkung. Varför blir vi som vi blir? Och vad ger vi andra i arv i vårt ”testamente”?

Helena von Zweigbergk, Totalskada, om förväntningar och drömmar som både kan vara fantastiska och förfärande. Om Agneta och Xavier som varit gifta i många år och sedan länge har ömsesidiga förväntningar, rollfördelningar, mer eller mindre välgrundade, som över åren cementeras, härdar som betong, som inte klarar förändring, som kolliderar med nya förutsättningar med förödande effekter.

Kerstin Ekmans Gubbas hage hade jag som snask på nattygsbordet under ett bra tag. Att läsa små stycken då och då vid sidan av andra böcker är en lisa för själen. En inbjudande blandning av natur och filosofi, att hela tiden finna det stora i den lilla exakta detaljen (jag har inte skrivit om den).

Det finns naturligtvis mycket annat spännande, inte minst en del klassiker. Tio av August Strindbergs böcker finns med i en specialutgåva för rean för 89 kronor styck och om du inte ägnat dig åt honom tidigare kanske det är dags nu?

Ray Bradburys Fahrenheit 451 är en ständigt aktuell dystopi, värd att läsas av alla. Kanske i sällskap med George Orwells 1984, tillsammans förmedlar de läsvärda och insiktsfyllda bilder av vår värld, fortfarande giltiga i våra dagar. Bägge finns med på rean.

Med finns också fantastiska författare som Stig Dagerman, Karin Boye, Marguerite Duras, både Charlotte och Emely Brontë, Herman Hesse, Herman Hesse, Sylvia Plath, John Steinbeck och James Joyce.

Återkommer med några tips om fynd bland spänningslitteraturen.

Anders Kapp, 2020-02-12

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait