Människor som läser röstar inte på Trump, Orban, Åkesson, Putin, Strache, Kaczyński eller alla de där andra parasiterna som frossande på människors rädsla och okunnighet vällt fram i maktens korridorer under senare år.
Litteratur är ett motsatsord till populismen och dess förenklade serietidningsvärld. En av litteraturens viktiga banerförare i Sverige, förläggaren Svante Weyler, tänker pensionera sig och ur en intervju i dagens DN citerar jag:
– Mitt intresse har varit att hitta författare som förklarar världen. … För mig handlar det om ett humanistiskt ideal. Att vara med och bidra till människors möjligheter att begripa hur andra har det. Jag tror inte att det går att förstå andra människor om man inte läser litteratur. Alternativet är ju att försöka träffa alla andra människor, det är ett jävla jobb. Och framför allt: hur bär man sig åt för att få fatt i de döda?
– Ofria människor kan makten förfoga över. Fria människor är ett helvete att förfoga över. Om någon vet ett annat sätt att bli fri och förstå världen än att läsa litteratur, kom fram med det!
Det är ett bra citat. Och sant.
Att försöka förstå världen och människorna tycker jag att jag ägnat större delen av mitt liv åt. På flera olika vägar. På den akademiska vägen till att doktorera i statsvetenskap läste jag väldigt mycket. Bara referenslistan i min avhandling innehåller 330 böcker, från grekiska antiken och framåt, många tusentals sidor. Mycket är fantastiskt bra, insiktsfulla texter som ger mycket kunskap; olika perspektiv på de stora frågorna som vi alla då och då grubblar över.
Men skönlitteraturen ger ännu mycket mer. Många gånger har det slagit mig hur mycket ”sannare” den goda fiktionen kan vara, när det gäller dessa frågor, än förment dokumentära eller vetenskapliga berättelser.
Vad har jag då kommit fram till, vad är svaret? 42 naturligtvis, det vet alla som läst Liftaren. Eller också kan man konstatera, som Erasmus av Rotterdam skrev på tidigt 1500-tal, ”Sanningen med stort S bär ofta svärd i hand.” Svaret är att det finns inga enkla svar. Det finns många olika svar och insikter, många oförenliga men sanna ändå. Den som säger något annat, som påstår sig ha Sanningen, har ”svärd i hand”, det är en farlig människa. Det är en av de populister jag räknade upp i inledningen, men det finns säkert gott om dem i din egen vardag, människor med tvärsäkra svar på svåra frågor.
Litteraturen är ett fantastiskt vaccin mot alla dessa ”Sanningssägare”. Alla som läser vet att de är farliga lögnare, falska profeter som sprider ondska, och att världen blir en mycket farligare plats om de tillåts hamna i maktpositioner.
Så därför beundrar jag människor som Svante Weyler, människor som i decennier arbetat med att sprida god litteratur.
Och därför startade jag för några veckor sedan denna sida, Kapprakt.se, för att prata om litteratur. Är glad över att så pass många redan hittat hit.
Välkommen!
Anders Kapp, 2018-12-29