Historiens gömda mörker slår tillbaka

För många ingredienser är riskfyllt, de kan lätt slå ut varandra, landa i ett fullkomligt misslyckande. Men en skicklig kock vet att balansera de olika delarna så att de kompletterar varandra till en fantastisk helhet. Och en skicklig kock är Tove Alsterdal som med sin nya Blindtunnel skapat något riktigt bra. Även om det är utmanande så här under årets första dagar förutspår jag att denna bok kommer att hamna på topplistor för 2019!

Blindtunnel är många olika saker:

  • Det är en relationsroman, om problem som ofta uppstår när barnen flyttat hemifrån, om svårigheterna att hålla liv i ett slitet äktenskap, om att försöka hitta nya vägar när barnen inte längre upptar vardagen.
  • Det är en kriminalroman, det är den genre dit Tove Alsterdals böcker kategoriseras och även om genrebeteckningar ofta kan vara fyrkantiga och missledande så finns här gott om bladvändande spänning, här finns brott och brottsoffer, människor som dör.
  • Det är en historisk roman, baserad på ett omfattande research om verkliga händelser för länge sedan; historiska skeenden som blir levande i den nutid där texten i huvudsak befinner sig, skeenden som har mycket att säga om vår samtid.
  • Det är också en filosofisk roman om det outtalades tyranni, om den hotfulla och farliga tystnaden, tystnaden som skriker, falska ytor som ärvs, generation efter generation.

För att förstå den historiska plattform som texten vilar på kan vi börja med ett välkänt citat: ”Peace for our time” kommer säkert många ihåg som den brittiske premiärministern Neville Chamberlains ord efter en uppgörelse med Hitler 1938 där han, tillsammans med andra europeiska stormakter, tagit en del av Tjeckoslovakien, givit det till Tyskland, och därmed trodde han sig ha förhindrat ett kommande storkrig. Alla vet hur katastrofalt fel han hade, men för mig gav Alsterdals bok ny kunskap om riktigt hur katastrofalt det blev för människorna i det aktuella området för lång tid framåt.

Området kallas ibland Sudetenland och består av delar av Böhmen (samt Mähren och Schlesien). Det har en mycket lång och rik historia, Böhmen var ett självständigt land från 800-talet fram till första världskrigets slut men ingick olika allianser. På 1500-talet förenades Böhmen, Österrike och Ungern i det habsburgska väldet och på 1800-talet var Böhmen ett industriellt och ekonomiska centrum i dubbelmonarkin Österrike-Ungern. Området var tvåspråkigt, tyska och tjeckiska, men under mycket lång tid var detta inget problem. På ungefär samma sätt som vi idag har ett utbyte av gymnasie- och universitetselever mellan länder var det där vanligt med ”barnbyte” mellan familjer med tyska respektive tjeckiska som modersmål just för att stärka tvåspråkigheten som sågs som en tillgång.

Efter första världskrigets slut styckades alliansen Österrike-Ungern. Bland annat skapades Tjeckoslovakien av segrarmakterna och där ingick Böhmen som nu inte längre var ett självständigt land. Fortfarande inga problem i relationerna mellantjeckiska och tyska delar av befolkningen i området, men det skulle förändras drastiskt efter ”Pe ace for our time”. Hitler tog snabbt hela Tjeckoslovakien och tyskarna blev innerligt hatade.

Efter krigsslutet var den tyskspråkiga befolkningen i området utsatt; på liknande sätt som judarna, under nazisttiden, tvingades den tyskspråkiga delen av befolkningen bära armbindlar som visade att de var tyskar. Många dödades, deras egendom beslagtogs och de fördrevs till fattigdom i Tyskland, de flesta till den del som blev Östtyskland 1949 och då en del av Sovjetunionen. Området var hemland för omkring tre miljoner ”tyskar” 1938, men nästan alla fördrevs, några få blev kvar, runt 40 000 människor idag.

Bakom dessa stora siffror finns naturligtvis mängder av personliga tragedier, nära vänner som hamnade på olika sidor, barn då som fortfarande idag lever med hemska minnen, deras barn och barnbarn med familjehistorier som förändrat och fortfarande påverkar deras liv dramatiskt, berättelser som man ofta försöker förtränga med tystnad. Det är mitt i detta som Tove Alsterdals nya bok finns.

Berättarjaget Sonja lever radhusliv i Sverige med sin man Daniel. Barnen har flyttat hemifrån, relationen går på tomgång, de behöver genomföra förändring. Daniel hittar på nätet en förfallen vingård, övergiven sedan länge, till ett häpnadsväckande lågt pris. De slår till, säljer radhuset, köper vingården och flyttar till en liten stad i det som en gång kallades Sudetenland. De sliter gemensamt med en riktigt utmanande renovering, försöker få kontakter med lokalbefolkningen, försöker hitta tillbaka till varandra; men deras liv kommer att förändras ännu mer dramatiskt när de en dag slår ner en konstig vägg i källaren finner ett mumifierat pojklik långt nere i en källargång.

Fortsättningen är en riktigt välskriven och spännande historia, fylld av levande karaktärer, illusioner som succesivt faller för att uppdaga nya falska dekorer ända fram till dess att … vad då? En segrande sanning? En anpassning till de bekväma och gosiga lögnerna?

Med en väldigt personlig berättarteknik säger Alsterdal också mycket som är tillgängligt för generaliseringar. Om relationer, om hur det som gömts i historien kan slå tillbaka, om hur stormakter som ritar och ritar om streck på kartor också föröder människors liv och inte minst; om hur lätt det är att falla i tystnadens livsfarliga fälla.

Läs Blindtunnel! Jag garanterar dig fängslande timmar tillsammans med Tove Alsterdal.

Anders Kapp, 2019-01-05

Bokfakta

  • Titel: Blindtunnel.
  • Författare: Tove Alsterdal.
  • Utgivningsdag: 2019-01-02.
  • Förlag: Lind&Co.
  • Antal sidor: 268.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait