Dödsfallet från kyrktornet

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som bland annat driver tjugotre särskilda ungdomshem med drygt sjuhundra platser för tvångsvård av unga med stöd av LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga). Där hamnar unga med så pass stora problem att inget annat fungerat och SiS-hemmen har särskilda befogenheter när det gäller tvångsmedel. Vården har diskuterats och kritiserats i många omgångar, bland annat har IVO, Inspektionen för vård och omsorg, nyligen rapporterat om betydande brister. Det är utgångspunkten för Tina N Martins nya bok Sorgsystern, tredje delen i hennes pågående serie. Utsatta unga, särskilt tjejer, är ett mycket vanligt tema inom spänningslitteraturen, det finns så långt inget originellt med den här boken men det finns gott om andra kvalitéer. I centrum av berättelsen finns SiS-hemmet Bodengården (fiktivt), och därifrån försvann Elvira Lind spårlöst för drygt tre år sedan. Hennes återvändande blir dramatiskt; mitt under ett pågående bröllop i en kyrka i närheten av SiS-hemmet faller hon ner från tornet mot en omedelbar död. Obduktionen visar att hon fött ett barn och att hon är onaturligt blek. Har hon hållits fängslad på något sätt? Är det självmord eller mord? Polisutredningen blir en av flera trådar som skickligt vävs samman i den här berättelsen på vägen mot en oväntad upplösning.

En av trådarna i den här historien börjar redan i januari 2005 när tvillingarna Molly och Emma föds på Sunderbyns sjukhus; de är inga enäggstvillingar, ser helt olika ut, Molly som kommer först är stor och ljudlig, Emma är liten och tyst. Vi får följa flickornas uppväxt i Boden och det står snart klart att den här familjen inte mår bra. På flickornas femårsdag ska pappa ta ett fint födelsedagsfoto av sina älskade döttrar men mamma ställer sig i förgrunden, ler mot kameran och vägrar flytta på sig. Hon är gravt narcissistisk, allt handlar om henne och den perfekta ytan. Pappan är kanske snäll men undfallande, han och döttrarna går hela tiden på tå för att hålla mamman nöjd. Emma blir en expert på att alltid gå under radarn, aldrig synas, alltid se till att skolan och allt annat fungerar så att mamman ska vara nöjd. Molly klarar inte det, mår allt sämre, får inget stöd, mamman vägrar att acceptera att något skulle vara fel trots att Mollys psykiska ohälsa är uppenbar när flickorna närmar sig tonåren.

I en annan tråd får vi träffa Emma igen men den tråden utspelar sig i bokens nutid 2022. Hon är en av fyra tjejer som finns intagna på en avdelning på SiS-hemmet i Boden. Eller egentligen är de bara tre, Agnes rymde för ett par månader sedan men har ändå kvar sin plats, de flesta rymlingar brukar komma tillbaka. Emma är den som varit där längst, över tre år vilket är ovanligt, den enda av dem som hann med att träffa Elvira innan hon försvann då för rätt länge sedan. Hon är numera en fullständig expert på att inte synas, visar inga känslor alls, vill bara att dagarna ska flyta på utan bråk. Utöver henne finns den yngre Kajsa, ständigt rädd och ledsen, gråter ofta. Den tredje är den äldre Joanna som ständigt är utagerande och ful i mun, hon hamnar ofta på isen (som isoleringen kallas).

Särskilt Knuten har en låg tröskel för att utdöma bestraffningar. Han är stor, en tidigare kroppsbyggare, missbrukade steroider för att skapa alla sina muskler som numera omges av en hel del fett. Han bryr sig inte så mycket, sitter mest i sin glasbur och knappar på datorn. Bland personalen finns också Beata som är av en helt annan sort, hon verkar verkligen bry sig om tjejerna. Vi lär också känna Mona som arbetar som psykolog på SiS-hemmet och chefen Viveca som trots sin strama framtoning verkar vara rätt så omtyckt, hon är i alla fall mycket bättre än den gamla chefen.

Vi får följa livet på avdelningen där de tre tjejerna som trots att de är så olika ändå ibland försöker stödja varandra, bildar någon sorts systerskap som utforskar hemmets hemligheter.

Åter till inledningens bröllop som äger rum lördag 20 augusti 2022 i Överluleå kyrka i centrala Boden. Själva vigseln är avklarad och nu håller fotografen Vera Bengtsson på att ta bilder på det, i hennes tycke, ovanligt fula brudparet ute på den breda gången framför kyrkporten. I linsen ser hon något som faller ner från tornet bakom brudparet. Därmed startar ytterligare en tråd i denna historia, själva polisutredningen där vi återser duon Idun Lind och Calle Brandt och deras andra kolleger hos Grova brott i Luleå från de tidigare böckerna i serien.

När larmet om Elviras död kommer är Idun fortfarande på semester i Stockholm. Hon har haft en lång ledighet vilket är ovanligt för denna arbetsnarkoman, har tagit ut en del av alla sina sparade semesterdagar. Hon ska börja jobbet på måndag men funderar på att ta ledigt en vecka till, har haft en helt underbar sommar tillsammans med Tareq Shaheen, också han polis. Allt är perfekt vilket gör henne orolig, hon tar gärna ut katastrofer i förväg, funderar på om hon inte måste göra slut med Tareq innan allt ändå kommer att gå åt skogen.

När Calle ringer och ber henne komma upp direkt är hon mycket ovillig. Men så berättar han vem det gäller; även om de knappt haft några kontakter genom livet var tjugoåriga Elvira faktiskt hennes kusin. Hon säger hejdå till Tareq och tar första möjliga plan till Luleå.

Vi följer dessa tre trådar, och ytterligare en, som löper parallellt under en stor del av boken. Det är en snygg arkitektur som skapar driv och dynamik i berättandet. Här finns också en berörande närhet till de olika tjejer som haft det svårt i livet, som på olika sätt skadats av vuxenvärlden, svikna så många gånger, ofta bortglömda, inte minst de som låses in för en tvångsvård som kanske mer består av tvång än vård. Det finns några intrigelement med rätt tunn logisk trovärdighet men det är egentligen bara bagateller; det här är välskriven och berörande spänning som håller läsaren fast hela vägen till slutet, eller snarare sluten, det finns flera.

Författaren

Tina N Martin är född 1980 och bosatt i Boden. Till vardags arbetar hon som gymnasielärare i dans och svenska. Hennes debutroman Befriaren kom ut 2021 och var starten på en serie om kriminalinspektör Idun Lind och hennes kolleger vid gruppen för grova brott i Luleå. Den följdes 2022 upp av Åskmakaren 2022 och Sorgsystern 2023. Böckerna också sålts till en del andra länder men jag saknar konkret information, den aktuella agenturens hemsida måste vara branschens sämsta.

Anders Kapp, 2023-06-17

Bokfakta

  • Titel: Sorgsystern.
  • Författare: Tina N Martin.
  • Utgivningsdag: 2023-06-07.
  • Förlag: Polaris.
  • Antal sidor: 418.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait