De tre musketriserna på Plan tre värmer hjärtat

Från 2006 och fem år framåt drev Susanne Fellbrink en festlokal i centrala Sundsvall och det blev platsen för ett stort utbud av underhållning, stora shower med egna bandet Stars 4U, många kända gästartister och mängder av fester; totalt runt 50 000 gäster under de åren. Våningen hette den i verkligheten och jag känner igen mig väl, var där många gånger, även om den nu lätt modifierats till Plan tre i författarens kommande fjärde bok, Än brinner lågan, där lokalen blir centrum för nya dramatiska händelser som drabbar återkommande huvudpersonen Cilla Fallander. Utöver den starka närvaron och realismen i de miljöer som författaren har hög kunskap om imponeras jag i den nya boken särskilt av de tre musketriserna Milly, Julia och Alva; kvinnor i tre generationer som alla jobbar för Cilla på Plan tre och med sina olika problem och egenskaper samverkar för att bidra till lösningen av den brottslighet som ockuperat lokalen. Susanne Fellbrink är nu väletablerad i sin egen genre av hjärtevärmande spänning och det känns naturligt att hennes serie nu är på väg ut i världen med översättningar till sex olika språk.

Det vimlar av trasiga familjer i alla genrer, det finns delvis även här, men det är riktigt befriande med Cilla Fallanders egen kärleksfyllda och stöttande familj där alla ställer upp för varandra genom olika prövningar. Det märks bland annat i inledningen av den nya berättelsen när det snart är dags för invigning av Plan tre och allt är fullkomligt kaos med felaktiga leveranser, hantverkare som inte gör sitt jobb, budgeten som inte håller, inhyrda kocken Kristian som förpestar tillvaron för alla och mycket annat som går fel. Det verkar omöjligt att få allting klart till invigningen men alla i familjen hjälper till liksom goda vänner som sliter med förberedelserna.

Men allra först i berättelsen finns händelser ett år senare, en sen kväll efter en stor julshow på Plan tre när allt går på tok; personalen försvinner utan att ha gjort sitt jobb med stängningen, Cilla är plötsligt ensam och måste göra allt själv. När hon åker ner till källaren för att slänga soporna hittar hon något märkligt i containern, stövlar som ser rätt nya ut, hon kan inte förstå varför någon slängt dem. Men stövlarna är inte tomma, hon har hittat en död kropp. Det här är en väl fungerande berättarteknik som författaren använt även i de tidigare böckerna; att öppna med en dramatisk händelse för att sedan gå tillbaka i tiden för att vi läsare successivt ska få veta vad som ligger bakom denna händelse.

Vi får följa Cillas slit med att få ordning på verksamheten där hon ofta flänger som en skållad råtta mellan alla sina olika uppgifter; hon ska ha koll på alla detaljer som så ofta inte blir som hon tänkt sig samtidigt som hon på scen ska stråla av energi och entusiasm. Det märks så tydligt att detta är självupplevt, att författaren har detaljkunskap om hur detta fungerar i verkligheten vilket förmedlar en levande realism till läsarna. Ofta är Cilla ensam kvar sent på kvällarna för att avsluta och förbereda för nästa dag. Ofta hör hon konstiga ljud från ett stort fläktrum som också används som lager för Plan tre och för olika butiker i gallerian. Hon har rapporterat det många gånger till fastighetsägaren men det verkar inte som om någon bryr sig.

In i handlingen kommer tidigt de ovan nämnda tre musketriserna som arbetar på Plan tre. De skulle kunna vara tre generationer i samma familj; det är de inte men de utvecklar en stark relation för att stödja varandra.

Milly fyller snart sextio, änka sedan länge, hennes man Anders dog tidigt. Hennes stora trauma är deras son Fredrik, vuxen sedan länge, grav missbrukare sedan länge, använder allt han kan komma över, har stulit allt som går att stjäla från sin mamma för att finansiera sitt missbruk. Hon måste tvinga sig till att låsa honom ute när han hög kommer till henne och skrikande kräver mer. Hennes dröm är att han ska bli ren. Hennes andra dröm är att få råd med en resa till Italien där hon och Anders var på bröllopsresa.

Julia är i fyrtioårsåldern och har gått in i en klassisk kvinnofälla. Gifte sig tidigt med Pelle som var så framgångsrik att hon aldrig brydde sig om att skaffa sig någon egentlig utbildning, någon egen yrkeskarriär. När han så lämnade henne för mycket yngre Felice hamnade hon i problem. Tonårsdöttrarna Nelly och Thea älskar pappa och Flisan, som de kallar hans nya fru. De har gott om pengar och skämmer bort flickorna med exklusiva resor och mycket annat. Julia har inte råd med någonting. Hon testar ett nätcasino och det går bra till en början, men …

Alva har nyss fyllt arton när hon träffar Adam och blir förälskad på allvar. ”Han är så fin med sitt rufsiga hår som faller framför ögonen hela tiden och med den sneda framtanden som är så charmig. Alva tittar djupt in i hans blå ögon och det pirrar i hela kroppen.” Adam ger henne en present, en svart sammetsask och inuti finns ett glänsande guldarmband med några berlocker. En av berlockerna består av tre bokstäver: ”Min”. Adam flyttar in i hennes lägenhet och allt är underbart. Men visst är han överdrivet kontrollerande …

Denna trio växer ut till levande karaktärer med egna berättarröster som det blir riktigt intressant att följa. De lär känna varandra genom jobbet på Plan tre, kommer allt närmare varandra och lär känna en del av varandras olika problem. De finner ett stöd i denna gemenskap och hjälper varandra på sätt som inte alltid faller inom lagens råmärken. Det blir en berättelse i berättelsen som verkligen berör läsaren.

En annan gren av berättelsen är en återkommande kritik av den bransch som författaren har så stor erfarenhet av: ”I underhållningsbranschen, eller kanske snart i alla branscher vid närmare eftertanke, verkar den viktigaste egenskapen numera vara att kunna ställa sig in hos rätt människor och att sälja sig själv. Det gör inget om man ljuger, slickar arslen och sedan sticker knivar i ryggen på folk när man fått det man vill ha. Eller så ska man kunna nätverka, som det så fint kallas. Cilla skulle vilja döpa om det ordet till mutverka.”

Genom överraskande vändningar rör vi oss fram emot en dramatisk upplösning som också innehåller en del ljus i mörka tunnlar. För så ska det vara i Susanne Fellbrinks böcker som utöver spänningsmomentet också ofta ger läsaren ett varmt leende på läpparna.

Den nya boken släpps 20 januari men jag har hört att det blir en förrelease lokalt i Sundsvall innan julafton.

Anders Kapp, 2021-11-07

Bokfakta

  • Titel: Än brinner lågan.
  • Författare: Susanne Fellbrink.
  • Utgivningsdag: 2022-01-20.
  • Förlag: Bokfabriken.
  • Antal sidor: 275.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait