Hercule Poirot är en av deckargenrens mest kända detektiver och nu återvänder han i högform i nyskrivna Morden på Kingfisher Hill; de små grå cellerna snurrar effektivt i ett klurigt pussel som utspelar sig i en överklassmiljö på den engelska landsbygden i februari 1931. Men Agatha Cristie dog ju 1976, hur kan de då komma nya Poirot-deckare, kanske vän av ordning frågar sig? Rättigheterna till hennes verk förvaltas av hennes ättlingar och de har utsett internationella bästsäljarförfattaren Sophie Hannah till skapare av Poirots nya fall. Det engelska uttrycket på denna typ av böcker är continuation novels, ett av de mesta kända svenska exemplen är kanske David Lagercrantz fortsättning på Stieg Larssons Milenniumböcker, men jag vet inte om det finns någon svensk beteckning; ”fortsättningsböcker” fungerar inte riktigt bra. Spännande är det nya pusslet i vilket fall som helst.
Hercule Poirot kontaktas av Richard Devonport som är desperat; hans storebror Frank är mördad och hans fästmö Helen är dömd till döden för detta dåd. Bevisen är överväldigande och Helen har också hela tiden erkänt att det var hon som dödade Frank, men Richard är ändå övertygad om hennes oskuld och vill att Poirot ska ta reda på vad som egentligen hänt. Men Richard har en del villkor. Han vågar inte berätta för sin familj att han kallat in en detektiv så Poirot måste uppträda i en annan roll. Richards pappa, familjetyrannen Sidney Sheldon, har tillsammans med en god vän som är bosatt i USA, Godfrey Laviolette, skapat det helt nya brädspelet Ögonstenar som de tror kommer att göra världssuccé och slå ut Monopol; Poirot ska uppträda som en stor entusiast för det nya spelet som vill besöka dess skapare. Det går inte riktigt som Richard föreställt sig …
Poirot accepterar villkoren och ger sig av från London med sin följeslagare, kommissarie Edward Catchpool (som också är historiens berättarröst) i riktning mot Kingfisher Hill, en sorts gated community för extremt rika i Surrey där familjen Davenport bor. De reser med det nybildade bussbolaget Kingfisher Coach Company. Bussen är fullsatt och här finns ett antal intressanta karaktärer, bland annat en livrädd kvinna som är helt övertygad om att hon kommer att bli mördad om hon sätter sig på ett bestämt säte, det enda som finns ledigt när hon som sista passagerare kommer ombord på bussen.
Sophie Hannah bjuder på en vindlande intrig, en hel del humor, många intressanta miljöer och karaktärer; knappast någon som tycker om Christies Poirotdeckare kommer att bli besviken. Vi får ta del av den ena överraskande pusselbiten efter den andra men naturligtvis är det bara Poirot själv och hans grå celler som till slut förmår att sätta dem samman på rätt sätt. Tonfallet och språket är säkert förankrade i det 30-tal där historien utspelar sig och skickligt översatt av Annika Sundberg.
Morden på Kingfisher Hill ger oss läsare några timmars klassisk underhållning av riktigt hög kvalitet.
Anders Kapp, 2020-10-11
Bokfakta
- Titel: Morden på Kingfisher Hill (The Killings at Kingfisher Hill, översättning Annika Sundberg).
- Författare: Sophie Hannah.
- Utgivningsdag: 2020-10-06.
- Förlag: Bookmark.
- Antal sidor: 316.
Länkar till mer information
- Kapprakt om Sophie Hannah.
- Författarens egen hemsida.
- Läs vad andra skrivit om boken.