Efter närmare trettio års tystnad återvände danska författaren Solvej Balle förra året med starten på en planerad septologi som belönades med Nordiska Rådets litteraturpris och nu översätts till många språk. Om uträkning av omfång är titeln på den svenska versionen som nyligen kommit ut. Huvudpersonen Tara Selter blir först bara lätt irriterad när hon kommer ner till hotellfrukosten och märker att de lagt fram gårdagens tidningar. Hon ser en del händelser runt omkring sig som upprepar sig på exakt samma sätt som igår morse. Så småningom inser hon att allt hon var med om under gårdagen, den artonde november, numera bara existerar i hennes minne; för alla andra är det här starten på den artonde november, en helt ny dag. Och så fortsätter det, den artonde november upprepas om och om igen. Och den enda som märker det är Tara. Tidsresor av olika slag är inget ovanligt tema men det här är en ovanlig text. Det är en liten roman med ett stort innehåll som på många sätt utmanar våra föreställningar om tillvaron.
Tara Selter bor i Clairon-sous-Bois i norra Frankrike med sin man Thomas. De handlar med antikvariska böcker. Tidigt på morgonen den sjuttonde november reser hon till Bordeaux, till den årliga auktionen av illustrerade verk från sjuttonhundratalet. Hon anländer i god tid på eftermiddagen, ropar in tolv verk, tar in på sitt hotell och sent på kvällen ringer hon sin man och de önskar varandra god natt. Dagen därpå, artonde november, uppsöker hon en del antikvariat, köper några böcker och hälsar på en god vän i hans butik, Philip Maurel handlar med antika mynt, främst från romersk kejsartid, och Tara äter middag med honom och hans flickvän Marie. En riktigt trevlig kväll som bara stördes en smula av att Tara bränner handen på ett gasolelement. Sent ringer hon som vanligt till sin man. ”Det var sista gången jag pratade med Thomas innan tiden gick sönder.”
Nästa morgon upptäcker hon att tidningarna i hotellmatsalen fortfarande har gårdagens datum och att samma saker händer som dagen innan. Böckerna hon köpte under gårdagen är borta, de enda som finns kvar är de hon köpte den sjuttonde och hon går för att köpa dem igen. Hon inser sakta att hela världen runt omkring henne upplever den artonde november en gång till, på exakt samma sätt, och att det hon minns från gårdagens artonde november bara är hennes minnen; för alla andra är det här artonde november för allra första gången.
När hon reser hon hem undrar Thomas varför hon kommer redan, hon skulle ju inte komma tillbaka artonde november. Tara försöker förklara vad som hänt, men inser efter några dagar att det är helt meningslöst, nästa morgon vaknar Thomas ändå till artonde november igen, kommer inte ihåg något samtal eller att hon kommit hem, vet ju att Tara är ute på sin inköpsresa.
Hela världen står still för alla utom Tara, eller snarare, tiden hoppar tillbaka ett dygn varje dag, vädret är detsamma, alla gör exakt samma saker dag efter dag. Men för Tara fortsätter tiden att gå. Såret på hennes hand läker och hennes hår växer. Hon flyttar in i gästrummet så att hon slipper överraska Thomas varje morgon, han saknar henne inte, vet ju att hon ska komma tillbaka från resan kommande dag.
Tara använder olika strategier för att stå ut med det outhärdliga i hennes liv. Hon skriver och promenerar, hon köper en stjärnkikare och gör sig vän med himlavalvet, hon sätter ett streck i dagboken för varje dag som passerar. Kapitelrubriken # 122 betyder att det just då är hundratjugoandra gången som Tara genomlever den artonde november. När det närmar sig trehundrasextiofem gånger, alltså ett år för henne, reser hon till samma auktion och tar in på samma hotell.
Tidsresor är allt annat än ovanliga som tema. I våras skrev jag om Gillian McAllister mycket intelligenta variant Fel tid, fel plats och de flesta kommer ihåg filmer som Måndag hela veckan, Tillbaka till framtiden och en hel del andra.
Om man bortser från frågan om fenomenet är möjligt eller ej så finns det två dikotomier som ger fyra typer av tidsresor: är resan skapad (t ex med någon sorts maskin) eller är det något som oförklarligt händer och går resan framåt eller bakåt i tiden. H. G. Wells roman The Time Machine från 1895 (tidigare som följetong) handlar om en vetenskapsman som bygger en tidsmaskin som för honom flera tusen år in i framtiden. Mark Twains A Connecticut Yankee in King Arthur’s Court från 1889 handlar om Hank Morgan som plötsligt vaknar upp vid kung Arturs hov många hundra år tidigare. (Man kan naturligtvis också tänka sig kombinationerna maskin / bakåt och oförklarligt / framåt i tiden.)
Förflyttningar bakåt i tiden är logiskt mycket mer komplexa är resor till framtiden, i alla fall om den som förflyttas kan agera i dåtid, inte bara betrakta; konsekvenserna för den nutid man reser ifrån blir lätt oöverskådliga, och här finns det också en del problem när det gäller vilka av Taras handlingar som ska få avtryck nästa artonde november och vilka som inte får det. Men det är en bagatell.
Det stora med denna lilla roman handlar om vad hon använder det osannolika ramverket till; hon utmanar våra föreställningar om det vardagligt självklara när hela tillvaron faktiskt är osannolik, ”vi vet att hela vår existens vilar på märkvärdigheter och osannolika sammanträffanden”. Denna existens utforskar hon på många olika sätt i en fantastisk text, bland annat när det just gäller existensens omfång eller volym, dess oändlighet och dess litenhet, och i dessa ”beräkningar” blir det mycket fruktbart att utesluta en av de två viktigaste variablerna: tiden.
Författaren
Solvej Balle är född 1962 och debuterade med Lyrefugl 1986. Under 1990-talet skrev hon ett av den danska litteraturens mest lovprisade verk, Enligt lagens bokstav: fyra berättelser om människan. Efter det försvann hon från rampljuset, flyttade från Köpenhamn till den lilla ön Ærø söder om Fyn och skrev några sporadiska böcker. Det ryktades dock länge om att hon skrev på den stora romanen. Nästan trettio år senare utkom så den första delen i en planerad septologi, Om uträkning av omfång. Fyra delar har hittills kommit på danska och nu översätts hon till en mängd språk. Den andra delen kommer ut på svenska i mitten av november. Hon tilldelades Nordiska Rådets litteraturpris 2022.
Anders Kapp, 2023-08-30
Bokfakta
- Titel: Om uträkning av omfång, del 1, (Om udregning af rumfang, översättning Ninni Holmqvist).
- Författare: Solvej Balle.
- Utgivningsdag: 2023-08-15.
- Förlag: Wahlström & Widstrand.
- Antal sidor: 192.