Elizabeth II var Storbritanniens drottning i obegripliga sjuttio år innan hon avled 8 september 2022 på slottet Balmoral, nittiosex år gammal. Innebar det också slutet på S J Bennets underbara serie Drottningens detektivbyrå? Inte alls, den planeras att hålla på ett bra tag till, men den fjärde delen, som enligt plan skulle utspela sig på just Balmoral våren 2017 tar i stället ett rejält hopp i tiden, A Death in Diamonds utspelar sig 1957 när den unga drottningen bara haft sin post i fem år. Den kommer på engelska i början av februari och sannolikt i svensk översättning till hösten så nu är det tredje delen som är aktuell på svenska; den kom nyligen ut med den svenska titeln Ett majestätiskt mord och utspelar sig på Sandringham i Norfolk under julen 2016 och en bit in på det nya året. En ung tjej gör ett makabert fynd på en strand i närheten, stormen har blåst upp en hel del skräp och bland annat en plastpåse med en avhuggen hand. Polisen vet inte hur de ska identifiera offret men när drottningen får se en bild på handen vet hon direkt vem det handlar om; Edward St Cyr kände hon väl som ung, något av ett svart får inom den adliga familjen som efter ett brokigt liv hunnit fylla sjuttio men som nu tydligen inte lever längre.
Mitt intresse för kungligheter är i princip obefintligt. Motsatsen gäller för den här författaren och både hennes kärlek till, och enorma kunskaper om, det engelska kungahuset är verkligen smittande. Seriens grundläggande upplägg är värd beundran; här vimlar det av verkliga människor, platser och händelser som är väldigt väl researchade. Drottningen själv finns i centrum, en vänlig äldre dam som är mycket mer skärpt, påläst och tuffare än vad huvuddelen av hennes omgivning förstår. Den består i stor utsträckning av pompösa män med fina titlar som nästan alla har en stark tro på sin egen förträfflighet, som alla försöker ”skydda” drottningen från obehagligheter (= ljuger för henne) och som alla säger att de har full kontroll på sina respektive ansvarsområden (= lögn). Drottningens egentliga roll kan inte bli känd så hon måste hitta på fiffiga sätt att ta de pompösa männen ur deras befängda teorier och deras okunskap så att de så småningom kan nå fram till korrekta svar som de själva tror är deras egna verk, lösningar som de också får cred för. Det här blir riktigt kul.
Seriens andra huvudperson i de tre första delarna är drottningens biträdande privatsekreterare Rozie Oshodi. Ursprungligen från Nigeria gjorde hon en framgångsrik brittisk militär officerskarriär och hade sedan en chefsroll för ett strategiteam på en stor bank innan hon fick detta hektiska jobb för drottningen. Den ”första svarta Thomas Cromwell” säger hennes mamma med stolthet. Det är en befattning som sedan många decennier också har en hemlig del; hon ska assistera drottningen i hennes verksamhet som detektiv. Drottningen kan ju inte själv åka runt för att samla information så det är Rozies roll. (I den kommande fjärde delen kommer vi på femtiotalet att få möta hennes första företrädare Joan McGraw som tidigare varit en ledande kryptoanalytiker och kodknäckare vid Bletchley Park under andra världskriget.)
Vägen fram till svaren på vad som egentligen hänt Edward St Cyr (och andra offer som dyker upp på vägen) blir enormt underhållande. Här finns också ett starkt ekotema som handlar mycket om markanvändning och mångfald i naturen, levande och trovärdigt, även detta väldigt väl påläst. Relationen mellan drottningen och hennes make Philip bidrar starkt till läsglädjen liksom olika referenser till händelser i samtiden; just då är Trump nyvald som president i USA och Brexitvåndorna har börjat bli uppenbara vilket är några exempel på händelser som författaren skickligt väver in på roande sätt.
Det är fantastisk välskrivet, både språk och form flirtar en del med en äldre generation med stjärnor som Agatha Christie, och jag gissar att det kan komma att intensifieras när vi i nästa del flyttar tillbaka till 1957. Birgitta Wernbro-Augustsson bidrar med en bra översättning; det dyker upp några anglicismer, ”lodgen” och liknande, med de passar rätt väl in i sammanhanget. Jag gillar inte den svenska titeln som till skillnad från originaltiteln The Ends of The Earth inte har någon relation till texten, men det är normalt inte översättarens verk.
Det här är en riktigt bra serie, alla som gillar de klassiska engelska deckarna kommer att älska den.
Författaren
S.J. (Sophia) Bennett föddes 1966 i Richmond, Yorkshire, in i en militärfamilj vilket innebar att hon under uppväxten flyttade runt en hel del i världen. Att hela tiden byta kompisar är inte så lätt, men böckerna blev hennes trognaste vänner och drömmen om att bli författare fanns tidigt. Men det skulle dröja ett bra tag. Hon läste språk och fortsatte som vuxen att flytta runt, bodde bland annat i Paris, Rom, Florens, Venedig och i södra Frankrike. Hon doktorerade i italiensk litteratur på Cambridge och har bland annat arbetat som lobbyist och managementkonsult men författardrömmen levde hela tiden. På sena nittiotalet kom första försöket: en kriminalroman med en ballerina som huvudperson men den blev refuserad. Det tog tio år, med ytterligare fyra refuserade romaner, innan hon vann en tävling för ungdomsromaner och slog igenom stort. Under tio år skrev hon tio böcker som sålts till många länder och fått fina priser. Hon blev en heltidsförfattare som också började undervisa en del i skrivande och startade en podcast för blivande författare som ännu ej fått sina alster publicerade.
Efter flera års planerande av ett skifte till spänning för vuxna skrev hon Windsorknuten sommaren 2019. Den togs emot med stor entusiasm. I USA var det sex förlag som konkurrerade om rättigheterna på en auktion och serien är såld till många länder. Nu finns tre delar ute i svensk översättning och författaren planerar att ägna sig åt drottningen som detektiv under lång tid framåt.
Anders Kapp, 2023-12-15
Bokfakta
- Titel: Ett majestätiskt mord (The Ends of The Earth, översättning Birgitta Wernbro-Augustsson).
- Författare: S J Bennett.
- Utgivningsdag: 2023-10-30.
- Förlag: Forum.
- Antal sidor: 350.
Länkar till mer information
- Kapprakt om Windsorknuten.
- Kapprakt om En hund begraven.
- Författarens hemsida.
- Läs vad andra skriver om boken.