Reatips 2024, skönlitteratur

Snart är det dags för årets bokrea, bara en dryg vecka kvar nu. Ibland går det fort i bokvärlden: 27 november tilldelades Andrev Walden Augustpriset 2023 för sin Jävla karlar, pocketen kommer först i juni, men redan nu finns den med på årets bokrea. Varför? Ingen aning. Det finns några andra liknande exempel som skiljer sig från den mer normala ordningen: inbunden, pocket, rea, vilket oftast tar ett par år. Här följer några tips på riktigt bra böcker att fynda i år. Nu inom katalogens avdelning för skönlitteratur (plus en fackbok) och snart kommer tips inom spänningsavdelningen.

(Titlarna länkar till Kapprakts texter om böckerna.)

Ovanjorden av Mikael Berglund

På försommaren 2022 skrev jag: ”Det är hög tid att denna mycket begåvande författare får fler läsare så läs Ovanjorden!” Så det gladde mig oerhört när Mikael Berglund ungefär ett år senare tilldelades Sveriges Radios romanpris 2023 och äntligen fick den uppmärksamhet han sedan länge förtjänat. Passa på att läsa den nu om du inte redan gjort det.

Laurent Binet Foto: JF Paga Grasset

Civilisationer av Laurent Binet

Franska Laurent Binet är en klar favorit. Språkets sjunde funktion, på svenska 2019, är bäst och mer än så, men även kontrafaktiska Civilisationer, som finns med på rean, är underbart läsvärd. Columbus kommer aldrig tillbaka från sitt försök att hitta en västlig väg till Indien. I stället är det inkafolkets skepp som kommer seglande med hjälp av Columbus kartor för att upptäcka ”den femte provinsen”, Europa.

Andromeda av Therese Bohman

”Världen är eld, bliv eld, och du har hem i världen.” Citatet är hämtat från Wilhelm Ekelunds Båge och Lyra som gavs ut 1912, som finns med i Therese Bohmans Andromeda och som för mig säger mycket om berättelsens kärna; vårt ansvar som enskilda människor för vad vi gör i vår gemenskap. Och en fin berättelse från förlagsvärlden.

Lektioner i kemi av Bonnie Garmus

Kapprakt i mars 2022: ”Den ger dig inte bara lektioner i kemi, den är också en medicin för hjärtat som kommer att slå lite lyckligare när du väl fått lära känna Elizabeth Zott, hennes dotter Mad (Madeline) och alla andra.”

Niklas Natt och Dag Foto Gabriel Liljevall

Ödet och hoppet av Niklas Natt och Dag

Efter sin beundransvärda trilogi från sent sjuttonhundratal går författaren tillbaka till 1434 och till den egna släkten. Han vänder samtidigt på relationerna mellan fiktion och verklighet. Att det var en av hans förfäder som dödade Engelbrekt hade jag hört tidigare, men nu får vi veta hur, varför och mycket mer än så. ”Ödet och hoppet är ett mästerverk” skrev jag bland annat när den kom ut i höstas.

Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti

Imponerad och förtjust var jag när den här debuten kom i februari 2022: ”ett kammarspel om en mor och en dotter, om avstånden mellan dem; de etthundratretton milen mellan Gällivare och Stockholm är inte de svåraste. De har glidit isär, smärtsamt för dem bägge men på olika sätt och med olika bilder om varför, och när krisen står för dörren blir läget ohållbart. … Det här är en berättelse med risker, den skulle lätt kunna bli överdrivet melodramatisk åt det kletiga hållet, men författaren hanterar den risken med stor skicklighet. ”

Sofi Oksanen Foto: Toni Harkonen

Hundparken av Sofi Oksanen

”Lysande kinderägg á la Oksanen” var rubriken när jag skrev om denna underbara bok som kom på svenska i januari 2021. Missade du den då så kan det vara dags nu på rean. Jag passade också på att skriva en del om denna den nordiska litteraturens rockstjärna och hennes författarskap så här långt samt en del om översättandets utmaningar.

Allt vi inte sa av Sara Osman

En underbart rolig debut från våren 2021, men det är ett gapskratt som fastnar i halsen. ”Det är en svart och mycket träffsäker samtidsskildring som arbetar med flera av den psykologiska thrillerns redskap. I centrum finns tre unga och välutbildade kvinnor i Stockholms innerstad, tre nära vänner (?) på väg mot katastrofen.”

Ruth och Pen av Emilie Pine

En dag i Dublin kan handla om den sextonde juni 1904 i James Joyces Ulysses, eller om Virginia Woolfs svar på Joyce i romanen Mrs Dalloway med en dag i juni 1923 (visserligen London) eller varför inte sjunde oktober 2019 i Emelie Pines underbara Ruth och Pen: ”vad är det att vara en människa i konflikten mellan de två oförenliga sanningarna; den existentiella ensamheten och jaget som en summa av relationer”?

Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Dags för tredje delen i författarens självbiografiskt baserade romansvit där kärleken har en viktig roll, tillsammans med en hel del annat. Här finns väldigt mycket att tycka om, inte minst en del av formen: ”Jag kan bara komma ihåg hur glad hon blev.” Citatet ger en sorts svar på frågan om vad jaget är, en fråga som författaren, liksom de flesta andra, brottats mycket med. I meningen är ”jag” författaren i det nu när meningen skrivs och ”hon” är författaren i en annan tid. Jaget är inte, det blir, hela tiden. Underbar läsning.

Klassiker

Det finns en hel del läsvärda klassiker med på rean. Men kolla gärna översättningens datering innan du köper. En affärsidé som vissa arbetar efter är nyutgåvor av klassiker där rättigheterna gått ut (=billigt) utan att kosta på dem önskvärda nyöversättningar (= dyrt). Det finns exempel på motsatsen där förlag väcker underbara klassiker till nytt liv med fantastiska nyöversättningar men inget sådant exempel hittar jag i reakatalogen.

Ryssland

Catherine Belton

Putins krets av Catherine Belton

Det här är allt annat än skönlitteratur men i dagens verklighet känns det som livsnödvändigt att försöka förstå hur det kunna gå så katastrofalt illa för Ryssland och det här är det bästa jag läst i det ämnet. Författaren är en modig och kompetent kvinna; hennes verk är hatat av den ryska maktsfären, ett antal oligarker har stämt henne i engelska domstolar och Putinkritiker drabbas inte sällan av betydligt värre saker än så. Det är ett enormt och mångårigt researcharbete som ligger bakom dessa närmare sexhundra sidor, de ger insikter om den obegripliga storleksordningen på den apparat som skickligt och kriminellt arbetar för att destabilisera västvärlden.

Anders Kapp, 2024-02-10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...