Det är något alldeles speciellt med dessa engelska långkörare. Länge har vi kunnat följa Lynley&Havers, 20 delar, kommissarie Rebus, 22 delar och hela 25 gånger har nu Alan Banks återkommit i nya böcker.
Det är som att komma hem och ta på tofflorna, en bra känsla, varmt och tryggt, avslappnande. Man vet på förhand att här väntar några timmars riktigt bra deckarläsning från kompetenta författare som fått alla priser som finns och som säljer stort i många länder. Ungefär så kände jag inför mötet med en ung Alan Banks i En hängiven man som faktiskt aldrig tidigare översatts till svenska. Och jag var inte besviken när jag lämnade sista sidan några timmar senare.
Del 25 i Peter Robinsons serie om Alan Banks, Oförsiktig kärlek, kom ut på svenska i september. Nu går det fort med översättningarna, originalet Careless love på engelska kom också ut 2018. Men så var det inte i början. Det dröjde rätt länge innan han slog igenom i Sverige. Det var först del tio i serien, In a Dry Season från 1999 som 2001 kom ut på svenska, En ovanligt torr sommar, och då direkt fick Svenska Deckarakademins pris som bästa översatta bok det året (samma pris fick han igen 2012). Men det innebär att det finns ett antal delar som aldrig tidigare givits ut på svenska och det har bokförlaget Forum bestämt sig för att göra något åt nu. Robinsons debut och den första boken om Alan Banks var Gallows View från 1987 gavs ut som Ur askan i elden i fjol och för några dagar sedan kom den andra delen, A Dedicated Man från 1988 ut på svenska med titeln En hängiven man.
Harry Steadman är en hängiven man, uppskattad av alla, inte en ovän i livet, och ändå hittas en morgon ute på hedarna, mördad. Efter otaliga samtal, ofta över en pint på puben, växer bilderna av byns olika karaktärer fram så att det ur ett obegripligt myller successivt skapas ett pussel där Alan Banks kan komma fram till en dramatisk och överraskande lösning på mordet (som på vägen blivit två). En av flera tidstypiska skillnader jämfört med dagens böcker är att sidorna verkligen är inpyrda av rök. Alla röker. Hela tiden. Men bra och läsvärd bok.
Peter Robinson och Elizabeth George är rätt jämnåriga, närmar sig 70. Bägge har också det gemensamma att de inte bor i England, de bor nära gränsen mellan USA och Canada, George på den södra sidan, i Seattle, och Robinson på den norra, i Toronto. Robinson är dock född i Yorkshire och bägge tillbringar en hel del tid i de miljöer de skriver om.
I september kom Elizabeth Georges tjugonde bok om Thomas Lynley och Barbara Havers. Det straff hon förtjänar. Debuten, den första delen A great deliverance kom 1988 och den svenska översättningen, Pappas lilla flicka kom ut året efter.
Ian Rankin är tio år yngre, både född och bosatt i Skottland och liksom för Robinson var hans serie trögstartad i Sverige. Han har kommit ut med 22 delar men det var först den åttonde boken om kommissarie Rebus, Black & Blue från 1997, som 1998 gavs ut på svenska, Svarta sinnen. Även när det gäller Rankin håller förlaget, Modernista, nu på att ge ut översättningar av de första delarna. Den senaste delen, In a house of lies, kom ut på engelska i oktober och sannolikt lär den dyka upp under året på svenska.
Blir man då inte trött på dessa evighetsserier. Tja, ibland blir i alla fall författarna det själva. Ian Rankin gjorde ett starkt försök att stänga Rebus med Exit Music, 2007 (Rebus sista fall, 2008) men det var del 17 och nyss kom alltså del 22 … Kanske är det också så att de riktiga långkörarna tar slut med denna generation? Många av de yngre deckarförfattare som skriver i serie har redan från start bestämt att det ska vara fyra delar, eller sju delar och att det ska vara slut efter det.
Men långkörarna säljer fortfarande fantastiskt och uppskattas av väldigt många människor.
Själv har jag inte läst alla böckerna i de tre serier som jag nämnt som exempel här. Men tillräckligt många för att imponeras av dessa författares skicklighet och inte minst deras förmåga att utveckla sina författarskap genom åren. Tråkigt? Tja.
Variation är faktiskt något riktigt bra i livet. Ibland är det härligt att söka utmaningarna, det överraskande, det nydanande, det krävande; det svårtuggade som skärper mina tankar, utmanar mina föreställningar och hjälper mig att växa som människa.
Och ibland är det faktiskt så att ett par väl ingångna tofflor är precis vad man vill ha just nu …
Då kan det vara härligt med en klassisk engelsk deckare från en riktigt pålitlig leverantör. Och pålitliga är precis vad Peter Robinson, Elizabeth George och Ian Rankin är.
Anders Kapp, 2019-01-19
Bokfakta
- Titel: En hängiven man. (A Dedicated Man, 1988. Översättning Jan Malmsjö.)
- Författare: Peter Robinson.
- Utgivningsdag: 2019-01-16.
- Förlag: Forum.
- Antal sidor: 283.