Det hela börjar en söndag i början av april 2003 då vi får träffa Sigvard Ernsth, en gång en stark man som arbetat med vägbyggande i hela sitt liv, de sista decennierna som förman och lagbas. Nu är han åttiotvå och en spillra av den man han varit, cancern äter upp honom, det är inte långt kvar. Han sitter på altanen vid Sundsvalls hospice och tittar ut över Sidsjön, isen släpper sakta, våren är på väg, hans sista vår i livet. Han tänker på den enda som snart är kvar i familjen, dottern Tanja, snart femtio, som efter ett liv i missbruk nu äntligen har fått ordning på tillvaron. Han är glad över det, men det har kostat, både möda och pengar under många år, det finns ingenting kvar för henne att ärva. Efter middagen sitter han på altanen igen. När personalen ska hämta in honom är rullstolen tom, Ernsth är borta. Det är inledningen på Wayne och vita döden, Olle Håkanssons fjärde bok i serien om sundsvallspolisen Wayne Lundberg.
I serien har de äldre poliserna Wayne Lundberg och Stefan Ekstam varit det givna radarparet i polisutredningarna. I den förra boken gjorde yngre ordningspolisen Jenny Nilsson entré som karaktär i serien. Här får hon växa ut som utredare, med Wayne som mentor, och får en rätt stor roll, samtidigt som Stefan Ekstam syns lite mindre. När larmet om Sigvard Ernsths försvinnande kommer har Jenny hunnit arbeta som utredare ett tag och det blir det första större fallet som hon får ansvar för, med Wayne som stöd.
Vi får följa utredningen under nästan tre veckor innan kyrkvaktmästaren vid Sköns kyrka kommer till jobbet vid sjutiden en torsdagsmorgon. Framför kyrkporten står en exklusiv vit kista. Sigvard är återfunnen. Men hans döda kropp lämnar mängder av obesvarade frågor efter sig.
Över till ett annat av berättelsens spår. Manliga, mer eller mindre hemliga, sällskap är en rätt vanlig ingrediens inom genren och här finns det med i form av Vitaebröderna, grundat 1873, med en särskild inriktning mot utomsinnliga fenomen. Som sig bör finns här ritualer av olika slag och hierarkier där man successivt stiger i graderna. Efter en måttligt intressant föreläsning om olika idéer kring möjligheter att förlänga livet dyker temat upp i samtalet på en efterföljande lunch. Medlemmarna har fasta platser och vid ett av borden presiderar Harald Collin, tidigare överläkare som hunnit bli åttiofyra och som på senare tid funderat en hel del över livets förgänglighet, över hur många år han skulle kunna ha kvar. Vid bordet finns också Tony Thorell, snart sjuttio, pensionerad journalist vid Sundsvalls Tidning men fortfarande aktiv i stadens nöjesliv, Arve Solstad, sextioett, uppskattad begravningsentreprenör med eget företag samt sällskapets allra yngsta medlem Andreas Henriksson, som ändå är drygt femtio.
Enligt sällskapets stadgar kan medlemskap ärvas och det är vad Andreas har gjort, utöver det även Sundsvalls Antikvariat som han ärvt efter sin far Sten-Olov. Som rätt ny i sällskapet har han hittills hållit en låg profil men nu går han in i samtalet och berättar om ett fynd som han nyligen gjort i antikvariatets förråd; en okänd bok från 1563, skriven på grekiska och latin med titeln Ut diutius vivere, Få längre liv.
Rätt tidigt i läsningen, alltför tidigt, kände jag mig rätt säker på vart vi var på väg. Men tack och lov visade det sig att jag hade tillräckligt mycket fel för att inte förlora läsglädjen. Som vanligt finns det en hel del humor och kommissarie Morses oväntade besök i Sundsvall är riktigt underhållande.
Huvudtemat, drömmar om längre eller evigt liv, är i högsta grad verkligt; det finns många exempel i historien men också i samtiden, till exempel i form av den märkliga kryonikindustrin. Både när det gäller detta och en del annat bidrar författarens research till levande trovärdighet.
Vi rör oss mellan olika berättarperspektiv, mellan de olika spåren, fram och tillbaka i tiden; berättartekniken fungerar bra, författarskapet utvecklas i rätt riktning. Den stora omsorgen om karaktärerna känner vi igen från tidigare böcker.
Mot slutet funderar jag kring en liten tråd som författaren skapar rätt tidigt i texten och undrade om han tappat bort den. Men inte alls, han fångar upp den elegant i en avslutande twist – snyggt!
Anders Kapp, 2024-10-08
Bokfakta
- Titel: Wayne och vita döden.
- Författare: Olle Håkansson.
- Utgivningsdag: 2024-09-03.
- Förlag: Eget (Vulkan).
- Antal sidor: 312.
Länkar till mer information
- Kapprakt om Wayne och Cecilia.
- Kapprakt om Wayne åker till Costa del Sol.
- Läs vad andra skriver om boken.