Från riktigt bra till ännu bättre

I Niklas Turner Olovzons uppmärksammade debut Isberg lärde vi bland annat känna den fiktiva lilla byn Tassby, nära Västanvik där författaren själv är bosatt, en bit utanför Leksand i Dalarna. När vi nu återvänder arton månader senare i nya Sandslott är det inte mycket som är sig likt, gemenskapen är borta. Byns starke man, företagaren Lennart Storåker, har förlorat allt anseende, de fredagspubar som han och hustrun Karin arrangerade är ett minne blott, paret håller sig mest för sig själva. Byns matriark Liss-Kulla Andersson har ingen plattform längre, funderar på att sparka ut sin man Sören som hon bara känner förakt inför och ägnar sig rätt maniskt åt att försöka ta reda på vad som egentligen hände med den thailändsk bärplockare som försvann då när byns elände startade. I läsningen finns vi också en hel del på svenskön Koh Lanta i Thailand där rike finansmannen Calle Segerfeldt hyrt platsens mest exklusiva hus för en ledighet tillsammans med hustrun Sophie, välkänd som influencern Kitty på nätet, och deras tonårsson Theo. Drömmen om att ledigheten ska läka familjens olika sår infrias inte alls, allt förvandlas till katastrof när Theo försvinner under en ovädersnatt. Debuten var bra, men uppföljaren är ännu bättre, imponerande spänning!

Läsningen startar med en prolog arton månader innan den nya bokens nutid där vi möter den thailändske bärplockaren på flykt i ovädersnatten; han har något han måste gömma innan han ska försöka ta sig bort från förföljarna. Det går inte bra. Vem är han egentligen och varför finns han just här, så långt hemifrån?

Nutidshandlingen startar i april, det närmar sig påsk.

Liss-Kulla Andersson fyller sextio under denna berättelse, sjukpensionerad från jobbet på förskolan, plågas av artrosen, saknar trots allt sonen Andreas (dog i förra boken), sörjer den svaga kontakten med sonen Micke och hans familj i Stockholm, allt fokus hos honom verkar finnas på den mycket framgångsrika karriären inom reklambranschen (här finns något, det är en lågoddsare att gissa att det kommer att utvecklas i en kommande bok) och föraktar sin man Sören. Trots sin måttliga rörlighet är hon ofta ute och söker efter spår, någon sorts förklaring till vad som hände bärplockaren. Den lokala polisen Jakob Lilja betraktar hon som en ren nolla. Hon har skaffat en rätt detaljrik karta över området, delat upp den i sektorer som hon systematiskt genomsöker. Så småningom leder hennes sökande till hot från ett regionalt MC-gäng; hon måste lägga av annars kommer det att gå henne illa.

Vi återser också Elin Stålnacke som nu flyttat från Luleå tillsammans med sonen Elliot till Tassby där hon fått ärva ett hus efter Lars-Inge Erkers (dog också i förra boken). Hon oroar sig mycket för sexårige sonen som var kidnappad i flera veckor för ett och ett halvt år sedan. Psykologen hade sagt att han klarat av det oväntat bra, men det tror hon inte på. Han är inte riktigt som andra, kanske har han någon diagnos, har inga vänner och hon tror att han mobbas an en del av de andra pojkarna i förskoleklassen. Hon har fått ett bra jobb som operationssköterska med ett mycket bättre schema än hon hade på Sunderby sjukhus utanför Luleå men det finns ändå en hel del som komplicerar vardagen. Mycket oväntat får hon omvärdera sin syn på Liss-Kulla, de får allt mer kontakt, hon blir ett stöd för Elliot, möjligen är de också släkt.

Sofie ”Kitty” Segerfeldt är en tredje berättarröst, ny för sviten. Hon är trettiosju år och väger inte ett gram mer än när hon tog studenten, tränar mycket. För fjorton år sedan träffade hon Calle med en helt annan bakgrund än hennes, en tydlig överklassfamilj där hon aldrig känt sig riktigt hemma, men Calle var hon kär i och de blev ett par. Två effekter av den nya relationen var att hon hoppade av journalistutbildningen och opererade in silikonbröst, ”två runda bollar över hennes beniga bröstkorg”. Sophie och Elin har haft likartade och rätt usla uppväxtvillkor i Luleå, möjligen kände de också varandra på den tiden, Elin är bara ett år yngre. Sophie blev en välkänd influencer med massor av följare på nätet, har suttit i många tevesoffor men möjligen är den karriären på väg utför. Hon mår uppenbart inte bra, inte relationen heller, ”Du är fejk, allt med dig är fejk” sa Calle under ett bråk dagen innan men nu sitter de i alla fall på flyget på väg mot Thailand och den lyxiga villa som de hyrt på Koh Lanta. Med finns trettonårige sonen Theo som inte heller verkar må så bra.

Skildringen av svenskkolonin på ön är träffsäkert underbar med ett antal intressanta karaktärer. Den lilla familjen Segerfeldt mår knappast bättre och riktig katastrof blir det när Theo försvinner under en ovädersnatt. Sophie letar maniskt, får ingen större hjälp av den lokala polisen som verkar korrumperad och inkompetent. Bättre blir det knappast när hon får veta att det finns en hel del barn och unga som försvunnit tidigare.

Det finns, som sig bör, en hel del likheter mellan seriens två första delar. Utöver en del återkommande personer och platser så finns den grundläggande tematiken kring allt det som finns dolt under ytan hos de flesta människor, ibland medvetet men ibland omedvetet, och det är ett tema som skrivs fram starkt och intelligent, här särskilt hos Sophie. Berättartekniskt återkommer också en form där vi hela tiden rör oss mellan ett fåtal berättarröster; två av dem, Liss-Kulla Andersson och Elin Stålnacke, har den rollen i bägge böckerna. Tempomässigt känner vi också igen oss i en ganska rätlinjig rörelse från lugn till intensitet till skillnad från en vågform som en del andra författare tillämpar. Den huvudsakliga invändning jag hade mot debuten var att den lugna inledande delen blev alltför lång men det är borta nu. Det är en rätt omfångsrik text men han har ändå kapat omkring femton procent av volymen jämfört med ettan vilket helt klart är något att applådera. Även på en del andra sätt ser man en positiv utveckling från bra till ännu bättre.

Han bygger skicklig samman de olika spåren i berättelsen till dramatiska och överraskande upplösningar.

Han har bytt både förlag och agentur mellan ettan och tvåan vilket är rätt ovanligt, men kanske har han hittat personer som passar honom bättre i processen vilket medverkar till att han utvecklas som författare. Underbar spänningsläsning!

Författaren

Niklas Turner Olovzon är född 1976 och uppvuxen i Norrbotten. Under uppväxten spenderades mycket tid på hockeyrinken och det stora hockeyintresset lever kvar efter hans egen aktiva tid, han finns i dag med i styrelsen för Luleå Hockey även om han inte längre är bosatt i norr. Efter studier inom ekonomi och marknadsföring i Stockholm startade han där 2002 företaget Passion Lab, en byrå som framgångsrikt arbetar med marknadsföring, organisation och liknande för idrott och näringsliv med ca tjugofem anställda. Han är fortfarande VD för detta Stockholmsföretag men är inte längre bosatt där. Numera bor han huvudsakligen med sin familj i den lilla byn Västanvik, strax väster om Leksand i Dalarna och alldeles söder om hans fiktiva Tassby där stora delar av handlingen i Doldasviten utspelar sig. Han har skrivit mycket hela sitt liv men aldrig tidigare skönlitterärt, Isberg var hans mycket uppmärksammade debut 2022 och den har nu följts upp med Sandslott.

Anders Kapp, 2024-04-27

Bokfakta

  • Titel: Sandslott.
  • Författare: Niklas Turner Olovzon.
  • Utgivningsdag: 2024-04-22.
  • Förlag: Polaris.
  • Antal sidor: 452.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait