Stark och spännande Varbergsdebut

Det finns gott om svenska spänningsdebuter, känns som om de blir fler för varje år och det är lätt att missa guldkornen. En som du inte bör missa är skriven av Monica Nebelius Lüning, hennes Förtjänst och skicklighet kommer ut idag, en rätt torr titel vilket innehållet inte alls är. Debutanten har arbetat som domare i många år vilket bidrar med hög trovärdighet. Upplägget är klassiskt, kunde vara hämtat från Agatha Christie: Dan Wallert är sjuttioåtta år, fortfarande i högsta grad verksam som ledare för sitt företag, stormrik och snål, hans tre barn Peter, Cilla och Lena har aldrig fått ett nickel sedan de blev myndiga, mest blivit utsatta för hans förakt, deras mamma är död sedan länge. På Peters fyrtiofemåriga födelsedag, en av få familjeträffar, informerar Dan om att han mycket snart ska gifta om sig med Sandra Ohlsen, en kvinna som barnen känner till mycket väl och som är i deras ålder. I och med detta skulle barnen förlora merparten av det kommande arv som de så länge drömt om. Tre dagar senare hittas Dan död, mördad på ett mycket brutalt sätt.

Berättelsen börjar 7 juli 2018, denna lördag har knappt börjat, fortfarande natt den dag när Dante fyller sjutton år. Han ville inte gå hem, trött på sin mammas tjat är han i stället på en vind i centrala Varberg som han har som sin egen frihetszon. Han ser och hör delar av mordet på Dan Wallert, något som han inte vågar berätta för någon, allra minst mamma Gabriella. Han tar sig ändå hem innan mamma vaknar.

Gabriella Beckbom är fyrtiosex år och kriminalpolis. När hon vaknar denna lördagsmorgon uppvaktar hon sin älskade son Dante på säng, på samma sätt som hon alltid gör när han fyller år. Dantes pappa bor i Sundsvall sedan länge, har mycket liten kontakt med sin son. När Dante givit sig iväg för att träffa kompisar upptäcker hon flera missade samtal på mobilen. För första gången har hon blivit utsedd till förundersökningsledare för ett stort mordfall, något som hon längtat efter länge. Hon ger sig genast iväg mot den innegård där Dan Wikner dödats genom att någon upprepade gånger kört över honom med hans egen stora och exklusiva BMW.

Efter helgen, på måndag morgon, träffar vi trettiofemåriga Ingrid Lööf som cyklar mot tingsrätten i Varberg, hennes första dag som domare i den stad som hon lovat sig själv att aldrig återvända till. Även om hon är ny på jobbet är hon känd där sedan länge. Redan som barn var hon där rätt ofta för att hälsa på sin pappa; lagmannen Ulf Lööf var enormt respekterad och omtyckt som chef för tingsrätten, men död sedan ett antal år. Ingrid gjorde också sin tingsnotarietjänstgöring där efter juristutbildningen.

Tanken var att hon bara skulle ta en kort paus innan hon gick vidare med målet att själv bli domare, men så träffade hon Jacob och blev förälskad. Snart visade det sig att det bakom den underbara och eleganta fasaden fanns ett kvinnomisshandlande monster. Ingrid har gått igenom sju års helvete innan hon i hemlighet sökte och fick tjänsten i Varberg. Hon flydde från deras hem i Köpenhamn och bor nu i sina mamma Vegas lägenhet i Varberg, mamman och hennes sambo Hjalmar bor ändå för det mesta i stugan som kanske kommer att bli deras permanentbostad. Ingrid är skadad, både till kropp och själ, hoppas att det ska dröja innan Jacob kommer att hitta henne i Varberg men räknar med att det förr eller senare kommer att ske, något som ofta gör henne skräckslagen.

Mäns våld mot kvinnor är inget ovanligt tema men skildringen av hur denna typ av katastrofala relationer kan uppstå och även bestå under längre tid är riktigt starka delar av boken; som domare har författaren sannolikt kunnat fördjupa sig i rättsfall inom detta område vilket bidrar till en både berörande och trovärdig del av berättelsen.

Som en del av hennes introduktion i det nya jobbet har man bestämt att Ingrid också behöver inblickar i polisens utredningsarbete vilket leder till att Ingrid och Gabriella träffas. När de första gången får kontakt med varandra på torsdagen har Gabriella redan genomfört de första förhören med de vuxna barnen Wallert. Ingrid läser igenom protokollen och sitter med i förhöret med Sandra Ohlsen under fredagen.

Mellan dessa två kvinnor utvecklas sakta en vänskap samtidigt som de hjälps åt med mordutredningen. När det gäller mordfallet blir det många turer hela vägen fram till en överraskande upplösning tre veckor efter mordet. Sedan kommer det en del efterspel av olika slag under några veckor i september.

På vägen dyker det upp många intressanta karaktärer, mest berörande är tjugoåttaårige uteliggaren och missbrukaren Liam Andersson som har ett långt belastningsregister men är smartare än man kan tro, har koll på rätt mycket i staden, och dessutom försedd med ett stort hjärta.

Så småningom kan de två kvinnorna också börja prata med varandra om sina olika problem; Gabriella om sin oro över vart sonen Dante är på väg och Ingrid om konsekvenserna av hennes sju års olycka och om rädslan för att Jacob ska hitta henne. Vilket han naturligtvis gör.

Den rätt udda titeln Förtjänst och skicklighet är hämtad från regelverket för tillsättning av tjänster, till exempel den domartjänst som Ingrid får.

Gabriella och Ingrid dominerar som berättarröster med en snygg berättarteknisk rörelse mellan deras kapitel. Det finns några komplement, särskilt ett där Dan själv har sina korta kapitel och som utspelar sig under en kort tid alldeles innan han dör (fungerar utmärkt, men jag förstår inte varför den texten är kursiv, det är bara lässtörande).

Det här blir riktigt bra, om den så småningom kommer att tillhöra årets bästa debuter är för tidigt att säga, men läsvärt är det utan tvekan. Jag är ingen vän av flåshurtigt tempo inom spänningslitteratur, långsamhet kan användas effektivt och tempovariation är helt nödvändigt, men ibland hamnar den här berättelsen på tomgång vilket stör en del. Det finns också språkliga detaljer som irriterar mig; jag gillar till exempel inte när blå böjs till blåa, inte när kolleger kallas kollegor eller när logiska nattygsbord blir absurda nattduksbord. Men inser också att jag sannolikt numera tillhör en minoritet när det gäller den typen av frågor.

Nyligen avslutade Ulf Lindström sin helt magnifika Varbergstrilogi med Den tredje kvinnan och nu finns goda argument för att följa en annan Varbergsserie; Gabriella och Ingrid lär återkomma.

Författaren

Monica Nebelius Lüning är född 1969 i Varberg där hon också växte upp. Hon utbildade sig till jurist och redan som tjugotreåring var hon domare i sitt första brottmål. Genom åren kom hon att döma i många stora och allvarliga brottsmål om kvinnofridskränkning, misshandel och sexualbrott mot barn. ”Det var drivkraften att förstå rättssystemets strukturer, men också anledningen till att människor hamnar i en rättssal, som ledde mig till juridiken.” Emellanåt plågades hon både av det hon fick höra och se i rättssalen och av det som ibland kan upplevas som rättssystemets orättvisor. Så småningom ledde det till att hon lämnade domarbanan, blev rättschef inom polismyndigheten och arbetar nu på en juristfirma med frågor om mark- och miljörätt. Hon skriver också juridisk facklitteratur. Det är särskilt erfarenheterna från åren som domare hon använder som inspirationskälla när hon nu debuterar skönlitterärt med den första boken i det som ska bli serien Varbergsfallen. Hon är numera bosatt i Lund.

Anders Kapp, 2024-03-07

Bokfakta

  • Titel: Förtjänst och skicklighet.
  • Författare: Monica Nebelius Lüning.
  • Utgivningsdag: 2024-03-07.
  • Förlag: Romanus & Selling.
  • Antal sidor: 303.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait