Imponerande intrigkonstruktion

Ett vanligt upplägg inom spänningslitteratur: något elände hände för länge sedan, kring detta finns hemligheter och lögner som avslöjas i berättelsens nutid med hemska konsekvenser. I sin debut Ryska posten tar Mikael Zettersten detta grepp väldigt långt, närmare trehundra år, till det som kallats Karolinernas dödsmarsch. På uppdrag av Karl XII marscherade omkring sextusen karoliner hösten 1718 under ledning av Carl Gustaf Armfeldt till Norge för att ta Trondheim. Det misslyckades och under årets sista dagar startade återtåget över fjällen mot Jämtland i ett katastrofalt väder med usel utrustning. Omkring fyratusen dog, de allra flesta frös ihjäl. 3 januari 1719 kom överlevande soldater fram till Handöl som då endast bestod av tre gårdar. Så långt en verklig katastrof. I den här bokens fiktion möter vi huvudpersonen Carolina Ersdotter-Cox. Hennes släkt har funnits mycket länge i Handöl, de ägde en av de tre gårdarna som tog emot karolinerna och gården finns i nutid fortfarande kvar i släktens ägo. Bland annat med denna historiska bakgrund bygger författaren en riktigt imponerande intrig. Boken finns med bland Svenska Deckarakademins nomineringar till priset för årets bästa debut; för första gången någonsin en bok som inte är utgiven av något av de egentliga bokförlagen vilket naturligtvis är intressant. Men är det årets bästa debut?

För att fortsätta en liten stund med den verkliga historien så undersöktes en massgrav för döda karoliner nära Handöl 1936 och 1937 under ledning av Erik Maijström och en hel del fynd från denna undersökning finns på museer. Enligt bokens fiktion var det en del fynd som hamnade på annat håll, personer från lokalbefolkningen som medverkade i undersökningen behöll en del saker själva, bland annat en sorts mässingstub som kurirer på sjuttonhundratalet ofta använde för att skydda viktig information under sina långa och farliga resor; att skicka order och annan information på den tiden kunde ta rätt lång tid och ibland kom informationen inte fram alls.

Åter till Carolina Ersdotter-Cox som är en framstående forskare inom genetik med en specialisering kring hur även vissa erfarenheter möjligen skulle kunna ärvas genetiskt från föräldrar till barn. Hon har delvis växt upp med sin amerikanska pappa i USA där hon också utbildade sig till läkare, gick vidare till en doktorsexamen innan hon blev en mycket erkänd forskare. Hon värvades till Karolinska institutet i Stockholm och hade en stark position med ett eget profilerat forskningsområde. Så kom katastrofen. Hon anklagades för forskningsfusk och oetisk verksamhet, hängdes ut som skurk i media och stängdes av från KI. Hon känner att hon måste fly från Stockholm, men vart?

Några år tidigare hade hon varit på en forskningskonferens i Åre och passat på att hälsa på hos sin gammelmoster Sigrid Ersdotter, en av hennes få släktingar och den som äger familjens gård i Handöl där hon lever ensam trots att hon närmar sig nittio. De fick riktigt bra kontakt och Carolina fick en del kunskap om hennes egen familjehistoria som aldrig kunnat så mycket om. Nu får hon reda på att Sigrid drabbats av Alzheimers, tvingats flytta till ett demensboende i Duved och hennes gode man frågar i ett brev om hon skulle kunna komma dit, bland annat behöver de prata om vad som ska hända med gården. Det passar perfekt, i lilla Handöl borde hon kunna vara anonym, hon åker till Jämtland.

Egentligen är det Carolinas mamma Mary som är närmaste släkting men hon är fullständigt ointresserad av sin familj, en övervintrad hippie som sedan länge lever i USA, mor och dotter har inte så mycket kontakt med varandra.

I Jämtland får både Carolina och vi läsare lära känna en hel del intressanta och särpräglade karaktärer, det är mycket som händer. Hon börjar gräva i den egna historien, särskilt i ett familjetrauma från trettiotalet. Hennes mormor blev gravid som mycket ung men det mesta är oklart kring hennes morfar. Sannolikt var det en man som så hittades död när hon fortfarande av gravid, kanske sköt han sig själv, han utmålas mest som en skurk i de få berättelser som finns kvar. Hon hittar information som förändrar bilden, även kopplingar till fynd från undersökningen av massgraven.

På vägen får vi också en del om den tid då Karl XII regerade Sverige, ”hjältekonungen” som han ibland kallats men en tid som de flesta av oss nu vet var en total katastrof för landet. Också en hel del om försöket att ta Trondheim vars totala misslyckande är svårt att förklara bara med ren inkompetens vilket öppnar för alternativa förklaringar. Snyggt av författaren!

Någon hittas död, mördad, och en del märkliga detaljer påminner om ett mord i Death Valley i USA. Carolina blir misstänkt för bägge morden, hamnar i arresten i Östersund, men får hjälp av advokaten Kim Jörgensen, gammelmosters gode man, en äldre kvinna som växer ut till en riktigt intressant bikaraktär.

Det finns alltså två huvudspår i berättelsen: Carolinas familjehistoria med dess kopplingar till karolinerna och gravfynden samt anklagelserna mot henne från KI. I bägge dessa spår finns en helt fantastisk research hos författaren med mängder av intressanta detaljer inom både historia och genetik (inklusive en del närliggande frågor). Det finns flera andra imponerande delar, inte minst tekniker, chiffer, som gjort hemliga texter svårlästa i olika tider. Tack vare en stabil position inom dessa olika fackområden kan han mycket trovärdigt gå över till intressant fiktion inom olika världar och därmed skapa en riktigt intelligent intrigkonstruktion. Detta, tillsammans med mycket levande miljöskildringar, är textens verkliga styrkor.

Det finns två element som inte är så bra. Det är ingen riktig tegelsten, boken har 479 sidor, men det finns partier som är alltför omständliga och en skicklig redaktör skulle säkert ha kunnat hjälpa författaren att kapa ett hundratal sidor vilket gjort boken bättre. Då på sjuttonhundratalet, liksom i vår nutid, är Ryssland ett stort hot i vår omvärld och författaren bygger i denna del av berättelsen upp en fantastiskt imponerande konstruktion som tyvärr slutar i en pyspunka, den får ingen riktigt bra upplösning vilket är tråkigt för oss läsare. Andra delar av upplösningen är däremot både överraskande och starka.

Totalt sett är det en mycket läsvärd debut som är värd att applåderas, värd att uppmärksammas, men sannolikt är den inte årets bästa.

Mikael Zettersten

Författaren

Mikael Zettersten är född 1958 i Ånn i västra Jämtland och växte delvis upp där på en gård som hans farföräldrar byggt och brukat i generationer. Andra delar av uppväxten var i ett litet samhälle i Småland nära gränsen till Blekinge i en miljö präglad av eget företagande. Via gymnasiestudier i Växjö gick han vidare till universitetsstudier i Lund och en civilingenjörsexamen på tidigt åttiotal. Han är numera bosatt i Nacka men har alltid tillbringat mycket tid i västra Jämtland där också hans debutroman huvudsakligen utspelar sig. Tillsammans med sina syskon har han numera också tagit över ansvaret för släktgården i Ånn. Hans yrkesliv har annars fört honom runt i världen, har bott flera år i Moskva, på Filipinerna samt tillbringat många år i USA. Han har även drivit ett eget företag i utbildningsbranschen.

Anders Kapp, 2023-11-28

Bokfakta

  • Titel: Ryska posten.
  • Författare: Mikael Zettersten.
  • Utgivningsdag: 2023-06-16.
  • Förlag: Eget (Jengel).
  • Antal sidor: 479.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait