Slask i tonårshelvetet

Jag var så glad när Mikael Berglund äntligen fick slå igenom på riktigt med underbara Ovanjorden, hans tredje utgivna roman (men faktiskt den första han skrev för mer än tio år sedan), en särpräglad kärlekshistoria som gav honom en egen position i den starka västerbottniska berättartraditionen, en episk känsla trots ett blygsamt format, drygt tvåhundra sidor. Med nya Slask har han krympt formatet ytterligare, knappt hundrafyrtio sidor. Det är också annat som krympt, här finns en nästan klaustrofobisk känsla, en kärlekshistoria men inte som den förra, mer sårig, ännu mer svärta under ytan, komprimerad till tre personer som förgäves försöker navigera sig fram i tonårshelvetet, de övriga är mest statister. Utan tvekan en beundransvärd text.

När berättelsen startar är det slaskvår, till hösten ska Melvin, textens berättarjag, börja i sexårs men just nu vill mamma att han ska gå till Wikströms och hämta ett mjölkpaket: ”Gå bara till korsningen så är det andra huset på höger sida. … Det är ett rött hus med bruna knutar …”. Melvin hittar inget hus med ”knutar”, bara ett rött med mörkbruna hörn. Det är ju riktigt roligt men i övrigt blir det inte så mycket av den varan i läsningen.

Han hör ljud från baksidan, går dit och ser två tjejer i hans egen ålder i full färd med snöbollskrig; eller så är det inte riktigt; ”en kastar snö på den andra, den andra bara aktar sig”. En tidig bild som är värd att bära med sig. Det är Hannah som kastar, hennes föräldrar sitter på altanen, mamman ropar till dottern att hon ska sluta. Den andra tjejen heter Mika, hon bor i ett grannhus och Melvin stirrar på henne ”Hon har ljusbrunt skinn och mörkt hår, styvt som fiskelinor …” På altanen finns också Hannahs lillasyster Alicia samt labradorvalpen Labolina enligt mamman, Labia enligt systrarna.

Melvin och Hannah är jämnåriga, börjar sexårs tillsammans, Mika är ett år yngre men de utgör ändå en trio som fortfarande hänger med varandra under gymnasietiden.

När vi återser dem är det också vårslask, de har åkt snowboard i smörsnön. ”Ljumma vindar rufsar hår, fryser svett, regnar barr, luktar metallslöjd och stekta köttbullar.” Han kan verkligen skriva!

Efter backarna är de i Jockes stuga, en betydligt äldre kille, nästan trettio, som ändå ofta är tillsammans med gymnasieungdomarna.
Det framgår att Melvin och Hannah är tillsammans men också att förhållandet knakar. ”Du är bara en fåtölj för mig” säger Hannah. ”Du sitter ju inte ens på mig längre” säger Melvin. Men vid sidan om finns ju alltid Mika, trions ständiga trea. Liksom sin numera döde storebror Markus är Mika adopterad.

Melvin trånar fortfarande efter trions ledare Hannah, men hon är tillsammans med Alex nu. Det är inte mycket som går bra i Melvins liv: ”… jag har en stark känsla av att det inte blir någon framtid för mig”.

Jag älskar inte Slask lika mycket som jag älskade Ovanjorden, men det finns ändå väldigt mycket att beundra. Här finns en fantastisk tillit till läsarna; det finns så mycket som aldrig skrivs ut på boksidorna, som blir ännu starkare när det i stället får växa fram i läsarens huvud. Han har en underbar förmåga att skriva fram det helvete som tonåren kan vara, med självhat och förtärande skuld, fegheten, oförmågan att göra rätt. Han har en prosa som inte sällan förbluffar. Han har erövrat en egen plats i den västerbottniska berättartraditionen.

Författaren

Mikael Berglund är född 1977, växte upp i Ammarnäs, Lycksele och Skellefteå innan han som vuxen landat i Umeå. Han är utbildad socionom och har studerat film- och tv-produktion på konsthögskolan i Nykarleby. Han arbetar bland annat som grafisk formgivare och webbprogrammerare. Inte minst är han aktiv på Bokcafé Pilgatan i Umeå, ett kooperativ för kulturella möten som funnits i mer än tio år.

Men framför allt så skriver han. Mycket. Sedan 2010 har han skrivit ett tiotal romaner av helt olika slag (och mycket annat). Men få är utgivna, för det mesta sa förlagen nej.

Men så hände det. Han tredje roman blev den första som gavs ut, debuten 2015, Ett föremåls berättelse om obesvar, som nominerades till flera priser och fick fina recensioner på kultursidorna.

Så hände det igen. Smekmånader var den femte han skrev och den andra som kom ut (2017). Samma sak igen: nomineringar och lovord men få läsare, få som köpte böckerna.

Och så var det alltså dags för den allra första romanen han skrev, Ovanjorden, som efter många omarbetningar blev hans tredje utgivna roman. ”Och kanske det riktiga genombrottet?!” skrev jag då. Så blev det verkligen; 2023 tilldelades boken Sveriges Radios Romanpris, De Nios Vinterpris och uppmärksammades på många andra sätt. Och nu den nya romanen Slask.

Anders Kapp, 2024-09-08

Bokfakta

  • Titel: Slask.
  • Författare: Mikael Berglund.
  • Utgivningsdag: 2024-06-13.
  • Förlag: Bonniers.
  • Antal sidor: 137.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait