Mattias Edvardsson är född 1977 och uppväxt i Trelleborg. Efter gymnasiet läste han vidare på universitet, han har en magisterexamen i litteraturvetenskap och är även legitimerad gymnasielärare med svenska och psykologi som huvudämnen och har betydande erfarenhet som gymnasielärare.
Den bakgrunden märks i hans författarskap som präglas av stor kunskap om vår psykologi, en stark förmåga att skildra unga människor och ett mycket levande språk.
Bland mycket annat har han också varit sångare i ett punkband och tränare för ett fotbollslag i division 3.
Han har nu kommit ut med elva mycket olika böcker, texter för barn, ungdom och vuxna, och han har en historik av att vara svår att genrebestämma.
– Mångsidig och variationsrik skulle någon kanske säga. Spretig och svårplacerad enligt andra. Skälet till att det blivit så här är ganska enkelt: Jag har skrivit det jag haft lust till, sådant jag själv velat läsa.
Men det innebär också att samma bok kan få olika beteckningar på olika ställen, hamna på olika hyllor.
– Jag kan ogilla den här genreindelningen, men som författare måste jag förhålla mig till den. Kanske till och med anpassa mitt skrivande efter den? Det finns bara ett visst antal genrer i branschen och med var och en följer förväntningar och krav. Jag kommer aldrig förstå den här branschen. Kanske är det därför jag älskar den så.
Om man ska försöka hitta gemensamma drag i hans författarskap skulle det sannolikt handla om olika typer av psykologiska utmaningar i olika typer av relationer, att dyka ner i människors psyken, men det är naturligtvis väldigt brett.
Han har alltid skrivit men det dröjde till 2012 innan den första boken blev utgiven. Debuten med Dit drömmar färdas för att dö kan rätt säkert kan betecknas som true-crime. Boken handlar om det så kallade Bobbyfallet 2006 då en tioåring dödades då under tortyrliknande former av sin mamma och hennes sambo. Författaren söker någon sorts förståelse; hur kunde något så fruktansvärt kunna ske?
Där framtidens fötter vandrar från 2014 är en vuxenroman med Charlie som huvudperson. Hans pappa dör utblottad, allt han äger ryms i en plastsäck. Hur kunde det gå så tänker Charlie och funderar kring allt det som skett sedan barndomen i åttiotalets Malmö.
Stå ut!, 2014 och April April, 2015 beskrivs normalt som ungdomsböcker (även om författaren tycker att de också fungerar bra för vuxna). I vilket fall som helst är det unga människor och deras sätt att hantera till stora utmaningar som står i centrum.
Glass på en onsdag 2018 och Hoppa från kanten 2019 är barnböcker illustrerade av Matilda Salmén. De handlar om Ella och Noa, om rädslor i vardagen och hur man kan hantera dem.
En nästan sann historia från 2016 var hans debut inom spänningsfiktion för vuxna. Den slog inte igenom på något märkbart sätt, men den totala motsatsen gäller för hans nästa spänningsroman, En helt vanlig familj från 2018, som blev en stor internationell succé, översatt till 33 språk. Uppföljarna Goda grannar, En familjetragedi och Lova mig tystnad är en fortsättning på den resan.
2024 tog han ett nytt steg i sitt författarskap med Gravglänta, starten på nya serien Brottsplats Söderslätt.
Framgångarna innebar att han lämnade lärarjobbet är författare på heltid sedan 2019.
Utgivna böcker
- 2024 Gravglänta (Brottsplats Söderslätt 1)
- 2023 Lova mig tystnad (spänning)
- 2021 En familjetragedi (spänning)
- 2020 Goda grannar (spänning)
- 2019 Hoppa från kanten (barn)
- 2018 Glass på en onsdag (barn)
- 2018 En helt vanlig familj (spänning)
- 2016 En nästan sann historia (spänning)
- 2015 April April (ungdom)
- 2014 Där framtidens fötter vandrar (roman)
- 2014 Stå ut! (ungdom)
- 2012 Dit drömmar färdas för att dö (true crime)
Anders Kapp, 2020-06-19 (uppdaterad 2024-08-28)
Länkar till mer information
- Kapprakt om Gravglänta.
- Kapprakt om Lova mig tystnad.
- Kapprakt om En familjetragedi.
- Kapprakt om Goda grannar.
- Mattias Edvardsson – Svenska Deckarfestivalen 2020 – YouTube
- Författarens egen hemsida.