Det är svårt med kärlek

Störst är kärleken säger Paulus i Första Korinthierbrevet och visst har han rätt i det. Men varför ska den då vara så svårskriven? Ofta överöst av Hollywoodsocker vilket kan vara uthärdligt på film men aldrig i text. Ofta böcker befolkade av väldigt unga människor vilket inte är så kul när man inte är det längre. I sommar har jag läst två svenska kärleksromaner med något äldre människor på scen: När underbart inte är nog av Marit Danielsson och Djävulsnyckeln av Charlotta von Zweigbergk men det gjorde mig inte så mycket gladare; en var rätt ok och den andra rätt obegriplig. Det bästa jag läst om kärlek i sommar var i stället i en bok som knappast kan betecknas som kärleksroman: Johanna Hedmans lysande debut med Trion som insiktsfullt och berörande bland annat behandlar rädslorna inför det utlämnande som kärleken kräver.

För att börja med omdiskuterade Trion vacklade jag mellan skratt och gråt vid frukostläsningen av DN i morse. Jens Christian Brandt försvarar kollegan Jonas Thentes (och två andras) sågning av Johanna Hedmans debut. Alltså en ren copy-paste av DN Kulturs behandling av Lydia Sandgrens debut med Samlade verk från förra året med två skillnader: då var det Åsa Beckman som stod på försvarsmurarna och då var Jonas Thentes sågning ännu mer brutal. Jag förstår definitivt inte vad de håller på med, men liksom Samlade verk är Trion en fantastisk debut och jag kan bara hoppas att finalen blir densamma som förra året: Trion vinner Augustpriset och säljs i stora upplagor.

Åter till kärleksromanerna. I Marit Danielssons bok När underbart inte är nog möter vi direkt huvudpersonen och berättarrösten Jojo Saxhammar. Hon är en framgångsrik och skicklig chefredaktör för magasinet Miranda, affärsområdeschef på ett stort förlag, en attraktiv kvinna som närmar sig sextio, gift sedan länge med Danne.

Äktenskapet med Danne är hennes andra, tidigare var hon gift med Lukas och med honom har hon nu vuxne sonen Adrian. När hon och Danne träffades var de bägge gifta på var sitt håll, men ”Hon kunde omöjligt säga nej till Danne. Jojo hade aldrig varit så kär i någon som den här levande, roliga och spännande mannen.” Skilsmässorna blev jobbiga men så småningom ordnade det sig och de fick till ett bra liv, varannan vecka med Jojos Adrian och Dannes tre barn, Vidar, Loke och Edda. Jojo och Danne fick också gemensamma dottern Malva. Nu är alla barnen utflugna men de två bor kvar i villan på Lidingö. Danne jobbar också på förlaget som halvtidskonsult inom e-handel men vill egentligen arbeta som filmproducent. Det går inte så bra, det var länge sedan han gjorde sin senaste film.

Deras sexliv har blivit tråkigt tycker Jojo och hon har ett hemligt förhållande med den femton år yngre mannen Jari som är vikarie på redaktionen. Fantastiskt sex och mycket skuld. Jojo blir också attraherad av jämnårige Leo som är inne som affärskonsult på förlaget.

I jobbet har hon alltid haft ett bra stöd av förlagets VD Nils-Gunnar men han blir sjuk och ersätts av den rätt nye ekonomichefen Teodor vilket förändrar förutsättningarna. En hel del av berättelsen handlar om förlaget och det märks tydligt att författaren har omfattande egen erfarenhet av den världen. Den är mycket trovärdigt och levande skildrad med intressanta karaktärer.

Men det centrala är relationer av många olika slag, framför allt kärleken. Relationen mellan Jojo och Danne prövas på olika sätt. Här finns många motstridiga känslor och stora frågor; hur länge är det rätt att vårda en lång relation med en gemensam historia fylld av fina minnen och när kan det vara dags att bryta upp, att skapa en förändring trots allt det uppslitande i den processen? För tidigt att ge upp, men för sent att börja om. Eller?

Jojo och Danne har ett rikt socialt liv. Efter en lång middag med goda vänner tänker Jojo: ”Ingen kunde säga något annat än att kvällen var underbar. Så hur skulle hon kunna förklara ens för sig själv? Att underbart inte längre var nog.”

Det här är viktiga och svåra frågor som många brottas med, frågor som aldrig har några enkla svar, och Marit Danielsson är riktigt bra på att vrida och vända på frågorna i romanens form. Det märks även här att hon har mycket erfarenhet, bland mycket annat är hon med och driver Skilsmässopodden. Det är också välskrivet och uppenbart läsvärt, kan säkert ha en sorts självhjälpsfunktion för alla som finns i likartade situationer, men för blodfattigt för att bli fantastisk skönlitteratur.

Författaren

Marit Danielsson har i många år arbetat som chefredaktör och inom TV, bland annat som ansvarig för Nyhetsmorgon på TV4 och som kanalchef. Efter separationen från sina barns pappa startade hon senare Skilsmässopodden med sin nya partner. När underbart inte är nog är Marit Danielssons tredje roman, efter den skönlitterära debuten med Kärleksfallet 2018 och Familjesplitter 2019.

Djävulsnyckeln

Charlotta Von Zweigberg Foto Anna Drvnik

Helena von Zweigbergk lärde jag känna som intressant radioröst långt innan jag insåg att hon också är en riktigt bra författare (har skrivit om två av hennes böcker på Kapprakt: Än klappar hjärtan och Totalskada). Hennes syster, Charlotta von Zweigbergk, har också en hel del utgivna böcker bakom sig men henne har jag aldrig läst tidigare. Jag tyckte det var dags och har nu läst hennes senaste bok Djävulsnyckeln.

Huvudpersonen är Minna, en kvinna i sextioårsåldern som har ett bra liv med ett kreativt arbete och goda vänner, påminner delvis om Jojo. Det är också Minna som äger berättarperspektivet i boken.

Hon har två relationer, en av dem med David: ”Jag älskar hans rättframma sätt, hans tillit, hans ärlighet och vår djupa vänskap. Jag attraheras av honom och vi har alltid haft fantastiskt sex.” Bilden av Davids ärlighet naggas något i kanten när vi får veta att han är gift med Anna, pratar om att han ska skilja sig men gör det inte. Den andra mannen är Kenny som charmigt uppvaktar henne intensivt och länge, har det gott ställt och kommer ofta med presenter. Minna har inte samma närhet till Kenny som hon har till David men de har ofta roligt tillsammans. Till slut faller hon för hans uppvaktning och flyttar in i Kennys flotta men opersonliga hus.

Deras gemensamma liv blir inte alls vad Minna förväntat sig. Från att ha lyft Minna till skyarna börjar Kenny långsamt bryta ner henne tills hon bara är en spillra av den hon var. Hon träffar en spåman som säger att hon måste lämna Kenny, att han är farlig: ”Läs böcker om narcissism och psykopati, du kommer att hitta många ledtrådar även om han fungerar på ett eget sätt.”

Läsningen blir aldrig berörande. Minnas självgodhet blir snabbt tröttande. Hon är uppenbart professionellt väldigt framgångsrik med något inom kultursektorn, oklart vad. Hon bor på den mindre orten ”Medby”, oklart var. I närheten finns ”Stan” med en flygplats och därifrån åker hon ibland till ”Storstan”. Det genomgående ospecifika i berättelsen gör den ytlig och ointressant och detsamma gäller karaktärerna. Särskilt Kenny blir mer av en platt karikatyr än en levande karaktär. Ibland funderar jag under läsningen på om den är avsedd som humor, en pastisch på en relationsroman, men den roar inte. Att leva tillsammans med någon, oftast man, med psykopatiska drag, en person som successivt bryter ner sin partner, är ett vanligt tema i fiktionens film och litteratur. Något av det starkaste jag läst på det temat är inte fiktion utan Christina Herrströms självbiografiska Ödeläggaren som kom ut för ett år sedan och som jag varmt kan rekommendera. Det kan jag inte göra med Djävulsnyckeln.

Författaren

Charlotta von Zweigbergk är journalist och författare. Under decennier har hon arbetat som frilansjournalist inom ämnen som populärpsykologi, personporträtt och samhällsfrågor. Hon har även haft egen spalt i DN och Aftonbladet. 2016 blev hon nominerad till Augustprisets fackbokskategori för boken Fattigfällan, vilket är hennes elfte bok. Tidigare har hon skrivit romaner och livsstilsbetonade faktaböcker. Charlotta von Zweigbergk bor i Stockholm men tillbringar också mycket tid på Gotland.

Anders Kapp, 2021-08-21

Bokfakta

  • Titel: När underbart inte är nog.
  • Författare: Marit Danielsson.
  • Utgivningsdag: 2021-07-05.
  • Förlag: Romanus & Selling.
  • Antal sidor: 320.

Länkar till mer information

Bokfakta

  • Titel: Djävulsnyckeln.
  • Författare: Charlotta von Zweigbergk.
  • Utgivningsdag: 2021-05-18.
  • Förlag: Ordfront.
  • Antal sidor: 302.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait