Med Skuggan av Dimön har Mariette Lindstein nu avslutat den serie som hon startade 2015. Sju delar blev det och i den sista delen har den återkommande huvudpersonen, den tidigare psykopatiske sektledaren Franz Oswald, lugnat ner sig en hel del, lever numera ett stillsamt liv på Dimön där han driver en retreat med naturvandringar, hälsokost, kallbad och inspirerande föredrag. Dessutom har han stadgat sig hyggligt med en jämnårig kvinna och successivt byggt upp relationerna till sin vuxne son Thor. Men fortfarande vet inte Thor riktigt om han kan lita på sin pappa, är det verkligen slut på alla lögner? Han får en del information om en tid i pappans liv som han aldrig hört talas om; när Franz studerade i Lund och åren närmast efter det. Spåren leder till i gods i nordöstra Skåne, Glimmingeholm, som tycks ha varit centrum för utsvävande fester och mystiska ritualer. Vad var det som egentligen hände som fick pappa att plötsligt fly till en eremittillvaro på Dimön? Och varför vägrar han prata om det? Avslutningen ger oss läsare en del förklaringar till varför Franz blev som han blev. Perfekt läsning i juletider när denna berättelse också avslutas.
När nu den sjunde och sista delen kommit ut kan det vara dags för en liten resumé. Dimön är en fiktiv och halvstor ö utanför Bohuskusten där den rika familjen Oswald (med olika efternamn) levt i generationer. Efter en vidrig barndom har seriens genomgående huvudperson Franz Oswald utvecklats till en karismatisk, narcissistisk psykopat som grundar sekten ViaTerra. Den är utformad med en bas i författarens långvariga erfarenhet från scientologikyrkan och debuten med Sekten på Dimön 2015 blir en stor succé. De följande delarna 2016-2017 rör sig under rätt många år när sekten dör och återuppstår på olika sätt. Denna inledande trilogi har en levande sektkultur, och dess konsekvenser, i centrum.
Författaren gör en paus, skriver en del annat, och de följande fyra delarna, 2020-2022, är annorlunda. Under denna paus har Franz drabbats av en stroke och delvis personlighetsförändrats. Han är inte lika galen som tidigare och sekten ViaTerra lever inte längre. De fyra delarna har var för sig fristående historier: ett projekt för att spektakulärt straffa/rädda några mycket kända och rika personer på grund av deras synder, kampen mot en annan sekt, Ursprungsevangelisterna, som försöker göra intrång på Dimön, ett grävande i familjen Oswalds historia, framför allt kring tre tonårstjejer som försvann under oklara omständigheter för femtio år sedan och nu, i den sista boken, en period i Franz liv, innan han startade sekten, som förklarar en del av hur det blev som det blev.
De är bra och spännande men den långa berättelsen är kanske ännu mer intressant, framför allt när det gäller komplexa familjerelationer och författarens växande naturintresse som allt mer präglar texterna.
I de första delarna av serien spelar Sofia Bauman en viktig roll som en sektmedlem som utsattes för våldtäkt och mycket annat av Franz, flydde från sekten och medverkade till att Franz hamnade i fängelse under en period. Hon ägnade sig senare mycket åt att hjälpa människor ut ur sekter, lever ett bra liv med sin man Benjamin och deras dotter Julia. I senare delar har Julia växt upp, blivit journalist som bland annat skriver om Franz verksamhet, en person som hon både kan hata och ändå attraheras av. Julia fungerar i någon bok som andra huvudperson vi sidan av Franz.
Elvira var bara femton år när hon som sektmedlem fick tvillingpojkar med Franz men senare rymde hon från sekten. Den ena av tvillingarna, Vic, är nu död men den andra, Thor, har växt upp och har mycket komplexa relationer till sin pappa. Han och Julia träffade varandra, älskar varandra, är sambos i Göteborg men är rätt ofta på Dimön.
Det finns en hel del fler inblandade i dessa snåriga familjerelationer som har en central, viktig och intressant roll i berättelserna. Både utvecklingen av de olika karaktärerna och deras inbördes relationer över lång tid är en mycket stark del av serien. Thor är, vid sidan av Franz, huvudperson i den sista boken.
Successivt har det också växt fram ytterligare en huvudperson i serien, naturen. Som jag skrivit tidigare är det här är en författare som tillbringar mycket tid i naturen, som verkligen älskar Västkusten och som behärskar sin flora och fauna liksom de skiftande fonder som skapas av vädrets makter. Hon har också hittat fram till ett språk som lyfter fram olika naturfenomen på imponerande sätt. Det här känns som en rätt tydlig samtidstrend inom litteraturen, en sorts renässans för den naturprosa som för rätt länge sedan i Sverige utvecklades av författare som Erik Rosenberg, Sven Rosendahl och Harry Martinsson och som i samtiden återkommer hos författare som till exempel Kerstin Ekman och Tomas Bannerhed.
Kanske det är en väg att utforska vidare när det nu är dags för Mariette Lindstein att skriva om något annat än Dimön?
Författaren
Mariette Lindstein är född 1958 och uppväxt i Halmstad. Hon började skriva i unga år, inte minst spökhistorier i novellform som publicerades i ungdomstidningar, och siktade på en karriär som journalist. Men i nittonårsåldern fick hon kontakt med scientologikyrkan och blev kvar inom den rörelsen i mer än tjugo år, verksam på alla nivåer, inte minst vid högkvarteret utanför Los Angeles i den högsta ledningen, direkt under kyrkans ledare David Miscavige. 2004 flydde hon under dramatiska former från den stora anläggningen som var fängelseliknande, muromgärdad och bevakad av vakter.
Sedan dess har hon ägnat mycket av sitt liv åt problematiken med sekter av olika slag. När hon återvände till Sverige började hon arbeta inom förskolan men lämnade det jobbet 2013 för att helt ägna sig åt sektfrågor vilket hon också gjort på många olika sätt.
Hon hade många samtal med den amerikanska författaren Lawrence Wright under hans arbete med boken Going Clear: Scientology, Hollywood & the Prison of Belief och i de samtalen föddes idén om att skriva en spänningsroman i sektmiljö. Tanken var att kunna nå en bredare publik med frågor om farorna med sekter, utgående från hennes egna erfarenheter, och lyckas med det genom att skriva en riktigt bra thriller.
Hon debuterade som författare 2015 med Sekten på Dimön, starten på en serie som varit mycket framgångsrik, den första delen belönades med Crimetimes debutantpris och såldes till fjorton länder. Hon har också skrivit en annan serie, Pilgrimsfalkens väktare, som omfattar två delar.
Hon bor i dag utanför Halmstad med sin man Dan, också han med tidigare erfarenheter från scientologerna, och deras tre hundar.
Utgivna böcker
- 2022 Skuggan av Dimön (Dimön 7)
- 2021 Bortom Dimön (Dimön 6)
- 2021 Striden om Dimön (Dimön 5)
- 2020 Requiem på Dimön (Dimön 4)
- 2019 Sprickor i Jorden (Pilgrimsfalkens väktare 2)
- 2018 Vit krypta (Pilgrimsfalkens väktare 1)
- 2017 Sektens Barn (Dimön 3)
- 2016 Sekten som återuppstod (Dimön 2)
- 2015 Sekten på Dimön (Dimön 1)
Anders Kapp, 2022-12-29
Bokfakta
- Titel: Skuggan av Dimön.
- Författare: Mariette Lindstein.
- Utgivningsdag: 2022-11-21.
- Förlag: HarperCollins.
- Antal sidor: 398.
Länkar till mer information
- Kapprakt om Bortom Dimön.
- Kapprakt om Requiem på Dimön och Striden om Dimön.
- Författarens egen hemsida.
- Läs vad andra skriver om boken.