Vem är värdefull och vem är värdelös?

Redan titeln Priset för ett liv för tankarna till människohandel och det är precis vad det handlar om i Malin Thunberg Schunkes femte spänningsroman med Eurojust i Haag som nav. Hon tangerade ämnet i sin andra bok, De rättslösa, som handlar om hur fattiga immigranter utnyttjas, men nu blir det mer renodlad internationell trafficking vilket inte är ett ovanligt tema men det är däremot författarens speciella vinkel på dessa frågor. Hon tar också in romernas svåra situation i många länder. Priset för ett liv kan vara väldigt högt och väldigt lågt, jag har alltid tyckt illa om portalparagrafen i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna: ”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter” eftersom det är en uppenbar lögn; faktum är att människovärdet är mycket olika, inte minst beroende på i vilken kontext människor är födda, och det illustrerar författaren på ett starkt sätt i sin nya roman. Det visar sig än en gång hur smart seriens upplägg är med sin starka förankring i gränsöverskridande brottslighet och den här gången kompletteras de europeiska länderna med USA.

Det hela börjar med att Ava Halenius hittas brutalt mördad i Thessaloniki och det blir omedelbart en internationell fråga; hon är amerikansk medborgare, dotter till Avery Adams, USAs ambassadör i Stockholm och gift med Johan Halenius, känd svensk åklagare som bland annat varit Sveriges representant i Eurojust några år innan Esther Edh kom dit. Esther och Johan känner varandra ytligt genom jobbet.

Esther väcks denna sommarnatt, blir inkallad till ett akut möte på Eurojust och där träffar hon Dimitrios Savas, Greklands representant, och Jock Cambell som nyligen tillträtt som amerikansk ”liason prosecuter” i Haag, som resultat av ett avtal för att stärka det brottsbekämpande samarbetet mellan Europa och USA. Eftersom det handlar om en amerikansk medborgare är FBI redan inkopplade på fallet.

Paret Halenius har efter några år i USA flyttat till Sverige och där bosatt sig i Johans exklusiva föräldrahem i Helsingborg. Från både Grekland och USA finns intresse av att omgående prata med Johan för att komma framåt i utredningen, men han vägrar att prata med dem. Av någon anledning kräver han att få prata med Esther Edh i stället. Den mycket rika ambassadören har redan chartrat ett privatplan som väntar på Schiphol. Det blir flyg till Kastrup och bil till Helsingborg där amerikansk säkerhetspersonal omgärdar huset.

Johan säger nästan ingenting under förhöret men efteråt pratar han enskilt med Esther. Det visar sig att parets femåriga son Cullen är kidnappad och enligt kidnapparnas instruktioner har de inte sagt något till polisen. Familjen har gott om pengar och Ava hade varit i Grekland för att överlämna lösensumman.

Under utredningens gång visar det sig att också en annan kvinna mördats i Thessaloniki samma natt. Samtidigt som enorma resurser läggs på utredningen av mordet på den rika amerikanskan läggs inga resurser alls på det andra mordet, den uppenbart fattiga immigranten har inte ens identifierats. Men det finns ett samband mellan morden.

Utöver utredningen får vi träffa den andra återkommande huvudpersonen Fabia Moretti som är på ett sjukhus i Olbia på Sardinien där hennes vän Augusto Gambetta svävar mellan liv och död efter ett mordförsök. Detta fall blir en återkommande biberättelse.

Det dyker upp möjliga kopplingar till en stor utredning om grov människohandel fem år tidigare, en internationell grupp med italienare och bulgarer i ledningen, styrdes från Sofia och av chefen Radko Petrov, en mycket inflytelserik person som såg till att de friades i bulgarisk domstol. Fabia är fortfarande väldigt arg över misslyckandet och den uppenbara korruption som låg bakom vilket drabbar Irina Ivanova, en rätt blyg och försagd kvinna som är Bulgariens representant på Eurojust, och ganska rädd för sin domderande chef. Irina växer ut till en av de mest intressanta karaktärerna i den nya boken.

Vi får också träffa Kezia Papazova som växer upp i Nov Pat utanför Vidin i nordvästra Bulgarien, ett mycket fattigt område som knappast kan betecknas som något annat än ett romskt ghetto. Redan som fjortonåring blev hon gravid. Familjen adopterade bort hennes barn direkt: ”Bilen försvann med sin värdefulla last. Bara jag var värdelös.” Hon förskjuts av sin pappa; vi får följa vad som händer i hennes liv i en mycket stark del av denna text.

I de första delarna var den ena av huvudpersonerna, Esther Edh, väl blek, möjligen i skuggan av den andra återkommande huvudpersonen, italienska Fabia Moretti, Esthers chef och vän, som är mycket färgstark. Det har gått till sig i de senaste två böckerna, Esther blir en mer handlingskraftig kvinna vilket passar hennes roll inom Eurojust bättre, och hennes starkare position underlättas av att Fabia delvis är frånvarande; i förra boken efter ett dödshot från en maffiaboss mot henne och hennes vän Augusto Gambetta och i den här boken sedan Augusto utsatts för ett dåd som nästan dödade honom. Esthers tidigare förhållande med John Kallert är slut, han sitter nu i fängelse, men i den här boken dyker det upp en annan man i hennes liv.

En effektiv teknik för att göra läsare glada är att skapa känslan av smarthet hos oss, att kasta ut små ledtrådar som får oss att ana sammanhang innan textens karaktärer gör det. Det finns två vägar att gå där det ena är att ge oss villospår, lura oss att gissa helt fel, överraska oss med helt andra svar; en väg som kan vara lustfylld, men också en smula riskabel, alla läsare tycker kanske inte om att bli lurade? Den andra vägen, som den här författaren väljer, låter oss gissa rätt, låter oss känna oss duktiga. För att det ska fungera krävs en balansgång; ledtrådarna får inte vara så små eller svåra att vi inte ser dem men inte heller så uppenbara och enkla att känslan av duktighet uteblir. Författaren hanterar den balansgången väl men någon gång kanske det blir väl enkelt? Eller också beror det på att jag läser rätt mycket inom genren, bland annat samtliga böcker av den här författaren.

Utredningen växer och omfattar successivt allt fler länder. Författaren använder skickligt sin kunskap för att skapa trovärdighet, hon är docent i straffrätt med en specialisering mot internationella rättsfrågor. och hon fortsätter att utvecklas som skönlitterär författare; hon använder fiktionens spänning för att behandla högst verkliga gränsöverskridande problem på sätt som blir mycket mer berörande och som når betydligt fler läsare än någon facklitteratur skulle kunna åstadkomma. Det här blir riktigt spännande hela vägen till den dramatiska upplösningen.

Anders Kapp, 2023-09-15

Bokfakta

  • Titel: Priset för ett liv.
  • Författare: Malin Thunberg Schunke.
  • Utgivningsdag: 2023-09-15.
  • Förlag: Piratförlaget.
  • Antal sidor: 372.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait