Dramatik på Bohuskusten

I dag finns ytterligare en svensk spänningsdebut tillgänglig i handeln, dags för Malin Sanglert och återvändarthrillern Det andra arvet. Återvändandet är populärt inom genren, det ger både ett utifrånperspektiv på ett samhälle och en möjlighet att gräva i minnen, upptäcka gamla hemligheter med konsekvenser i nutid. Här motiveras återvändandet av det oväntade arvet av ett hus, inte heller det ovanligt, i huvudet dyker det direkt upp tre andra debutanter med samma koncept under senare år: Kerstin Bergman med Oskuld och oleander, Kristina Agnér med Var inte rädd för mörkret och Krillan Ahlséns debutroman Faller jag faller du som kom så sent som i mars i år. Det finns säkert fler, i gamla hus kan spännande hemligheter ruva, och det gör det verkligen i morföräldrarnas gamla sekelskiftesvilla som Sofie nu ska ta över. Hon åker från Stockholm till lilla Skärviken (fiktiv plats på Bohuskusten), där hon inte varit sedan hon var tretton, för att göra i ordning huset för försäljning. Även om konceptets originalitetsnivå alltså är låg blir det en både välskriven och spännande berättelse från en författare som inte är rädd för att ta i, varken när det gäller husrenoveringar eller när det gäller att bygga karaktärer och händelsekedjor som sticker ut.

Berättelsen startar med en kort prolog som utspelar sig fem år tidigare. Det äldre paret Karl och Ulla sitter i bilen och hon tycker att han kör alldeles för fort när de närmar sig en korsning där en stor lastbil just kör ut. Karl försöker bromsa men något är fel, bromsarna tar inte. De dör i bilolyckan. Deras hus får deras dotter Katarina ta över. Hon bor i USA men kommer på besök till huset i Skärviken då och då.

Deras andra dotter Anneli fick ingenting men klarar sig bra ändå. Hon är numera välkänd programledare i TV och har fixat livet som ensamstående mamma med dottern Sofie i alla år. Sofie, berättelsens huvudperson, vet inte ens vem hennes pappa var eller möjligen är. Hon vet inte heller riktigt varför alla kontakter med hennes morföräldrar upphörde för femton år sedan, hennes mamma säger bara att det var Katarinas fel utan att förklara mer än så. Sin moster Katarina har Sofie aldrig träffat, bara hört att hon flyttade utomlands redan i unga år, så hon blir mycket förvånad när hon får ett brev från en advokat i USA som berättar att Katarina dött och att hon testamenterat huset på Västkusten till sin systerdotter. Hon får en idé, hon ska överraska sin mamma genom att återta en del av deras historia som försvann för femton år sedan, renovera huset fint, sälja det och dela pengarna med mamma, hon borde ju ända ha fått halva huset när morföräldrarna dog för fem år sedan.

Sofie är nu tjugoåtta år, arbetar som fotograf och bor i Stockholm med sin sambo Simon. Hon planerar renoveringen noga, räknar med att klara av det som behöver göras inför en försäljning på tre veckor och vill göra det mesta själv. Hon åker ensam till Skärviken. Fjorton dagar senare ska Simon också komma dit för att hjälpa till under den sista veckan. Tanken är att renoveringen också ska bli ett stort bildreportage i tidskriften Inreda hemma där Simon jobbar. Hon säger ingenting om sin plan till mamma.

Redan första dagens besök på brädgården blir riktigt otrevlig. Hon möter en ung man, i hennes egen ålder, som påstår sig känna igen henne och vräker ur sig de mest vidriga saker, om henne men framför allt om hennes mamma. Under dagarna som går ger upprensningen av huset, tillsammans med möten med olika människor i det lilla samhället, hela tiden nya pusselbitar som totalt förändrar de bilder hon haft av sin familjehistoria. Under dagarna som går känns tillvaron allt mer hotfull, hon blir rädd.

De andra titlarna, med samma koncept, som jag nämnde i inledningen, är relativt snälla spänningshistorier. Den här är mer dramatisk och bygger successivt upp energi för en rejäl upplösning. Författaren bjuder på läsvärd spänning, kanske inte tillräckligt för att kvala in på topplistan för årets svenska spänningsdebutanter, men gott och väl tillräckligt för några timmars underhållande läsning.

Författaren

Malin Sanglert är uppvuxen i Bohuslän, och bor nu på ett småbruk i Norge. Hon och hennes man har renoverat två gamla hus och de har flera gånger hittat ledtrådar om andras liv bakom spånskivor och i bjälklag. Leksakspistoler från femtiotalet, lånedokument och kärleksbrev. Det var det som väckte den ursprungliga idén till hennes debutroman Det andra arvet.

Anders Kapp, 2022-08-01

Bokfakta

  • Titel: Det andra arvet.
  • Författare: Malin Sanglert.
  • Utgivningsdag: 2022-08-01.
  • Förlag: Bokfabriken.
  • Antal sidor: 312.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait