Lysande stark återkomst

Efter lång väntan finns från och med i dag äntligen en ny bok av Malin Persson Giolito ute. På sitt sätt är I dina händer en berättelse om gängbrottslighet, det är också en berättelse om ett sönderfallande samhälle med växande klassklyftor, men i centrum av berättelsen finns Dogge och Billy, två sexåriga pojkar som mot alla odds blir allra bästa vänner och som håller samman fram tills de är fjorton. Då dör Billy, skjuten av Dogge. Man skulle kanske kunna tro att det är att spoila slutet av en historia, upplösningen, men det är introt på en urstark text som handlar om hur det kunde gå så illa. Den är ett lysande exempel på skönlitteraturens kraft när det gäller att genom det djupt personliga, det är en hel del människor vi kommer nära under läsningens gång, gestalta det generella på sätt som både skapar starka känslor och viktiga insikter. Jag kan också se den nya boken som del av en sorts trilogi, där de andra delarna har andra författare.

Platsen för berättelsen är Stockholms förorter, fiktiva Våringe och Rönnviken, två helt olika världar som skiljs åt av den åttafiliga motorvägen under vilken det finns en tunnel med vilken man kan ta sig mellan dessa världar. ”I Våringe är det lätt att dö, men jävligt svårt att leva”, där härskar betongen, där bor människor från många länder, där är kriminaliteten hög. Rönnviken är motsatsen med sekelskiftesvillor med sjöutsikt, golfbana, ett privat gymnasium med specialprogram för internationell ekonomi och många andra resurser. Kanske en smula övertydligt, men kontrasterna fungerar väl för denna berättelse.

Billy bor hos sin mamma Leila, storasyster Aisha, lillasyster Rawdah och lillebror Tusane. Pappa Isak är ute ur bilden, han ställde till alltför många problem, men Leyla sliter hårt för att ta ansvar för sin familj och även om lägenheten i Våringe är liten och även om de har ont om pengar gör hon allt för att deras vardag ska fungera. Hon tar gärna med barnen genom gångtunneln till en fin lekplats på andra sidan i Rönnviken. Billy är sex år när han träffar jämnåriga Dogge på denna lekplats och de blir en svart-vit duo som kommer att hålla samman under åren och behålla lekplatsen som sin mötesplats.

Dogge heter egentligen Douglas Arnfeldt och bor bara ett hundratal meter från lekplatsen med pappa Leo och mamma Jill i en stor vacker sekelskiftesvilla som funnits länge i Leos familj. Föräldrarna låter ofta Dogge gå ensam till lekplatsen trots att han bara är sex år.

Vi möter kriminalinspektör Farid Ayad, en skicklig polis som ständigt får fina erbjudanden om andra jobb som skulle kunna gynna karriären men som ändå jobbar kvar i Våringe där han själv bott, flyttade därifrån för fem år sedan och bor nu i ett litet hus med hustrun Nadja och deras tre barn. Han känner människorna i Våringe väl, tycker att det jobb han har är viktigt, men förtvivlar ibland. Han är en av de människor vi kommer nära. Billy och Dogge känner han sedan de var sexåringar, då han började arbeta i Våringe som praktiserande aspirant.

Vi får träffa Sudden, som egentligen heter något annat som ingen längre kommer ihåg. Han och Sara träffades på universitetet i Ankara och kom till Sverige när han var tjugoett. Två år senare tog de över livsmedelsbutiken vid Stora torget i Våringe som de döpte om till Suddens livs. Konkurrensen med de stora kedjorna var svår, men de jobbade hårt, anpassade sortimentet till den lokala efterfrågan, och blev framgångsrika med sin affär. De har numera barn, men affärerna går allt sämre. Torget och butiken blir allt mer ett tillhåll för ungdomsbrottslingar, allt färre kunder vågar sig dit, och han får ingen nämnvärd hjälp av polisen eller någon annan.

Vi får träffa Mehdi Ahmad, ung gängledare som inte tillhör storfräsarna i den kriminella världen men i Våringe är han en karismatisk kung med en ständig svans av mycket unga efterföljare och med kort avstånd till grovt våld.

Det är några exempel på de människor som befolkar denna berättelse och som vi alla kommer nära, författaren är så skicklig i sin karaktärsutveckling, och genom deras ögon får vi olika perspektiv på det som händer under de åtta åren fram till katastrofen. Vi rör oss hela tiden mellan olika berättarröster och samtidigt fram och tillbaka i tiden. Det är starkt och resan ner i helvetet är trovärdig, inte minst människornas olika sätt att förhålla sig till riktigt svåra utmaningar, vissa reser sig och vissa går under, är verklighetstroget komplex. Detsamma gäller det mer generella, den samhällsutveckling som möjliggör detta helvete. Tycker också mycket om titeln; ”i dina händer” återkommer på flera håll i Psaltaren och betyder här, i överförd betydelse, att våra barns framtid ligger i våra händer, den är vårt gemensamma ansvar.

Det är helt enkelt en riktigt imponerande text som det är en ynnest att få läsa.

Trilogin

Det finns en hel del samband mellan denna bok och en hel del andra spänningsromaner i en gemensam större berättelse om tillståndet i Sverige och hur vi hamnat där. Särskilt finns det två andra under det senaste dryga året; John Ajvide Lindqvists Vänligheten och Christoffer Carlssons Brinn mig en sol som tillsammans med I dina händer kan sägas utgöra en trilogi som, utöver fantastisk spänningsläsning, ger oss viktig samhällskunskap som på många sätt är bättre än den som skolan erbjuder.

Återkommer snart till det men först en liten utvikning. När jag gick i skolan för länge sedan fick jag bland annat lära mig om ”den svenska stormaktstiden”, ett drygt århundrade 1611-1721, med väldigt glorifierade och nationalromantiska bilder av Sverige. Hoppas att undervisningen i dag ägnar sig åt mindre av förljugen propaganda, men är inte alls säker på det. Det var en tid med många krig som utarmade landet och som bäddade för den stagnation och successiva nedgång som eskalerade till 1800-talets totala katastrof när en fjärdedel av befolkningen tvingades fly undan fattigdom och svält, de lämnade landet. Det var den svenska flyktingkatastrofen på riktigt, inte något annat som ordet i dag ofta används för att beskriva.

Om Sverige någonsin haft en ”stormaktstid”, i meningen ett århundrade av stor framgång, så inträffade den ca 1880-1980. Den svenska utvecklingen under den perioden saknar motstycke i världen. I grunden förklaras den av extremt höga nivåer av samhällelig tillit, men här finns höga nivåer av öppenhet, näringsfrihet, frihandel, en speciell form av korporativism, en väl avvägd marknadsekonomi och mycket annat. Jag kan skriva mycket om det (och har gjort det i andra sammanhang), men nöjer mig här med en del mycket personlig empiri. Jag har barn födda i slutet av den eran, sent 70-tal och tidigt 80-tal, och den värld de anlände till var på många sätt fantastisk. Väsentliga delar som mödravård, förlossningsvård, BVC, förskola, fritids och skola höll en extremt hög kvalitetsnivå, befolkades av stolta, välutbildade människor som brann för sina viktiga uppgifter. Jag har också en son född 1994, vet att det är värre idag men redan då hade den värld han föddes in i förändrats dramatiskt; alla dessa delar fungerade mycket sämre och de människor som arbetade inom dessa sektorer mådde mycket sämre.

Grunden för denna förändring finns i 80-talets vindkantring där vi plötsligt missuppfattade vad ett samhälle är för någonting. Samhället är en gemenskap där vi frivilligt väljer att skapa nyttor tillsammans, i stället för att vi ska lösa allt enskilt, var för sig; vi gör det för att det är rationellt, alla vinner på det. Vissa av dessa nyttor skapas med fördel på en marknad men vissa nyttor har inte med marknaden att göra. Det var den väsentliga skillnaden vi tappade på 80-talet, viktig kunskap ersattes av en befängd tro på att allt är en marknad. Men sektorer som vård, omsorg och utbildning ska inte ha några ”kunder” och de som arbetar inom dessa sektorer ska inte vara tjänsteproducenter på en marknad. Några decenniers katastrofalt experiment har tydligt visat att de som trodde att allt är en marknad helt enkelt hade fel.

Det finns väldigt mycket som behöver göras om vi vill bryta de senaste fyrtio årens kräftgång men när det gäller just dessa sektorer kan jag ge ett exempel på ett symboliskt riksdagsbeslut som jag tror skulle applåderas av en stor majoritet av befolkningen: från och med 1 juli 2024 slutar det svenska samhället att betala ut skattepengar till privata företag inom dessa sektorer. De privata företag som tror att dessa sektorer är en ”marknad” är naturligtvis välkomna att fortsätta sälja tjänster om de kan, näringsfrihet är någonting bra, men de ska inte finansieras av skattemedel. En del av dem kommer säkert att överleva, något annat som vi skapat de senaste fyrtio åren är dramatiskt ökade klassklyftor som utöver att de sliter sönder samhällsgemenskapen också resulterat i många riktigt rika människor som kan köpa sin egen välfärd.

Ett sådant starkt symboliskt riksdagsbeslut skulle också öppna dörren för en mängd andra nödvändiga åtgärder.

I väntan på det beslutet kan det man med fördel läsa den ovan nämnda ”trilogin” som utgörs av fantastiskt välskrivna berättelser som samtidigt ger viktiga insikter och relevanta perspektiv på denna samhällsförändring. Och man kan bara önska att Dogge och Billy fötts in i det Sverige vi hade runt 1980 – då hade de inte gått under.

Författaren

Malin Persson Giolito är född 1969 i Bromma och växte upp på Djursholm. Efter gymnasiet läste hon juridik vid Uppsala universitet och tog sin examen 1994. Efter det har hon också tagit en magisterexamen i Europarätt vid College of Europe i Brygge och läst en del annat vid Stockholms universitet och franska Université catholique de l’Ouest.

Hon arbetade en tid vid Europeiska unionens domstol i Luxemburg, 1997–2007 på advokatbyrån Mannheimer Swartling och därefter som handläggare inom konkurrensrätt vid Europeiska kommissionen i Bryssel. Sedan 2015 är hon författare på heltid och är bosatt i Bryssel med sin man och deras tre döttrar.

Hon debuterade som författare 2008 med romanen Dubbla slag, gav ut ytterligare ett par böcker innan det stora genombrottet kom 2016 med Störst av allt. Den prisades som bäst i Sverige, bäst i Norden och bäst i Europa. Den såldes till drygt trettio länder och har även kommit ut som TV-serie. Efter den kom Processen 2018 och nu finns alltså nya I dina händer ute.

Anders Kapp, 2022-02-28

Bokfakta

  • Titel: I dina händer.
  • Författare: Malin Persson Giolito.
  • Utgivningsdag: 2022-02-22.
  • Förlag: Wahlström & Widstrand.
  • Antal sidor: 407.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...