Katastrof i Familjen

Magnus Johansson skördade en hel del framgångar med sin trilogi Hatet som kom ut 2016-2019; den nådde många läsare i Sverige och såldes även till fem andra länder. Jag läste inte den trilogin men nu har han med nya Mörkt paradis inlett serien Anarkisten där han behåller huvudpersonen från de tidigare böckerna, Linn Ståhl. Hon påminner en del om Lisbeth Salander från Millenniumserien; en rätt udda ung kvinna med speciella förmågor och skyhög integritet, doktorand inom IT-området vid KTH. Hon kan beskrivas som anarkist, blev tidigt aktiv inom AFA, Anti-fascistisk aktion och har genomfört en hel del olagliga aktiviteter. Ett år innan den här berättelsen inleds var Linn nära döden efter en våldsam uppgörelse med nazister och efter det har hon mer eller mindre isolerat sig, vill inte ha kontakt med någon, vill ta hand om sina trauman på egen hand. I centrum av den nya boken finns en new-age-orienterad och sektliknande organisation som kallar sig för Familjen men här finns även organiserad narkotikabrottslighet med internationella kopplingar och en del annat.

Linn och hennes familj fanns, om jag förstår det rätt, också med i författarens tidigare serie. Det är i princip bara kvinnorna i familjen som förekommer i handlingen.

Inom familjen är det Linns moster Louise Sjöstedt som står henne närmast. Louise närmar sig sextio och är enhetschef på citypolisens utredningsrotel i Stockholm; det var hon som tog in Linn som ”konsult” i det fall som gick så illa och för det plågas hon av skulder samtidigt som hon saknar kontakten med sin älskade systerdotter. Louise lever ensam, hennes man dog två år tidigare. Hennes närmaste kollega Rickard, även god vän, närmar sig femtio och har nyligen fått barn tillsammans med rättsteknikern Maria. Det innebär att de inte umgås på samma sätt som tidigare vilket Louise kan sakna, hon känner sig ofta rätt ensam.

Linn har halvsystern Kaya, de har samma mamma men olika fäder, också inblandad i fallet för ett år sedan då hon blev kidnappad. Kaya har dottern Astrid som hunnit fylla arton, är myndig men är allt annat än stabil i tillvaron, har ingen enkel relation till sin mamma, har alltid haft en mycket närmare relation till Linn som hon saknat enormt under den senaste tiden.

Louises syster, mamma till Linn och Kaya, heter Emelie och ägnar sig mest åt olika självförverklingsprojekt inom new-age-området och har alltid engagerat sig i olika udda rörelser runt om i världen. Hon är inget större stöd för sina döttrar, de har knappt någon kontakt alls.

I Louises lilla kärngrupp på jobbet finns sedan länge Erik som börjat lugna ner sig en del efter att under många år festat rätt mycket, blandat med hård träning, och numera engagerat sig allt mer i sitt afrikanska ursprung och den strukturella rasismen i samhället. Erik blev god vän med Linn under ett tidigare fall men han har inte heller någon kontakt med henne nu. Under Rickards pappaledighet har Beatrice kommit in i gruppen, en skicklig polis som svarat för många viktiga delar i den framgångsrika utredning av ett kriminellt gäng i Bredäng som de just håller på att avsluta. Gänget består främst av människor av syrianskt ursprung men i slutskedet av utredningen hade det också dykt upp en annan gruppering med nigeriansk bakgrund; Black Axe är en ovanligt brutal kriminell organisation, känd från andra länder, har synts till i Göteborg men inte tidigare i Stockholm. De bestämmer sig för att först gör klart allt underlag som krävs för åtalen mot Bredängsgänget för att sedan utreda Black Axe.

Handlingen inleds i mitten av juni då Louise upptäcker att Linn verkar vara försvunnen, hon kan inte hitta någon som sett till henne sedan i augusti förra året. Louise tar hjälp av Erik för att leta efter henne. Det blir en av trådarna i berättelsen.

Samtidigt får Louise höra av Kaya att Astrid försvunnit till ett internat i Skedvik som kallar sig för Familjen. Hon får ingen kontakt alls med dottern och tycker att Familjen verkar vara en mycket skum sekt. Det är huvudtråden i den här historien.

En tredje tråd handlar om etableringen av Black Axe i Stockholmsområdet.

Det är välskrivet och underhållande med snygga rörelser mellan olika berättarröster, miljöer och tidsperspektiv. Det finns ett imponerande research bakom denna text som medverkar till berättelsens trovärdighet även om författaren ibland kan snöa in på ett väl detaljerat sätt inom helt olika områden som till exempel narkotiska preparat eller nigeriansk folktro. En något tuffare redigering hade kunnat göra en bra text ännu bättre, alla bokens femhundrasextiofem sidor känns inte helt nödvändiga.

Författaren

Magnus Jonsson är uppvuxen och bosatt på Södermalm i Stockholm. Utöver författandet arbetar han som gymnasielärare och åker gärna skateboard på fritiden. Han har ett stort internationellt engagemang, har rest till fler än hundrasextio länder och i olika omgångar arbetat utomlands. Han har bott hos de blåsrörsjagande Shuarindianerna i Amazonas, tränat Shaolinkungfu i Henan, festat med krigare från Danifolket på Nya Guinea och suttit mitt i Viktoriafallets kaskader tillsammans med sina barn. Dessa breda erfarenheter, liksom sitt intresse för hiphop, använder han i sitt författande. Efter trilogin Hatet, 2016-2019, inleder han nu med Mörkt paradis den nya serien Anarkisten.

Anders Kapp, 2023-03-10

Bokfakta

  • Titel: Mörkt paradis.
  • Författare: Magnus Jonsson.
  • Utgivningsdag: 2023-03-06.
  • Förlag: Forum.
  • Antal sidor: 565.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait