Det är midsommarafton och en bra bit från festligheterna hittas en ung kvinna död på en annars öde strand; uppenbarligen mördad men det finns inga spår, ingenting alls. Veckan innan midsommar i år kommer Underström ut, Magnus Abrahamssons debut som spänningsförfattare, en dramaturgisk timing så god som någon och nog kan denna text, som jag just förhandsläst, fungera bra som underhållande läsning under midsommarledigheten. Det stannar inte där: mordet sker på Saltkråkan, eller snarare på Norröra där stora delar av den omåttligt populära 60-talsserien spelades in och detta just nu när en nyinspelning av denna serie ska ske (något som de flesta mor- och farföräldrar kommer att få barnbarnen att titta på). Det stannar inte där heller: det här påminner en hel del om det som en gång var en egen kvällstidningsgenre; sommarmord på unga kvinnor som ägnades enormt utrymme som följetonger i pressen. Till detta kommer en hel del välkända och effektiva komponenter som till exempel den trasiga polisens revansch. Det är inte så konstigt; även om författaren må vara debutant i just detta sammanhang så har han lång dramaturgisk erfarenhet.
Polisinspektör Elsa Kahn är ensam i stugan på Norröra och försöker slicka sina sår. Hon är sjukskriven från jobbet och privatlivet är kaos; sedan hon hoppat i fel säng var separationen ett faktum, varken hennes exman Jonas eller tonårssönerna vill veta av henne, nu i midsommarhelgen finns de på en helt annan ö, på Gotland. Hon dricker alldeles för mycket mezcal och sprutan som för gott ska göra slut på hennes elände är hela tiden redo för användning. En mycket klassisk karaktär i genren, den trasiga polisen, och hon är en väl uppbyggd huvudperson.
Klassiskt är också att skapa en avgränsad miljö där dramat ska utspela sig; ofta glesbygd och inte sällan, som här, en ö. En gång i tiden fanns det på Norröra ett antal jordbruk med ett femtiotal fastboende, men den tiden är över och nu är de bara några enstaka fastboende; en i princip helt död ö under vinterhalvåret som vaknar till liv under sommaren. Det finns olika sorters sommarboende: en del har mycket starka band till ön som går långt tillbaka i familjernas historia, en del saknar den historiken men har ändå ett starkt engagemang med egna hus och ytterligare andra är bara tillfälliga sommargäster som kanske hyr något boende under en semestervecka. Som allt i Stockholms skärgård har ytan ett stort ekonomiskt värde och under ytan mullrar en hel del gamla konflikter kopplade till olika fastighetsaffärer genom åren. Detta är en väl uppbyggd fond till berättelsen.
Här finns två olika grupperingar med helt olika idéer om öns utveckling. Här finns samfällighetsföreningen som vill utveckla ön baserat på den enda möjliga inkomstkällan, besöksnäringen, genom att bygga gästhamn och kanske skapa möjligheter för restaurang, något enklare hotell och annat. Här finns också byalaget som tvärt om vill skydda ön från någon turisminvasion, det ska vara som det alltid varit, och de gör allt för att förhindra några förändringar.
Bägge organisationerna leds av äldre män som inte kunde vara mer olika. Samfällighetsföreningens ordförande är advokaten Vigor Björsell, känner de flesta på ön, omtyckt av de flesta och håller sig i form med hjälp av långa promenader runt ön och kajakturer runt ön varje morgon. Byalagets ordförande heter Ragnar Wegfors och är en råbarkad man med ett grovt språk som inte är rädd för att överträda lagens gränser för att förhindra förändring. Även han känner till det mesta som händer på ön och äger en hel del mark.
Här finns också Rickard och Daniela Eklund, ett par i fyrtioårsåldern som driver den enda verksamheten på ön, ett kafé i Snickargården. De har drömmar om att bygga ut till fler verksamheter, skapa ett fint liv för dem själva och barnen om nu Samfällighetsföreningen linje segrar. De är rätt omaka, han verkar rätt trist, tycker Elsa, samtidigt som Daniela är mycket vacker och levande kvinna med rötter i Brasilien. Och Daniela har en del mörka hemligheter i sin bakgrund.
Här finns också paret Gunnar och Petra Björsell som har ett rikt socialt liv på ön med många fester. Gunnar är en duktig läkare och har alltid varit en partyprisse, älskar fester och finns alltid i centrum. Paret för försökt få barn under många år och nu, äntligen, är Petra gravid. Hon vill lugna ner livet, förbereda för den nya rollen som föräldrar, men det vill inte han. Dricker ofta för mycket och dessutom har han en besvärlig hemlighet; han har varit otrogen med Maria ”Mimmi” Lundström trots att de bägge varit gifta på olika håll. Nu har Mimmi separerat från sin man PM och vill att hon och Gunnar ska bli ett par på riktigt. Gunnar vacklar, vill göra slut med Mimmi men det går inte så bra. Situationen kompliceras av att Mimmi hyrt ett hus på Norröra över sommaren.
Ansvarig för polisutredningen är Sabina Blomdahl, en rätt stöddig kvinna tycker Elsa och de två kommer direkt i konflikt med varandra. Men Elsa har ju lokalkännedom som ingen annan av poliserna och när hennes chef Eva Erixon ber henne att försöka hjälpa till på deltid ställer hon ändå upp. Ansvarig åklagare för ärendet är Matti Lark som är ovanligt engagerad och ofta närvarande på ön, samtidigt som han plågas av en hel del problem i familjen. Utredningen rullar på. Elsa tycker allt mer illa om Sabina som hon menar alldeles för snabbt kastar sig över varje tänkbar misstänkt och skapar onödiga konflikter på ön utan att komma närmare någon lösning. Matti blir däremot allt mer intressant att diskutera med.
Och så hittas ytterligare en ung kvinna död, uppenbarligen mördad, uppenbarligen samma mördare, men nu ännu mer brutalt och groteskt.
Ytterligare karaktärer dyker upp i handlingen som tar sig fram i en genomtänkt och välskriven intrig där vi utöver de intresseväckande karaktärerna också får ta del av en levande skärgårdsmiljö. Här finns en spännande dramaturgi på vägen mot upplösningen. Absolut en underhållande sommarläsning som finns tillgänglig från 14 juli. Snäppet för mycket återanvändning av välkända komponenter för att jag skulle kunna kalla denna debut för fantastisk men det är bra ändå. Det är en förhandstext som jag läst och jag hoppas förlaget kör en sista korrläsning innan den definitiva tryckningen; det är absolut ingen katastrof nu men det skulle vara bra att bli av med en del av de korrfel som finns kvar.
Författaren
Magnus Abrahamsson är född 1962 och bosatt i centrala Stockholm. Han har en omfattande erfarenhet inom främst film, TV och teater där han arbetat som manusförfattare, producent och även som skådespelare. Tidigare medlem i Pistolteatern där han spelade och skrev pjäser. Bland de produktioner han arbetat med för film och TV finns till exempel Sjätte dagen, Skilda världar, Medicinmannen, Helikopterrånet, Svenska Fall och Infiltratören. Tillsammans med Marit Danielsson etablerade han Skilsmässopodden och de två har även givit ut en bok på detta tema, Lyckligt skild, 2017. På samma tema har de två, förstärkta med Renée Lilliecreutz, skrivit ljudboksföljetongen Skilsmässobyrån (tio avsnitt). Tillsammans med Tomas Blom och Eva Callenbo Motsieloa har han även skrivit ljudboksföljetongen Livet X 3 (två säsonger med tio avsnitt vardera). Trots allt detta skrivande genom livet betecknas nya Underström som hans skönlitterära debut. Det är första delen i det som ska bli serien Mord på Norröra.
Anders Kapp, 2022-03-30
Bokfakta
- Titel: Underström.
- Författare: Magnus Abrahamsson.
- Utgivningsdag: 2022-06-14.
- Förlag: Bokfabriken.
- Antal sidor: 400.