Levande begravd i Sunne

Lotta Lundh har skrivit tolv böcker de tre senaste åren och jag har inte läst en enda, förrän nu. Delvis beror det på att jag nästan bara läser nya böcker (inklusive nyöversättningar av klassiker) i tryckt format samtidigt som hon ofta ger ut på digitala format först. Delvis beror det på att en del av hennes böcker finns inom genrer som jag sällan läser. Mest populära är hennes deckare om kriminalkommissarie Erik Ljung i Sunne, så jag tog en i den serien, Graven, som har främlingsfientlighet som ett viktigt tema. Det är lätt att förstå varför många tycker om hennes böcker; till skillnad mot mycket annat inom genren är boken befolkad med genuint trevliga människor som det är lätt att gilla, till och med de skurkar som ändå måste finnas med är botfärdiga. Absolut en bok för en lat semesterdag i hängmattan utan behov av läsning med överdrivet pulshöjande engagemang.

I inledningen får vi träffa Ola Jonsson som är grundare och huvudägare till en av Sunnes största fabriker, Tetra Sunne som i folkmun alltid kallas Sunnefabriken. Han är en av ortens rikaste som bor i ett stort lyxigt hus med fantastisk utsikt över Fryken tillsammans med hustrun Rebecka. Han har ett bra liv, stolt över vuxna sönerna Sigge och Sebbe som han tar tillsammans med sin första fru som dog för femton år sedan, älskar verkligen Rebecka och är starkt engagerad och framgångsrik i sin roll som företagare. Men just nu har Ola det allt annat än bra, när han kom hem på fredagen var det någon som sövde honom och när han vaknar är det alldeles svart; han är levande begravd i en trång trälåda. Genomgående i boken finns återkommande kursiva kapitel där vi får följa Olas kamp för överlevnad.

Vi får träffa Erik Ljung som arbetat länge som polis i Sunne och numera är kriminalkommissarie. Han är duktig på sitt jobb, trivs verkligen med att vara polis, inte minst samarbetet med vännen och närmaste kollegan Christer. Sedan länge är han gift med Cissi, journalist på länstidningen lokalredaktion i Sunne som också hon älskar sitt jobb. Det fina paret har två vuxna och utflyttade söner.

Deras närmaste grannar, och nyblivna vänner, är Mohammed och Yana som flydde från Syrien för fem år sedan och nyligen hyrt grannhuset där de bor med sina små döttrar Yasmine och Zeina. Betydligt äldre sonen Yassir har nyss fyllt 20, har jobb på Sunnefabriken, har flyttat hemifrån och just sparat ihop till en egen bil som han är mycket stolt över. De två grannfamiljerna umgås mer och mer.

Vi får också träffa Axel, förman på Sunnefabriken, en stabil person som alla lyssnar på. Han bor på familjegården tillsammans med hustrun Marie som driver ett kafé, känner de flesta i Sunne och hör allt som händer på orten. De har tre döttrar: äldre Saga, som råkade illa ut i förra boken, och de yngre småsystrarna Ellen och Agnes. Läkningsprocessen efter förra årets händelser har varit jobbig för familjen men nu mår Saga bättre samtidigt som Axel och Marie håller på att hitta tillbaka till varandra.

På lördagskvällen är det personalfest på Sunnefabriken med riktigt god stämning som dock störs av en otrevlig incident. En av medarbetarna i Axels arbetslag, Mattias Karlqvist som är känd för mycket stök sedan länge, dessutom tydligt främlingsfientlig och just nu ganska full, gapar och skriker ilsket om den mångkulturella mat som serveras på festen. Axel tvingas kasta ut honom och snart blir stämningen bättre igen. Ola har anställt många nyanlända för att klara ökad efterfrågan och det finns en mindre grupp som är upprörda över detta. En del undrar varför chefen Ola inte är på plats, han brukar gilla fester. Senare på kvällen när Yassir ska åka hem blir han nedslagen på parkeringsplatsen och hans nya bil blir helt vandaliserad. Han polisanmäler inte förrän nästa dag.

Först på måndagen anmäls Olas försvinnande när han inte dyker upp på fabriken. Ingen vet var han är, han svarar inte på telefon och ingen får heller kontakt med hans fru Rebecka. Utredningen rullar på med många olika hypoteser men utan framgång.

Samtidig ökar motsättningarna mellan nyanlända och ett gäng unga nynazister; det blir slagsmål och någon tänder eld på flyktingförläggningen på gamla hotell Svea, något som engagerar både Erik och Cissi i deras olika yrkesroller men också privat.

Det är välskrivet och spännande utan att sticka ut speciellt mycket i den stora spänningsfloden. Våldsnivån är låg, i stort sett alla karaktärer är trevliga människor som är lätta att tycka om, vi rör oss i en fin småstadsmiljö och allt detta är säkert attraktivt för många läsare.

Författaren

Lotta Lundh är född 1972, uppväxt i Sunne där hon också bor nu med sin man och två döttrar. Hon är utbildad ekonom, har bland annat arbetat som utredare inom statlig förvaltning men är nu författare på heltid.

Hon började skriva i samband med en sjukrivning för utbrändhet vilket inte är alldeles ovanligt. Jag har nyligen skrivit om och intervjuat två andra som haft samma start på sitt författande, Maria Adolfsson och Mats Strandberg. Lotta Lundh startade med att gå Skrivarakademin på Folkuniversitetet i Stockholm och Skrivarlinjen på Österlens Folkhögskola innan hon debuterade 2018.

Utgivna böcker

Hon har skrivit tolv böcker under de senaste tre åren inom olika genrer, på olika förlag och som ges ut i olika format (i något fall enbart som ljud). Mest kända är böckerna i deckarserien om kriminalkommissarie Erik Ljung i Sunne (ofta först som ljud och e-bok, senare i tryckt format):

  • 2021 Fadern, del 5
  • 2020 Inkräktaren, del 4 (bara ljud, som julkalender)
  • 2020 Vedergällningen, del 3
  • 2019 Graven, del 2
  • 2018 Familjen, del 1
Ny deckarserie från Karlstad:
  • 2021 Blicken inifrån mörkret, del 1 (kommer som ljud i september)
Barnböcker om psykiatriska utmaningar:
  • 2021 När mamma fick tröttsjukan (om utbrändhet)
  • 2021 Kajsas kluriga kaos (om ADHD)
  • 2020 Sigrid är unik (om autism)
Övrigt:
  • 2020 Flickan som aldrig dög, självbiografi
  • 2020 Pappas flicka, roman om föräldraskap
  • 2018 Kvinnornas hus, thriller om mäns våld mot kvinnor

Anders Kapp, 2021-07-24

Bokfakta

  • Titel: Graven.
  • Författare: Lotta Lundh.
  • Utgivningsdag: 2020-12-08 (tidigare som ljud och e-bok).
  • Förlag: Lind&Co.
  • Antal sidor: 288.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...