Åter till Bagarmossen

Dags att än en gång ta Linje 17 till Bagarmossen tillsammans med Lisa Bjerre och Susan Casserfelt; nya Sprängdåd börjar just som titeln säger med en sprängning på Bergsrådsvägen 1 i denna stadsdel. Lasse Brundin har många planer inför den snart stundande pensionen, han och hustrun Anne-Marie har mycket de vill göra tillsammans när de äntligen snart kan bestämma själva över sin tid. Men så blir det inte, Lasse dör i explosionen. Det tar Jack Karlberg, en av de återkommande huvudpersonerna, hårt, Lasse hade varit hans mentor när han började på Grova brott, blivit hans vän, de hade ryckt ut på larmet tillsammans och han känner sig skyldig; varför var det Lasse som gick ner i källaren för att undersöka den misstänkta väskan? Det finns en hel del vi känner igen från tidigare delar; återkommande karaktärer naturligtvis, men också en hårdnande kriminalitet i olika former, inte minst i försöken att ta över legitima verksamheter för att ge brottsligheten vita fasader. Däremot finns det en del som hackar, denna den fjärde del håller inte riktigt samma nivå som de tre tidigare.

Jack och Lasse hade varit ute och spanat efter några gängkriminella i Bagarmossen när larmet kom om en misstänkt narkotikagömma i samma stadsdel. Lasse ville inte ta det, tyckte någon patrull kunde åka i stället, men Jack hade bestämt att de skulle åka ändå, de var så nära. De möts av en äldre man som ringt in, han klagade på en massa spring på sista tiden och berättade att en kille nyss varit nere i källaren och lämnat en väska. Knark trodde mannen, men det visade sig alltså vara en bomb.

De som följt serien vet att Jack har en hemlighet; han läcker information till Kristian ”Lunkan” Lundqvist, ledaren för ett MC-gäng som har hållhakar på honom. Numera är detta ett farligt dubbelspel som styrs av Jacks chef Pia Svenlin, Jack håller kontakt med en informatör i detta gäng. Jack blir utsatt för hot och blir orolig för att det också kan drabba hans barn, Julia och Viktor, som bor hos honom varannan vecka.

Den andra återkommande huvudpersonen, polisassistent Lina Kruse, har precis återkommit till jobbet, det är hennes man Fredrik som tagit över föräldraledigheten och som nu är hemma med deras älskade lilla Maj. Hon är ute med radiobilen tillsammans med sin kollega och vän Ronaldo Gonzales när larmet kommer om en sprängning i Bagarmossen och hon blir livrädd; det är där de bor, de flyttade in i somras för bara fyra månader sedan. det är där Fredrik och Maj finns just nu. Hon lugnar sig när hon får höra adressen, det är inte deras, men de åker genast dit. Delar av den här berättelsen handlar om hennes liv, som så många har erfarenhet av kan de var rätt slitsamt för relationen när man får barn med de förändringar som det medför.

En viktig roll i denna berättelse spelar sextonåriga Eddie San Lucas som sitter i en svår situation. Hans mamma hade alltid slitit hårt för att försörja familjen, ilade mellan två jobb, men plötsligt tog orken bara slut, hon gick in i väggen, blev sjukskriven. Från att ha varit en kvinna som ständigt var på språng orkar hon nu knappt ta sig mellan sängen och soffan. Och nu har Försäkringskassan beslutat att hon inte ska få någon ersättning längre, de har inga pengar. Storebror Alex sitter i fängelse, han hade en ledande roll i ett lokalt gäng, men åkte fast, resten av familjen har aldrig haft några kopplingar till kriminalitet, mamman hade alltid vägrat ta emot några pengar från Alex. Eddie oroar sig för sin mamma, för lillasyster Essi som går i åttan; inser att det är han som nu måste ta ansvar för familjen, se till att de får pengar till mat och annat nödvändigt, men vet inte hur han ska göra.

I utredningen om den sprängning som tog Lasses liv riktas misstankarna naturligtvis mot den allt våldsammare gängkriminaliteten i området, men det finns också ett annat spår: det aktuella huset är nybyggt och det var kraftiga protester mot att det skulle få byggas. De tar kontakt med ledaren för den aktiva protestgruppen och även med den entreprenör som står bakom projektet, Dan Witte har byggt flera nya hus i området på den senaste tiden. Jack känner honom sedan långt tillbaka, Wittes son Denis gick på samma förskola som Jacks dotter Julia, de har följts åt genom grundskolan och går nu på samma gymnasium.

Vi rör oss mellan berättarrösterna Lina och Jack, både i jobb och privatliv, samt Eddie i hans kamp för tillvaron i en allt hårdare kriminell förortsmiljö. Det inträffar ytterligare två sprängningar i området och utredningen intensifieras.

Vi får återse en av mina favoritkaraktärer i denna serie: Linas narcissistiska och alkoholiserade mamma, såpaskådisen Vivianne Kruse, en gång känd av hela svenska folket som stjärna i långlivade TV-serien Skärgårdsön. Men även hon börjar bli sliten, också på sätt som inte gläder läsaren.

Det finns några olika problem med denna text. Om man ska göra en omkörning kan det vara klokt att växla ner, med högre varvtal ökar energin, bilen accelererar bättre, omkörningen kan genomföras snabbt och efter det växlar man upp igen för lägre varvtal, minskad energiförbrukning och en mjukare färd. Förenklat kan man översätta detta till punktfrekvens i skriven text. Fler punkter ger kortare meningar som ger en ökad intensitet i dramatiska partier vilket kan fungera bra. Men man får inte glömma bort att växla upp igen, ligger man kvar på en hög punktfrekvens går den tillfälliga, och önskvärda, intensiteten över till ett irriterande och läsfientligt stackato. Lite så blir det här; tempovariationerna är inte tillräckliga och punktfrekvensen är genomgående något för hög.

Delvis är det här en rätt hårdkokt text och det finns absolut inget fel i det. Men inte sällan blir det förment hårda alldeles för floskligt och förlorar därmed sin kraft. Slutligen saknar denna bok, till skillnad från de övriga tre, någon riktigt stark grundidé, ett tydligt tema som bär berättelsen.

Om jag förstått rätt är detta den sista delen i serien och det är nog klokt. Förhoppningsvis kommer författarna att hitta ny energi i något nytt projekt. För bättre än så här kan de.

Författarna

Lisa Bjerre är född 1975 i Kalmar och har i huvudsak arbetat som journalist och skribent. Hon har kommit ut med tre fackböcker, den senaste heter Vinterbad, kom ut 2021 och gavs ut tillsammans med Heli Björkman och Ulf Huett. Hon är i dag bosatt i Hägersten i Stockholm.

Susan Casserfelt är född Lindh 1966 i Solna, har gått konstskola, en utbildning i medieproduktion samt tagit en fil kand med huvudämnet data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet. Hon har i huvudsak arbetat som fotograf och journalist. Hon bor idag i Bagarmossen, söder om Stockholm, med man, en sibirisk katt, en mellanpudel och två barn. Hon debuterade som författare 2013 med Prästens lilla flicka, första delen i hennes Höga Kusten-serie som fortsatte med Den tatuerade cirkeln 2016, I betraktarens öga 2018 och Tusen grader celsius 2022. Serien har blivit framgångsrik, framför allt som ljudböcker, och har översatts till flera språk. 2021 kom hon också ut med den biografiska boken Dit orden inte når.

2018 inledde Lisa Bjerre och Susan Casserfelt ett samarbete som utvecklades till den nya serien Linje 17. Den första delen, Ensamt vittne, kom ut 2021, den andra, Eko av ett skott, 2022, trean Okänd avsändare 2023 och nu avslutande (?) Sprängdåd. Rättigheterna har sålts till Danmark, Norge och Finland.

”Vår serie är döpt efter tunnelbanelinjen Linje 17 som passerar Bagarmossen och slutar i Skarpnäck. I Bagarmossen lever hipsters, konstnärer och förmögna villaägare sida vid sida med ekonomiskt och socialt utsatta människor. Det är ett Sverige i miniatyr. Och under ytan bubblar motsättningarna.”

Anders Kapp, 2024-02-13

Bokfakta

  • Titel: Sprängdåd.
  • Författare: Lisa Bjerre och Susan Casserfelt.
  • Utgivningsdag: 2024-02-02.
  • Förlag: Piratförlaget.
  • Antal sidor: 343.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...