Försvunna amishtjejer

Jag är långt ifrån ensam om att gilla Linda Castillos serie med unga polischefen Kate Burkholder i huvudrollen, den har varit frekvent på många topplistor sedan den började ges ut 2009 och i år fanns den också med bland Svenska Deckarakademins nomineringar till de bästa översatta. I USA finns femton delar, plus ett tiotal kortromaner, och i Sverige finns nu den fjärde delen ute med titeln Anmäld saknad. Hon har redan i tidigare delar visat sig skicklig på att skriva fram barn och unga och i den nya boken dominerar de än mer. Inom amishkulturen finns något som kallas Rumspringa under tonåren; en tid när de kan gå utanför de annars strikta reglerna för att på olika sätt pröva sina vingar. De allra flesta väljer ett amishliv efter denna period, men alla gör det inte och här är det till och med några tonårstjejer med amishbakgrund som försvinner, någon av dem påträffas död, vilket leder fram till en omfattande jakt med Kate och hennes (rätt hemliga) kärlek John Tomasetti i täten. ”Det handlar om barn, det viktigaste vi har, och hur vi behandlar dem. Hur ovetande föräldrar kan vara, även de bra föräldrarna. Men framför allt handlar det om de som går förlorade, som ramlar mellan stolarna …”

I en prolog träffar vi femtonåriga Becca i skymningen vid Mohawk Lakes i Ohio; det är kallt, snön yr i den hårda vinden, hon har knappt någon känsel kvar i händer eller fötter men hon bryr sig inte alls om det. I många år har hon våldtagits av sin storebror och ingen har hjälpt henne. Nu orkar hon inte längre. Hon tar sig in i en av de nu på kvällen övergivna pimpelarkarna på sjön och knackar bort det tunna istäcket. Hålet är inte så stort men det är inte hon heller. Det är nu tio år sedan hon försvann i det kalla vattnet.

Det är drygt femton år sedan Kate Burkholder lämnade sin amishfamilj i det lilla samhället Painters Mill i Ohio efter en traumatisk händelse när hon var fjorton år. Hon lämnade också tron, församlingen och även platsen för en period med ett ganska vilt liv. Hon utbildade sig till polis och gjorde en snabb karriär, blev en rekordung kriminalare. För tre år sedan återvände hon till Painters Mill, knappt trettio år gammal värvades hon till jobbet som polischef i den lilla staden och mot alla odds blev hon omtyckt och respekterad av de lilla grupp, manliga och äldre, poliser som hon leder. Painters Mill har bara drygt femtusen innevånare varav omkring en tredjedel tillhör amishfolket, familjer som har en mycket traditionell och ålderdomlig livsstil, i huvudsak mycket fredliga, vänliga och stillsamma människor som i stor utsträckning håller sig för sig själva.

Seriens långa berättelse handlar om utmaningarna i mångkulturella samhällen med misstro, främlingshat och närliggande frågor som är minst lika högaktuellt idag som när serien började skrivas 2009. Detta kompletteras med utvecklingen av relationen mellan de två huvudpersonerna.

Drygt fyrtioårige John Tomasetti dyker upp redan i första delen, en poliskommissarie med en imponerande karriär bakom sig som gick ner sig rejält efter en stor personlig katastrof. Han fick lämna narkotikaroteln i Cleveland och hamnade på BCI i Columbus, Ohio (Ohio Bureau of Criminal Investigation). Det går fortsatt riktigt dåligt, han är en självdestruktiv missbrukare, och när cheferna i första boken skickar honom till Painters Mill som ett stöd från delstaten i ett svårt fall blir första mötet med polischef Kate allt annat än lyckat. Men det tar sig på vägen. Dynamiken mellan dessa två personer med sina olika trassliga bakgrunder tillför mycket för läsglädjen.

Kate får ett samtal från John som just fått ett nytt uppdrag där han ska stötta lokala poliser, det handlar om två försvunna tonåringar från två olika städer med sexton mils avstånd. Eftersom bägge tjejerna kommer från amishfamiljer funderar han på om det kan finnas något samband. Han frågar om hon vill hoppa in några dagar som expert, han har redan förankrat det med cheferna på BCI. Kate har jobbat natt, var just på väg hemåt för att sova när han ringde men så blir det inte. Efter att snabbt ha organiserat sin frånvaro ger hon sig iväg med bilen mot Richfield. När hon bara har tjugo minuter kvar ringer John igen; de har just fått in ett fall till, femtonåriga Annie King skulle bara iväg och köpa grönsaker men kom aldrig hem igen. Föräldrarna och andra i församlingen har letat efter henne hela natten, utan att hitta henne, och anmälde försvinnandet nu på förmiddagen.

Efter att ha avverkat en del formalia ger sig Kate och John av mot familjens gård i Buck Creek, en timme nordöst om Richfield. Det blir starten på en intensiv utredning. Det kommer inte att stanna vid tre försvunna tonåriga amishtjejer, det blir fler, både i berättelsens nutid och när man söker bakåt i tiden efter likartade fall, det kommer också att drabba Kates egen familj.

Författaren är ovanligt bra på att skildra polisutredningar på ett sätt som förenar trovärdighet, inlevelse och spänning och det blir en vindlande resa för att försöka förstå vad som händer, ta reda på vem eller vad som ligger bakom försvinnandena och framför allt: försöka hitta tjejerna vid liv. Det blir riktigt spännande på färden mot en högdramatisk upplösning.

Ett återkommande problem för alla serieskrivare är att ge nya läsare tillräckligt med bakgrund från tidigare delar utan att tråka ut trogna läsare som redan vet vad som hänt förut. Mitt återkommande förslag, använd den klassiska resumén, är det få som hörsammar och i stället väljer nästan alla att försöka ”skriva in det snyggt” med en del tillbakablickar från den nya boken till tidigare delar. Det fungerar nästan aldrig bra för någon av de två målgrupperna. Den här författaren väljer i stället att ”skriva in det fult” vilket fungerar överraskande bra. Utan att ens försöka låtsas att det har något naturligt existensberättigande i den nya berättelsen levererar hon den nödvändiga bakgrundsinformationen i ett par avsnitt som, även om de inte etiketteras så, levererar samma nytta som en bra resumé gör.

Det är en mycket välskriven text, huvuddelen i presens vilket kan skapa stor närvaro i läsningen om bara författaren kan bemästra det vilket den här utan tvekan gör. Översättaren Sofi Rydell ger också oss en bra svenska med ett par små irriterande undantag: det förekommer en del husbilar / husvagnar som ofta kallas mobile homes på engelska men väldigt sällan mobila hem eller hus på svenska; i en religiös kontext är verbet frälsa normalt och det kan ibland böjas för att uttrycka att någon har eller hade frälst någon annan men det kan aldrig bli frälsat.

Jag har numera höga förväntningar på Linda Castillos böcker och hittills har hon levt upp till dem.

Författaren

Linda Castillo har en omfattande utgivning bakom sig. Hon debuterade redan år 2000 och gav ut drygt tjugo titlar, främst inom romance, innan hon 2009 fick ett större genombrott med spänningsserien om Kate Burkholder som upprepade gånger tagit sig in på de stora bästsäljarlistorna i USA och även prisbelönats. Den första delen Sworn to Silence (som nu också finns på svenska med titeln Tvingad till tystnad) filmatiserades 2013 som An Amish Murder med Neve Campbell i huvudrollen. På originalspråket kommer denna serie i år ut med sin femtonde del och utöver detta har författaren kommit ut med ett tiotal kortromaner från samma miljö. På svenska har vi med Anmäld saknad kommit fram till seriens fjärde del som ursprungligen kom ut 2012. Linda Castillo är född och uppvuxen i Arcanum, Ohio och bor numera med sin man på en hästranch i Texas.

Anders Kapp, 2023-12-12

Bokfakta

  • Titel: Anmäld saknad (Gone missing, 2012, översättning, Sofi Rydell, 2023).
  • Författare: Linda Castillo.
  • Utgivningsdag: 2023-11-08.
  • Förlag: Polaris.
  • Antal sidor: 348.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait