Mustig familjekrönika med underbart språk

Lina Nordquist, forskare och politiker, debuterade som författare 2021 med Dit du går, följer jag som utsågs till Årets bok påföljande år då hon också kom ut med Livet innan du dör. Nu finns hennes tredje roman ute, Tigerkakshjärta, en berättelse som funnits hos henne länge. Liksom debuten är det delvis en historisk roman, huvuddelen utspelar sig på andra halvan av trettiotalet och början av femtiotalet men här finns också kapitel från 2024 när Eder Kempe finns på ett hem, drygt nittio och även om minnet inte är så bra längre tänker han tillbaka på sitt liv; misär och elände men också kärlek och glädje. Liksom tidigare i författarskapet handlar det här mycket om utsatthet, svårigheter i livet som kan knäcka vem som helst, men också om hopp, mod, styrka, vänskap och kärlek som ibland kan rädda vem som helst. Starkt och berörande. Det här är en författare med ett alldeles eget språk, inte alls likt men lika särpräglat som i Karin Smirnoffs svit om Jana Kippo, en text som det är en fröjd att läsa. Hon lånar också in en del klassiska element från spänningsgenren som bidrar till läsglädjen.

Det är en kall vinter i Gävle i januari 1934, vi befinner oss i den fattiga stadsdelen Brynäs; i en enkel enrummare träffar vi snart fyraårige Eder och hans mamma Benedikte, sin pappa har han aldrig träffat, han dog innan Eder föddes i en olycka på byggplatsen där han jobbade. Mamma är gravid med den som ska bli hans lillebror Tom. De har det fattigt men det finns ändå mycket glädje i den lilla familjen, mamma dansar och sjunger ofta.

Tidigt antyds en förklaring till varför de hamnat just där; mormor Vega tvingades fly med sin då lilla dotter Benedikte från Rengsjö i Hälsingland. Riktigt hur och varför dröjer det länge innan vi får veta, ett spänningselement som driver läsintresset framåt. Vega fick en halsfluss med komplikationer och dog några år innan Eder föddes så Benedikte är ensam med ansvaret för deras försörjning.

Benedikte kämpar hårt, men har det inte enkelt. Hon får sparken från sitt jobb på grund av graviditeten och trots att hon söker nytt hela dagarna får hon inget. Tom föds in i en familj som är på väg att gå under. Till slut finns det bara et sätt att dra in pengar; männen kommer och går och pojkarna får gömma sig i en garderob när de är där. Glädjen är slut, mamma söker tröst i flaskan och Eder tvingas ta ett stort ansvar trots att han är så liten. ”Drömmarna om vrålmän blandades med mamma som föll, hon föll igen igen igen igen, tills märgen i hennes benpipor var sprit.”

När de vräks från rummet blir nöden orimlig, det finns ingen utväg, Benedikte tvingas ringa till sin morfar Heimer och fråga om de får komma till honom i Rengsjö. Hon vet inte ens om han lever, de har inte haft någon kontakt på länge. Han lever, svarar i telefonen och säger att de är välkomna. Därmed börjar ett nytt skede i deras liv. Benediktes mormor Janna är död sedan länge, hon dog bara något år efter det att Vega lämnade Rengsjö med sin dotter, kanske tog hon sitt eget liv i sorgen efter att har förlorat både dotter och dotterdotter, det förblir oklart.

Heimer har alltså levt ensam rätt länge i sin lilla stuga, försörjer sig genom att hjälpa till på gårdarna runt omkring, för det mesta med hjälp av den traktor som han skaffade sig för rätt länge sedan. Det finns inget överflöd men absolut ingen nöd, det finns gott om fisk i sjön och de magra pojkarna kan snart äta upp sig. Även Benedikte läker så sakteliga. Snart kommer Eder kommer verkligen att älska ”morfarn” som han kallar Heimer trots att han egentligen är hans mormors far. Han får lära sig massor av den äldre mannen. Heimer tar ofta med pojkarna på sjön och ut i naturen, på en utflykt säger han: ”Vi har varandra och kärlek tjock som sockerkakssmet”. Eder får också lära sig att baka titelns tigerkaka: ”Det bruna är kärlek … det botar rädsla. Det ljusa är mod, så att en vågar.”

Närmaste granne är en mycket stor och rik gård, i den pampiga huvudbyggnaden bor bara tre personer: den åldrande härskarinnan Nansy, hennes son Jon, lång, mager och nedbruten av sorgen efter älskade hustrun Aili och så sonsonen som kallas Lill-Lennart, inte så lång men kraftig och stark och den som tar ansvaret för gården med hjälp av anställda drängar.

Det finns mycket som skaver i relationerna mellan de två familjerna, en hel del hemligheter som avslöjas långsamt, vissa element som mycket väl skulle kunna vara hämtade från Agatha Christie.

Så får vi också kapitel från tidigt femtiotal med start sommaren 1952. Eder har fyllt tjugoett, börjat läsa kemi vi universitetet i Uppsala men har nu tvingats tillbaka till Rengsjö. Hans mamma har nyligen dött vilket innebär att han nu har ansvar för den lilla stugan som hon tog över efter sin morfar. Han ska städa ur stugan och göra ordning den för försäljning, han vill ha loss pengar för att kunna köpa en lägenhet i Uppsala. Det blir rätt jobbigt med alla minnen och en hel del skuldkänslor men så träffar han stora kärleken Gry.

Det är väldigt mycket som händer innan läsningen är avslutad, många överraskande vändningar. Kanske blir det väl svart-vitt, kasten mellan ljus och djupaste mörker är rätt våldsamma, men en mer realistisk gråskala är ju tråkigare så det må vara författaren förlåtet. Det är en spännande familjekrönika med minnesvärda karaktärer och så detta underbara språk.

Författaren

Lina Nordquist är född 1977 och växte upp i Söderhamn. Hon utbildade sig till apotekare, men gick över till att forska om blodtryck och diabetes. 2007 disputerade hon vid Uppsala universitet på en avhandling om diabetes. Hon är lärare vid Uppsala universitet och blev 2011 docent i fysiologi.

Hon är också politiker inom Liberalerna; landstingsråd/regionråd i Uppsala 2013–2018 och sedan 2018 ordinarie riksdagsledamot. Sedan 2022 gruppledare för partiet i riksdagen och dess förste vice ordförande.

Hon debuterade som författare 2021 med Dit du går, följer jag som blev Årets bok 2022 och såldes till ett tiotal länder. Den följdes av Livet innan du dör 2022 och nu alltså Tigerkakshjärta.

Anders Kapp, 2024-07-11

Bokfakta

  • Titel: Tigerkakshjärta.
  • Författare: Lina Nordquist.
  • Utgivningsdag: 2024-03-26.
  • Förlag: Romanus & Selling.
  • Antal sidor: 427.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait