Imponerande av det danska spänningsparet

Vi återser huvudpersonen Martin Junckersen, i princip aldrig kallad för något annat än Juncker, och hans vän och kollega Signe Kristiansen vid Köpenhamnspolisen. De tänker tillbaka på ett fall som de arbetade med tillsammans för sju år sedan när elvaåriga pojken Lukas hittades död i ett källarrum. De löste fallet så småningom, grep den då trettiotvåårige Robert Danius som dömdes till sexton års fängelse. För ett halvår sedan beslutade Danmarks högsta domstol att en ny rättegång skulle genomföras sedan nya bevis framkommit och i inledningens nu ska domen avkunnas. Det handlar om Lögner, femte delen i serien, en text som inkluderar mäns våld mot kvinnor, brutal albansk maffia, en mullvad hos polisen, grov barnpornografi, bigami och en hel del annat. Alldeles för mycket att hålla reda på för genomsnittsförfattaren men den gruppen tillhör inte Kim Faber och Janni Pedersen. Vi får också möta en relativt ny absurditet inom det svenska språket.

Danius frikänns, Juncker och Signe är upprörda, de är säkra på Danius skuld, men det gamla fallet måste öppnas igen; om Danius är oskyldig måste det finnas en annan gärningsperson.

Juncker menar att de bör fortsätta att undersöka Danius, men chefen för våldsroteln, Merlin; säger tvärt nej, avsätter resurser för en ny utredning med Geir Jensen, ansvarig för en av rotelns tre mordgrupper, som förundersökningsledare. Juncker ska också delta i den nya utredningen.

Juncker och Signe håller fortfarande kontakt med varandra, men arbetar nu på olika avdelningar. Han är kvar på våldsroteln men Signe jobbar på avdelningen för organiserad brottslighet, OC. Hon sökte förflyttning för att få bättre arbetstider och möjligen kunna rädda sitt äktenskap. Hon har inget akut just och erbjuder sig att ta en veckas kompledighet för att i hemlighet försöka gräva fram mer på Danius. Så småningom avslöjas stora och hemska hemligheter.

Händelserna i den nya boken äger rum en sommar under pandemin, inleds 8 juni och pågår till 23 juni med en sorts epilog några dagar senare. Seriens långa berättelse handlar bland annat om Junckers relation med, och skilsmässa från, Charlotte som var utsträckt och krånglig. Numera har de en ganska normal kontakt och Juncker har träffat en ny kvinna, psykologen Malene Hanslev. Genom Juncker hade Charlotte lärt känna Signe och de två kvinnorna blev mycket nära vänner, det är de fortfarande.

Charlotte var en känd grävande journalist på Morentidende ända fram till den senaste av alla omorganisationer som stängde den avdelningen vilket innebär att hon numera vantrivs med sitt jobb. Hon får stort utrymme i den nya boken i en viktig tråd som startar med en förfrågan från Peter Rolf, tidigare justitieministerns rådgivare som dömts för mord på tre kvinnor och misstänkt för fler kvinnomord. Han vill träffa henne, efter mycket tveksamhet går hon med på det och besöker honom på anstalten. Hon får ett tips av honom om något som skulle kunna bli ett stort scoop.

En annan del av seriens långa berättelse handlar om Signe; en av hennes kolleger, Troels Mikkelsen, tidigare chef för sexualbrottsenheten, våldtog henne på ett hotellrum för sex år sedan. Hon anmälde honom inte, insåg vad det skulle leda till, men hatade honom våldsamt och sökte vägar att hämnas. Hon var också säker på att han var en serievåldtäktsman. Mikkelsen är numera död, men det tips som Charlotte fått kopplar delvis till honom.

Mer går inte att säga om denna tråd utan att spoila, utom att det bara är mästerliga författare som så skickligt kan använda befintliga trådar för att väva något helt nytt och spännande.

Nabiha Khalid är en yngre utredare på våldsroteln och ny i serien (tror jag, har inte läst fyran). Hon får en stor roll i den nya boken, modig och med stor integritet; deltar i den åter öppnade utredningen av mordet på Lukas och kommer att samarbeta mycket med Juncker, de har en bra relation.

Charlotte och Juncker har två vuxna barn, Kasper och hans storasyster Karoline som bor med sin familj i Århus. Kasper bor i Köpenhamn och mår inte alls bra; efter en historik med spelmissbruk och drogberoende blev han också skjuten för fyra månader sedan och var nära att dö. Nu fungerar kroppen hyggligt men han lider av återkommande svåra depressioner. Föräldrarna försöker turas om med att stötta honom, men det går så där. En intressant biberättelse.

Ytterligare ett spår öppnar sig när Asser Larsen försvinner; han är polisåklagare vid OC, avdelningen där Signe jobbar. Juncker får ansvar för det nya fallet. Larsen har haft en central roll i en stor och hemlig utredning på avdelningen, så småningom får Juncker reda på att det handlar om den albanska maffian i Danmark och Sverige. Innan han började arbeta för polisen var han en välkänd försvarsadvokat, bland andra har han försvarat Robert Danius. I utredningen dyker det också upp en mycket stor och överraskande hemlighet i Larsens liv.

Som vanligt tar dessa författare i rejält, i tvåan var de nära att spåra ur men numera håller de bra koll på alla dramatiska, och emellanåt rätt skruvade, spår och komponenter. På köpet får vi genom läsningen också möta många snygga formuleringar: ”Byggnaderna ser ut som något en skock deprimerade byggnadsingenjörer ritat en regntung måndag i november.”

Serien har med denna del bytt svenskt förlag och översättare, det är numera Leif Jacobsen som svarar för svenskan och han sköter det väl; det finns en del korrfel men det är inte hans avdelning. Något som roar mig en hel del är språkets förändringar och inte minst när det uppstår fullkomliga absurditeter som trots detta biter sig fast. Har skrivit om många exempel tidigare men i den här svenska texten finns något som dykt upp ganska nyligen och snabbt blivit vanligare. Om någon frågar mig om något personligt som jag inte vill svara på kan jag säga ”det är min ensak” eller möjligen ”det har du inte med att göra”. Nu har de smält samman till ”det är inte din ensak” (med varianter), alltså en skrattretande idioti. Har sett att en språkvetare spårat ursprunget till slarviga svenska textningar av engelskspråkiga filmer som översättning av uttrycket ”It´s none of your business”. Vet inte om det är sant men intressant är det, gissar att användningen kommer att bli än mer frekvent, uttrycket finns även i en annan bok jag nyligen läst och snart ska skriva om.

Paret Faber och Pedersen har på ganska kort tid etablerat en stark position inom nordisk spänning, de är verkligen imponerande bra.

Författarna

Janni Pedersen, född 1968, har tidigare arbetat för Nordisk film men är sedan länge kriminalreporter och nyhetsvärd på danska TV2. 2020 blev hon för andra gången utsedd till årets nyhetsvärd.

Kim Faber, född 1955, var länge journalist på danska tidningen Politiken, där han arbetade med nyheter och kultur i tjugofem år, men är nu författare på heltid. Han har tidigare givit ut två egna böcker; en om Kosovokriget och en om att överleva med HIV-diagnos.

Paret debuterade skönlitterärt 2019 med Vinterland som vann Danska kriminalakademins debutantpris. De har också får en del andra utmärkelsen och serien läses i tiotalet länder. Lögner är femte delen i serien.

Anders Kapp, 2025-01-10

Bokfakta

  • Titel: Lögner (Løgner, översättning Leif Jacobsen).
  • Författare: Kim Faber och Janni Pedersen.
  • Utgivningsdag: 2024-12-23.
  • Förlag: Polaris.
  • Antal sidor: 458.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait