Beundransvärd spänningsdebut

”Rädda män har ingen plats i världen.” Marin kommer väl ihåg hur nedlåtande hans pappa lät när han sa det till honom, patriarken Sven-Gunnar Oscarson. Nu närmar sig Martin femtio, allt annat än patriark för den familj som utöver honom utgörs av hustrun Sanna och tonårsbarnen Teo och Mya, men en hygglig man är han, vill alla väl, illa förberedd när familjen drabbas av den stora katastrofen. Johan Rundberg är mångfaldigt prisbelönad för sina böcker för unga men nu har han debuterat inom spänning för vuxna med den psykologiska thrillern Den som vaktar flocken. En del tar han med sig från tidigare böcker; här finns kompetens på mästarnivå när det gäller att skriva fram komplexa tonåringar med såriga relationer i en nutid där nätet ofta kan bidra till att problem snabbt eskalerar till fullständigt elände. Men nu är huvudperspektivet föräldrarnas, hur kan Sanna och Martin hantera en familj i fritt fall, vem är den som vaktar flocken? Den här boken finns självklart med bland årets bästa svenska spänningsdebuter när det blir dags att lista dem i slutet av året, det här är riktigt bra.

Redan i prologen med rubriken Dagen efter får vi veta att något dramatiskt har hänt, ett dubbelmord, en kvinna och en man har skjutits med ett hagelgevär. Återkommande genom texten får vi korta inslag från polisutredningen.

I centrum för den här berättelsen finns alltså familjen Oscarson. Pappa Martin har tillsammans med en kompanjon byggt upp en framgångsrik mäklarfirma i Nacka, Oscarson & Idling, vilket inte respekteras alls av hans föräldrar och syskon, i den familjen har han låg status. Han närmar sig femtio, är ganska konflikträdd, nervös och försiktig, absolut ingen alfahanne, har en jämställd relation med hustrun Sanna. Hon har en helt annan bakgrund är sin man, kommer från en allt annat än ”fin” familj i Jämtland, har alltid haft svårt för att passa in i Martins familj, hon tycker att hans föräldrahem ”påminner om ett altare över en tillbedd patriark”. Samma sak gäller för de bandomsvänner som Martin umgås med, hans flock, ”den övre medelklassens gossar”.

Sanna är bra på sitt jobb, har nyligen headhuntats från ett privat företag till ett jobb inom strategisk kommunikation på Nacka kommun men har en hel del problem med att komma in i relationerna på den nya arbetsplatsen samtidigt som hon har en del att brottas med från sin personliga historia.

Redan här finns en del teman som återkommer löpande i texten; problematisk gruppdynamik inom familjer och på arbetsplatser, även en del klassfrågor. Sanna och Martin dominerar som berättarröster. Det bor i en ett fint område i Nacka med vibbar av gated community, många har övervakningskameror och annan säkerhetsutrustning, så även Oscarsons.

I familjen Oscarson finns också snart artonåriga sonen Teo och femtonåriga dottern Mya. Teo är rätt okomplicerad, ofta glad och det går bra för honom i skolan, går andra året på gymnasiet, tränar fortfarande mycket även om han lagt av med basketen. Mya verkar rätt ensam, har förlorat sina tidigare barndomsvänner, slutade med fotbollen för ett par år sedan, var på gränsen till att bli hemmasittare i slutet av åttan men nu verkar det gå något bättre även om det finns mycket som skaver i relationerna till föräldrarna. En ny kille, Wilk Hovrat, har börjat i klassen, Mya umgås alltmer med honom till föräldrarnas skepsis.

Vi får även återkommande kapitel med rubriken Flickan där en anonym högstadietjej äger berättarrösten. ”Jag är en knytnäve doppad i gift och krossat glas.”

Sanna och Martin kallas till ett möte i skolan där de får träffa Myas mentor Tiffany och skolans rektor Kristina. De får se en film som tydligen spritts på nätet där Mya hotar namngivna elever på skolan till livet; Wilks röst hörs i bakgrunden men syns inte i bild. Det hela leder så småningom både till en orosanmälan till socialtjänsten och en polisanmälan. Bland de namngivna finns Sophie, dotter till Thomas, ledare för Martins kompisgäng från uppväxten, som reagerar våldsamt. Det gör också Sophies storebror Hugo som ingår i Teos närmaste kompisgäng.

Men framför allt händer väldigt mycket på nätet, bilden av familjen Oscarson blir allt värre och det spiller också över på andra i deras omgivning. Familjen befinner sig i en kris som bara förvärras. ”Hela deras tillvaro står i lågor och folk betraktar det som underhållning. … För första gången i sitt liv tänker Martin att han skulle kunna döda någon.” Det är det centrala i denna berättelse: hur reagerar människor i kris och hur långt är vi beredda att gå för att skydda våra närmaste?

Det finns olika sätt att skapa tempo i en text; det kan vara råpunk med fullt ös hela vägen, det kan vara en böljande symfoni med rörelser mellan lugn och intensitet och det kan vara en Bolero som stabilt rör sig från lugnet i ett crescendo på vägen mot en dramatisk final. Det här ligger närmast det senare, det fungerar riktigt bra, möjligen skulle man fördel han kunnat skala ner textvolymen en smula.

I viss utsträckning ingår det i spänningsgenrens logik att lura läsaren men man kan göra det på olika sätt och på olika kvalitetsnivåer; den här författaren excellerar i att snyggt ge oss antydningar och trådar, ibland på en liten detaljnivå, som vi med självbelåten självgodhet tolkar alldeles fel. Det är riktigt bra!

Men allra bäst är den obegripligt träffsäkra känsligheten när det gäller att skriva fram komplexa människor och skavande relationer av flera olika slag. Det är värt vår beundran.

Författaren

Johan Rundberg är född 1973 och i dag bosatt med sin familj i Hägersten i Stockholm. Han debuterade som författare 2001. För Nattkorpen, första delen i serien Månvind & Hoff, belönades han med Augustpriset 2021 i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok. De första två delarna i serien vann Crimetime Award i klassen Årets barndeckare 2021. 2023 fick han också Astrid Lindgren-priset. Den som vaktar flocken är hans vuxendebut.

Anders Kapp, 2025-02-15

Bokfakta

  • Titel: Den som vaktar flocken.
  • Författare: Johan Rundberg.
  • Utgivningsdag: 2025-01-14.
  • Förlag: Forum.
  • Antal sidor: 492.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait