Johan Erlandsson

Johan Erlandsson är född 1977 och uppväxt i Stockholm. Efter gymnasiet läste han först statsvetenskap, praktisk svenska och latinamerikakunskap vid Stockholms universitet innan han bestämde sig för att bli journalist. Efter studier vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation fick han sin journalistexamen 2001 och fick direkt jobb som reporter på tidningen Kommunalarbetaren där han fortfarande är anställd. Bland mycket annat har han vunnit Fackförbundspressens pris för bästa berättande text. I jobbet har han hunnit med en hel del reportageresor till Latinamerika, Spanien, Tyskland och Storbritannien. Under en period läste han spanska i Madrid och Salamanca.

Redan tidigt läste han mycket.

– En bok som jag verkligen älskade som barn var Gummi-Tarzan av Ole Lund Kirkegaard.

Även om han både som författare och journalist arbetar med facktexter läser han helst romaner på fritiden.

– Den bok jag oftast rekommenderar är Stoner av John Williams, en fulländad roman som insiktsfullt skildrar en människas liv. Ett oslagbart berättande.

Han debuterade själv som författare 2009 med en biografi om Allan Edwall, Då kan man lika gärna kittla varandra, en skildring av svensk teater- och filmhistoria och ett porträtt av en stridbar skådespelare som inte tummade på sina ideal.

2016 kom bok nummer två, Desertörerna, som är ett historiskt reportage om de amerikanska Vietnamdesertörer som kom till Sverige under åren 1967–1973. Sverige var länge det enda land som gav dem asyl och sammanlagt kom ungefär 800 militärer hit. Många år senare sökte Johan Erlandsson upp en hel del av dem för intervjuer om deras erfarenheter.

Boken om Beck, hans berättelse om författarparet Maj Sjöwall och Per Wahlöö och deras romanfigur Martin Beck, är alltså hans tredje bok.

– Idén till boken kom för cirka tre år sedan när jag såg en annons med rubriken “Nu kan Becklägenheten bli din”. Lägenheten som Beckfilmerna spelas in i var alltså till salu och i annonsen stod att köparen skulle vara beredd på filminspelningar. Jag tyckte att det var intressant att tänka på Maj och Per som brinnande kommunister och att deras böcker nu användes som ett säljargument för en dyr lägenhet. Jag läste böckerna som ung och tyckte mycket om dem, men filmerna har blivit något helt annat än vad deras böcker var.

– Några av karaktärerna från böckerna finns också i filmerna, men inte exempelvis Grannen. I övrigt finns inte många likheter. Böckerna var mycket mer politiska och kommunistiskt inriktade. Framförallt i slutet av bokserien var författarna väldigt kritiska mot samhället och hur det såg ut. Det här är ingenting som jag såg eller förstod som tonåring, men när jag nu i vuxen ålder har läst om dem är det väldigt tydligt.

Boken bygger på ett omfattande research.

– Jag har suttit mycket på olika arkiv, bland annat på Kungliga biblioteket där originalmanusen finns. Där fick jag tydligt se vem som skrev vad och hur rastlös Per var. På baksidorna av manusen hade han antecknat fotbollstabeller och båtavgångar och annat kladd. Jag har också läst brevväxlingar mellan författarna och Norstedts, förlaget som de publicerades på innan rättigheterna på 2000-talet gick över till Piratförlaget, och jag har gjort intervjuer med deras barn, syskon och några vänner.

Han hann också samtala mycket med Maj Sjöwall innan hon gick bort tidigare i år.

– Det var jätteroligt! Hon kom ihåg väldigt mycket och var otroligt generös med sina minnen. Hon har inte haft ett helt lätt liv och var en hårdhudad kvinna, men hon hade ändå ett ljust och humoristiskt sinne.

Per Wahlöö dog redan 1975, just när deras serie om Martin Beck var avslutad.

– Per har lite av ett mystiskt skimmer över sig. Men kort sagt stack han ut och, som hans syster sa när jag intervjuade henne, “han älskade att sticka ut!”. Han var originell och rebell på samma gång och dessutom ganska mycket av en machoman, skulle jag säga. Han drack och skrev – och han förblev skrivandet trogen livet ut.

Johan Erlandsson bor i dag i Stockholm med sin fru och två barn.

Anders Kapp, 2020-08-18

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait