Macbeth transponerad från en fältherre som 1040 dödar sin kung, hos Shakespeare, till en poliskommissarie som 1970 befinner sig i en våldsam och blodig kamp mot organiserad brottslighet, utbredd korruption, drogberoende och i allt större utsträckning sig själv i Jo Nesbøs version. Den andra boken i läsprojektet The Hogarth Shakespeare är en klart bättre cover än den första, Nesbøs Macbeth är en dramatisk och välskriven thriller med hög spänningsfaktor. Men det finns ändå en del invändningar.
Den historiska grunden till berättelsen finns i början av 1000-talet. Duncan I tillträder som kung av Skottland, 1034. Under ett fälttåg mot den norska jarlen Torfinn på Orkneyöarna dödas han av sin fältherre Macbeth, hövding över Moray, 1040. Om denna händelse uppstod en del olika sägner som Shakespeare använder som inspiration för sin Macbeth som han skrev 1606, direkt efter Kung Lear, en annan av hans stora tragedier. Det finns både likheter och skillnader. Bägge baseras på mer eller mindre mytiska berättelser om konflikter på högsta politiska nivå som beskrivits i olika texter innan Shakespeare gjorde sina versioner av dessa historier. Bägge handlar om maktspel och bägge är våldsamma, det är en hel del karaktärer som dör.
I Kung Lear är det ganska klart vad som är ont och vad som är gott men Macbeth är mer komplex. Frågan som står i centrum är om onda handlingar kan rättfärdigas av goda intentioner, kan ändamålen helga medlen? Eller kommer medlen att korrumpera ändamålen? Det är bra och hållbara teman som ofta återkommer i litteraturen.
Jo Nesbøs version av Macbeth kom ut på svenska i april 2018. Jag läste den då, men skrev inte om den. Det är inget ovanligt, jag kanske skriver om en tredjedel av de böcker jag läser. Men i och med läsprojektet om Shakespearecovers fick den komma fram från bokhyllan igen.
Jo Nesbø håller sig på många sätt rätt nära originalet. Karaktärerna har i huvudsak fått behålla sina namn och intrigen är i huvudsak densamma. Han har transponerat den till en anonym medelstor stad 1970, sannolikt i Skottland, en stad på nedgång med nedlagda industrier och stora problem. Kommissarie Macbeth är en extremt handlingskraftig polis, chef på mellannivå, i en tid med eskalerande brottslighet, krig mellan två kriminella syndikat och en omfattande korruption, inte minst inom polismakten. Mackbeth känner att han måste ta tag i situationen men då behöver han mer makt.
Vid sin sida har han precis som i originalet Lady Macbeth, hos Nesbø bara ”Lady”, som driver ett stort kasino i staden. Lady ”hjälper” Macbeth i olika maktstrategier. Med hjälp av hennes plan mördar Macbeth polischefen Duncan, kommer undan genom att placera skulden hos andra och tar över chefsrollen. Maktspelet rullar på, blir allt våldsammare, allt blodigare.
I originalet spelar tre häxor en viktig roll. Bland annat är det de som talar om för Macbeth att det är han som ska bli kung och att han är osårbar, kan inte dödas av någon som är av människa född. Hos Nesbø blir de knarkhandlare, originalets häxbrygder blir den förhärskande drogen i staden och originalets många mystiska inslag blir i den nya versionen drogdimmor, hallucinationer.
Nesbø är skicklig och hans version blir en dramatisk thriller med en hög spänningsfaktor. Hans Macbeth är klart bättre än Edward St Aubyns version av Kung Lear, Dunbar, som jag skrev om nyligen. Men ändå når Macbeth inte upp till samma nivå som hans storsäljande böcker om Harry Hole. Både Nesbø och St Aubyn känns alldeles för bundna vid originalens intriger och karaktärer. Det skulle sannolikt fungerat bättre om de mer hade utgått från originalens teman, vad de texterna vill säga, och skapat sina egna berättelser på det.
Hittills har The Hogarth Shakespeare inte bjudit på några riktigt fantastiska läsupplevelser, men det finns fem böcker till i serien som väntar på att bli lästa.
Anders Kapp, 2019-12-18
Bokfakta
- Titel: Macbeth. (Macbeth. Översättning Per Olaisen.)
- Författare: Jo Nesbø.
- Utgivningsdag: 2018-04-05.
- Förlag: Wahlström & Widstrand.
- Antal sidor: 523.
Länkar till mer information
- Kapprakt om läsprojektet The Hogarth Shakespeare
- Du kan läsa mer om boken här.