Dramatik i en konfliktfylld värld

”Plan and replan” är ett frekvent uttryck i min närhet som en beskrivning av hur livet brukar gestalta sig; man planerar något, saker händer, och det blir något annat. Så är det bara och det finns ingen rimlig anledning att slösa energi på att klaga över det – det blir som det blir och det brukar bli bra. När Jacob Lindfors debuterade med Vinterpacket 2021 var det starten på en trilogi och när den andra delen kom 20 januari 2022 levde den planen fortfarande. Men så kom 24 februari och Rysslands angrepp på Ukraina som förändrade många spelplaner, även den här författarens trilogiplan. Tanken var att den avslutande tredje delen skulle landa i någon sorts ljus men inte ens i militärthrillerns fiktion är det möjligt när verkligheten bara innehåller mörker. Så den tredje delen Järnviljan, som kommer ut i dag, är inte längre avslutningen på en trilogi, serien kommer att fortsätta. Jag är kanske ingen jättefantast för subgenren militärthrillers, rätt tunn i Sverige, men gillade debuten och tyckte väldigt mycket tvåan där en central del handlar om huvudpersonen Mattias Kassians långa, ensamma och strapatsrika vandring i trakterna kring Himalaya, en berättelse av episka proportioner. ”Från bra till lysande” skrev jag då och den färden uppåt fortsätter inte med trean, det vore orimligt att begära, men det är fortfarande bra med stor dramatik på många olika platser runt om i världen.

Mattias Kassian adopterades som barn från krigshärjade Rwanda och växte upp med mamma Matilda under enkla förhållanden i Västerås. Han blev en stor och stark ung man som valde en militär karriär för att så småningom hamna som elitsoldat i SOG, Särskilda operationsgruppen. Han är huvudperson utan att dominera, det finns många andra viktiga återkommande personer, karaktärsutveckling är en av författarens starka sidor; här finns en hel del intressanta kolleger inom SOG, människor från polis och säkerhetstjänst, elitsoldater från andra nordiska länder som stöttar Sverige, bland annat världens första specialförband med bara kvinnliga soldater, norska Jegertroppen, där Mattias hittar kärleken Tonje Froseth, och återkommer gör även Joline Elvén som redan som sextonåring kidnappades av Vinterpacket.

Vinterpacket var en gång i tiden en vanlig kriminell organisation i norra Sverige som efter att ha krossats återuppstod i nya former. Utöver vanlig kriminalitet blir det en terrororganisation med syfte att destabilisera Sverige och har stöd utifrån, det finns spår både till Ryssland och en mycket mäktig asiatisk organisation, finansierad av storskalig internationell narkotikahandel.

Förra delen avslutades i en väpnad konflikt mellan Sverige och Ryssland långt upp i norr kring Kiruna. Mattias fick kontakt med en högt uppsatt rysk militär, Gavriil, och gjorde ett avtal. Mattias har mycket speciella kunskaper om det mäktiga asiatiska narkotikanätverket Alshuruq, hade till och med träffat deras mytiska ledare Mavlyan Mishra, och det är viktiga kunskaper för Ryssland där Alshuruq är ett stort och växande problem. Samtidigt som Ryssland drar tillbaka sina trupper från Sverige följer Mattias, mer eller mindre frivilligt, med Gavriil till Moskva för ett möte med Dusan Yelagin, chef för huvuddirektoratet för drogkontroll. Den gemensamma jakten på Alshuruq och dess ledare för dem till olika platser i världen och är ett spår i den nya boken.

En av Mattias kolleger. Madeleine ”Annabelle” Hansen, har en stor roll i den nya boken. Hon ägnar sig främst åt den fortsatta jakten på Vinterpacket i Sverige, med dess nya hemlige ledare som kallas Novellisten, men deltar också i en aktion i indiska Mumbai som går riktigt illa. Hon driver det andra huvudspåret i den nya boken.

Det finns en hel del andra delar som alla riktigt snyggt förs samman till en våldsam upplösning på en ö i närheten av Söderhamn. Liksom tidigare är det riktigt välskrivet och beundransvärt är den myllrande och välresearchade detaljrikedomen om platser runt om i världen, föremål, händelser och allt möjligt annat. Det här är också en författare som inte är rädd för att ta i rejält och fantasirikt; Mattias får till och med träffa Putin själv på hans gigantiska sommarresidens. Det är bitvis oerhört våldsamt men det är ändå hela tiden människorna som finns i centrum, inte minst vad våldsamma konflikter kan göra med människor.

Rysshatet / rysskräcken har flerhundraåriga traditioner i Sverige. Tidvis har jag tyckt att det går till överdrift men jag hade tydligen fel; den nuvarande kriminella regimen i Ryssland gör allt för att bevisa att båda hat och skräck är välmotiverade. Så jag köper det perspektivet i Lindfors berättande som även när han tar i som mest ändå överträffas av verkligheten. Det ska bli spännande att se hur han går vidare med nya delar i serien.

Författaren

Jacob Lindfors är född 1988, uppväxt i Stockholms sydöstra förorter och är i dag bosatt i samma område, nu Rönninge i Salems kommun, tillsammans med sambo och två söner. Efter gymnasiet blev det militärtjänst i Boden och sedan universitetsstudier i Umeå och Uppsala med statsvetenskap som huvudämne och en huvudsaklig inriktning mot freds- och konfliktstudier vilket resulterade i en kandidatexamen i Uppsala. Under och efter studierna kom en del olika jobb med inriktning på marknads- och omvärldsanalys, bland annat för Unicef. 2013-2016 arbetade han som politisk sekreterare för Moderaterna i Riksdagen inom olika politikområden, bland annat säkerhetspolitik, bostadspolitik, arbetsmarknad och integration. Efter det har han arbetat som omvärldsanalytiker för AFA Försäkring, bland annat med arbetsmarknad, hälsa och hållbarhet, digitalisering och framtidstrender. Vinterpacket var hans debut 2021, uppföljaren Sidenvägen kom 2022 och nu finns tredje delen, Järnviljan, ute. Filmrättigheterna är sålda och en TV-serie baserad på böckerna planeras.

Anders Kapp, 2023-01-20

Bokfakta

  • Titel: Järnviljan.
  • Författare: Jacob Lindfors.
  • Utgivningsdag: 2023-01-20.
  • Förlag: Piratförlaget.
  • Antal sidor: 409.

Länkar till mer information

1 Kommentar on “Dramatik i en konfliktfylld värld

  1. Många som skriver sk militärtrillers idag. Förutom Svensson finns bl.a. Lars Wilderäng, David Bergman, Jacob Lindfors, Roger Skagerlund, Axel Ståhl m.fl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...