Helen Stommel Olsson gjorde succé med sin debut, verklighetsbaserade Gangsterprinsessan som tilldelades Storytel Awards 2018. Efter ytterligare en bok kommer hon nu med Av allt ont, första, delen i en serie om rättspsykiater Barbara Hammar. När jag började läsa texten tog jag mig först förbluffad för pannan. Sedan började jag skratta. Den här berättelsen är något så sällsynt som originell, det var länge sedan jag läste något så skruvat som detta. Här vimlar det av riktig udda karaktärer, ett hämningslöst språk och händelser som kräver stor fantasirikedom för att konstruera. Huvudpersonen själv, Barbara, Underbarnet kallad när hon som rekordung blev specialist inom rättspsykiatrin, erkänd expert på jobbet men har ett privatliv som är helt galet. Under läsningen får vi lära känna många häpnadsväckande människor. Västkusten har begåvats med något helt nytt som jag är säker på kommer att roa många.
När vi först möter Barbara Hammar är hon gränslöst bakfull, dagen innan begravde hon sin mamma och på samlingen efteråt hade hon flytt allt med hjälp av mängder med tequilashots. Nu, morgonen efter, vacklar hon genom skogen, där hon lekt under hela sin barndom; ett dopp i sjön som ligger tre kilometer bort kanske kan klara huvudet? Hon är barfota, har bara trosor och en sliten gammal pyjamasjacka på sig. När hon kommer upp ur vattnet anar hon något i skogen och vrålar ”KOM FRAM DIN JÄVEL” (hon har en kort stubin och kan ofta bli riktigt arg).
Fram kommer en lång snygg man ridande på en gammal häst och hon känner vagt igen honom. Det visar sig vara Anders, de gick i samma klass i högstadiet för länge sedan, inte alls vänner då trots att bägge tillhörde utanförskapet, mobboffer på olika sätt. Fet-Anders kallades han då. Det kan man inte gissa idag.
Bägge är tillbaka i det lilla samhället i Bohuslän där de växte upp av likartade skäl; föräldrar som dött, ärvda gamla hus som måste fixas i ordning för försäljning så att de så snart som möjligt kan återgå till sina vanliga liv på annan plats, hon i Göteborg och han utomlands. Det är i alla fall planen men det är mycket som kommer emellan.
Bägge har varit framgångsrika efter eländet i skolan. Barbara flydde från allt, framför allt från sin galna mamma, för intensiva studier; hon blev landets yngsta rättspsykiater någonsin och har inte haft någon kontakt alls med mamman under åren som gått. Nu är hon trettioåtta, hennes liv må vara kaotiskt på många olika sätt, men i sin profession är hon en högt ansedd expert. Anders är en ansedd etnolog med världen som arbetsfält.
Vi får också träffa Per Lahti som är på flykt genom regnet, han kör sin gamla Toyota med skrikande mamma Sonya i baksätet; de har bommat igen radhuset i Kalmar och är på väg mot den rätt isolerade stugan på Orust. Per är vuxen sedan länge men bor fortfarande hemma hos mamma. De har inga jobb, lever bägge på förtidspensioner och har en relation som är osund bortom alla gränser. Framme vid stugan tvingar mamman honom att sätta upp larm, övervakningskameror och allt möjligt annat för att verkligen barrikadera sig. Han förstår inte riktigt varför och blir allt mer förvirrad av de piller som hans mamma stoppar i honom.
Tillbaka på jobbet, Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska undersökningsavdelning i Göteborg, träffar Barbara chefen Sten Sköld, en femtiofemårig charmör med ett gott öga till henne (det har han inte mycket för). Han berättar om ett nytt fall som kan vara på väg mot henne, en man har gripits på Orust för mord på sin mamma. Tydligen har han själv larmat polisen och visat vart han grävt ner mamman.
Vi får också träffa polisinspektör Calle Syrén som är en nära vän till Barbara; han vill nog ha mer än vänskap men det vill inte hon. De umgås mycket och Calle får en viktig roll i handlingen.
Nico Akthar dyker upp i berättelsen. Han är en fjortonårig afghansk flykting som Barbara hittat en sen och kall februarinatt på väg hem från krogen, blåfrusen och nästa medvetslös. Hon tog hand om honom och sedan dess dyker han upp hos henne då och då. Men han verkar ha hamnat i något kriminellt gäng vilket blir farligt för honom, och kanske också farligt för Barbara. Jag känner en hel del killar från Afghanistan, känner inte riktigt igen mig i Nico, men det hindrar inte att han blir en av berättelsens mest älskansvärda karaktärer.
Det dyker upp fler, ett par Dolph Lundgren-kopierade storskurkar och många andra mer eller mindre karikerade karaktärer. Vi rör oss mest mellan Göteborg och Bohuslän men det blir också en utflykt till Barcelona.
När det gäller det hårdskruvade i denna text, både i språk och olika fenomen, kommer man så långt bort man kan komma från en klassiker som Agatha Cristie, men det finns också likheter. Christie använde ofta gamla släkthemligheter och liknande som förklaringsmönster; vem är egentligen barn till vem, vem behandlade vem riktigt illa för många år sedan, och där finns en likhet mellan dessa två författare. Det vimlar av hemligheter från förr som poppar upp i berättelsens nutid.
En annan klassiker är någon som blir galet svartsjuk på någon rival som så småningom visar sig vara en släkting, inte en älskare eller älskarinna. Den konstruktionen har vi sett många gånger, men sällan så skruvad som här.
Det händer under läsningen att jag då och då blir lite trött på den galna intensiteten men faller ändå. Det här är hämningslöst underhållande.
Författaren
Helen Stommel Olsson är född 1963, bosatt i Göteborg, men tillbringar också en del av sin tid i Bohuslän och på Mallorca. Hon har en bakgrund som copywriter och frilansjournalist men är nu författare på heltid. Helen brinner för att ge de mest utsatta i samhället en röst. Hennes debutroman, den hyllade Gangsterprinsessan, tilldelades Storytel Awards 2018. 2019 kom hon ut med Den nakna flickan. Av allt ont är den första, fristående delen i serien om rättspsykiater Barbara Hammar.
Anders Kapp, 2022-10-06
Bokfakta
- Titel: Av allt ont.
- Författare: Helen Stommel Olsson.
- Utgivningsdag: 2022-10-05.
- Förlag: Polaris.
- Antal sidor: 305.