Sedan debuten 1996 har Hans Gunnarsson kommit ut med mycket och fått en hel del priser. Jag har inte läst allt, har bara skrivit om en av hans böcker tidigare, inte riktigt fastnat, men skam den som ger sig, nya Den smala lyckan är en pärla. Undertiteln är En novellfläta vilket är en sorts mellanting mellan en roman och en novellsamling. Här finns flera berättartekniska grepp som han tillämpar mästerligt. Som det inte ovanliga återvändandet; till händelser, platser och människor, som ses i nytt ljus i nya perspektiv. Här finns också den i texten närvarande författaren, inte heller det ovanligt men tillämpat på ett ovanligt originellt sätt. Men framför allt finns här en tematik som berör. Vi är många som dagligen drabbas av en sorgsen panik när vi ser hur tillvaron successivt rasar samman, hur samvetslösa galningar förstör värden som byggts upp under lång tid; på plats efter plats, inom sektor efter sektor. Det kan skildras på många olika sätt, men här får vi betrakta katastrofen genom några brevbärare på Kungsholmen i Stockholm; en grupp, en bokcirkel och ett antal individuella livsöden. En mörk humor som verkligen fastnar.
Denna novellfläta består av ett antal berättelser, noveller om man så vill, men karaktärerna är återkommande, berättarrösterna växlar, geografin likaså även om den ofta graviterar till Kungsholmen, och vi rör oss över ett betydande tidsspann. I den första berättelsen träffar vi en rätt ung Göran som befinner sig i Rom tillsammans med flickvännen Sanna och ska vara där i två månader. Det är hennes projekt mer än hans, hon ska förverkliga drömmen om att lära sig italienska på riktigt. De har hyrt en rätt speciell lägenhet i arbetarstadsdelen Travestere, de anländer första augusti och det är varmt i Rom. Hon är i skolan på dagarna och han har inget speciellt att göra, går omkring i Rom och funderar på många olika saker: ”Det finns ingångar till allt. Olika ingångar. Liksom det finns utgångar. Och irrgångar. Bildens frånsida, spegelns bortanför. Utanför tankens rumslighet.”
Han tillbringar också en hel del tid i lägenheten. En dag upptäcker han en hårdhet i en liten kattkudde i soffan. Det visar sig vara en hermetiskt sluten vit plastask. När han slutligen lyckas öppna den hittar sju små vita omärkta piller som ger mycket speciella effekter. Bland mycket annat växer det fram ett litet eldsmärke under ena ögat som så småningom blir en liten bild av Sverige. Resan blir slutet på deras förhållande, hon flyttar till Tyskland tillsammans med Horst som hon träffat på skolan, han återvänder till jobbet som brevbärare på Kungsholmen, han kommer aldrig att återvända till Rom.
Trettio år senare dör Göran på en fotvårdsklinik. Efter begravningen bestämmer sig vännerna och brevbärarkollegerna för att till hans minne göra en gemensam resa till Rom. Av en slump (!) kommer de till samma lägenhet i Travestere, de känner väl igen den från Görans berättelser. Men det finns ingen pillerask i kattkudden. Det är novellflätans avslutande berättelse med gott om återvändanden till mycket av det som finns i alla mellanliggande berättelser.
Mellan varje berättelse finns en sorts dikter: ”Mellanakt, ur rullarna” där också titeln, ”Den smala lyckan” dyker upp på ett mycket underhållande sätt.
Återkommande träffas den här gruppen brevbärare varje torsdag efter jobbet på Löwet, en AW som utvecklas till en bokklubb. ”Som sagt, det var också Bengan som väckte idén om den där bokcirkeln. Det var strax efter att han varit med och sjösatt ’Brevbärare läser för barn’ på biblioteket, en aktivitet som rönte oväntat stor uppskattning. När det kom till vår lilla cirkel däremot gick det inte fullt så geschwint.” Det går inte så bra och för att stimulera gruppen tar Bengan med sig en bekant, en rätt okänd författare som kallas ”Cigarren”. Idén är att han ska skriva ner gruppmedlemmarnas berättelser från sina liv, på sätt och vis är Hans Gunnarsson själv som ger sig denna roll, boken är resultatet av Cigarrens verksamhet, men han får aldrig ett eget berättarjag vilket de andra får.
Det är mycket som finns i deras berättelser, inte sällan rätt skruvade händelser och absurditeter med många detaljer som återkommer ur olika perspektiv. En av dem fastnar för ballongflygningar, han tycker sig få en utsikt över tillvaron: ”Vad han såg var en allmän nedmontering och demoralisering av allt det han hållit för gott och hyggligt, en nyordning orkestrerad av visionslösa, pajkastande politiker som knäböjde inför den glupande marknadsviljan, alltmedan omvärlden sprack i sina sömmar.”
Här finns också ett återkommande främlingskap inför världens förändringar: ”Många flyttar ju. De som kan och har råd. Men jag trivs här. I marginalen. Här kan jag ändå känna den, själva utkanten.”
Form och tematik stöttar varandra i denna starkt berörande text fylld av mörk humor.
Författaren
Hans Gunnarsson är född 1966, uppvuxen i Finspång men är numera bosatt i både Stockholm och Mellösa i Södermanland. Han debuterade 1996 med novellsamlingen Bakom glas, som belönades med Katapultpriset för bästa debut det året. Hans andra novellsamling, Februari från 1999, nominerades till Nöjesguidens Stockholmspris. 2001 skrev han tillsammans med Mikael Håfström manus till långfilmen, Leva livet, som byggde på material ur dessa två böcker. För manuskriptet fick de en Guldbagge. Tillsammans skrev de också manus till filmversionen av Jan Guillous Ondskan.
Hösten 2003 utkom hans första roman, En jävla vinter, en uppväxthistoria i en stad av Finspångs storlek. Två år senare gav han ut Allt ligger samlat, som är ett kammarspel i romanform om några människor som av en slump hamnar på samma fest. Hans tredje roman, Någon annanstans i Sverige, utkom 2007 och filmades i regi av Kjell-Åke Andersson 2011. Albatross från 2009 är förmodligen Sveriges första golf-roman, men framför allt en berättelse om besatthet. 2012 utkom romanen Försmådd, denna följdes 2015 av kollektivromanen All inclusive med vilken han nådde en större publik. Med sin tionde bok, ödesdramat Rum för resande, firade författaren 2016 tjugo år som författare. 2019 utkom romanen Nattsida – en noir om själens dunkla vrår som också är en syskonbok till den hyllade All inclusive. Våren 2023 utkom Död mans skugga, som är den tredje och avslutande delen i den kollektiva berättelse som inleddes med All inclusive.
2021 kom novellsamlingen Bormann i Bromma och nu alltså novellflätan Den smala lyckan.
Anders Kapp, 2025-02-12
Bokfakta
- Titel: Den smala lyckan.
- Författare: Hans Gunnarsson.
- Utgivningsdag: 2025-02-07.
- Förlag: Bonniers.
- Antal sidor: 262.
Länkar till mer information
- Kapprakt om Bormann i Bromma.
- Läs vad andra skriver om boken.