Funnen död – bäst i Danmark

Danska Gretelise Holm har skrivit massor av olika saker genom livet, bland annat spänningsserien om Karin Sommer som spreds till flera länder, även Sverige, då översatt av Maj Sjöwall. Funnen död är något nytt i författarskapet, den utsågs till Årets bästa danska kriminalroman av Danska deckarakademin 2020 och nominerades därmed också till Glasnyckeln som bäst i Norden (Camilla Grebes Skuggjägaren fick priset det året). I somras kom boken ut i en bra svensk översättning av Helena Stedman. Jag läste den då men av någon anledning har den blivit liggande i högen med lästa men oomskrivna böcker. Och det är ju alldeles onödigt för en berättelse som kanske inte riktigt når upp till de höga förväntningar som de fina priserna bär med sig, men som fortfarande är en spännande och underhållande läsning.

Ellinor Green hittas död i sin villa utanför Köpenhamn söndagen den sextonde september. Hon är då sextiotvå år och i närmare fyrtio av dem har hon levt tillsammans med sin man Peter. Det började som en passionerad relation men passionen dog ut. Efter femton års äktenskap diskuterade de en skilsmässa, Peter hade just då en långvarig affär med en kollega, men så blev det inte. Paret har ett väl fungerande och priviligierat liv med framgångar i meningsfulla jobb, hon som högt ansedd forskare i antropologi och han som framgångsrik förlagsredaktör, starka sociala nätverk och goda inkomster. De två hade också ständiga och värdefulla diskussioner om allt möjligt, stort och smått, bara inte om den egna relationen i ”ett äktenskap som visserligen var passionslöst, men en trygg bas för oss båda”, som Peter tänker.

De har också fått två barn. Sarah Green som nu hunnit bli trettiofyra och har två barn, Lilje nio år och Urt fyra år. Sonen Martin Green är nu trettioåtta år, har sexåriga dottern Alba, och är anställd som copy på en kommunikationsbyrå.

På ytan en ganska perfekt familj i övre medelklass. Ändå ligger Elinor där död på sin säng när Peter på söndagseftermiddagen kommer tillbaka från en tjänsteresa till Tyskland och hittar hustrun i hennes sovrum. Det finns inga tecken alls på något våld, allt är så prydligt och ordentligt. Sannolikt har hon dött under natten mot söndagen.

Under måndagen genomförs likbesiktningen av likmannen Cecile Skov och rättsläkaren Jesper Krogh som finner en för sin ålder mycket vältränad kvinna utan sjukdomshistoria som aldrig träffat sin husläkare, aldrig varit inlagd på sjukhus, som uppenbart tagit väl hand om sig själv. De finner ingen som helst förklaring till att hon nu är död. Peter motsätter sig en obduktion, säger att det skulle strida mot Elinors vilja. Men hennes syster, Ingeborg Larssen, läkare på Jylland, hör av sig och påstår motsatsen, hennes syster ”var en rationell person som inte alls skulle ha uppskattat att begravas med ett frågetecken”. Och obduktion blir det.

Naturligtvis rämnar den perfekta fasaden under berättelsens gång, det ingår liksom i konceptet family noir, en subgenre som blivit allt mer populär och som denna bok tillhör. Men den rämnar mycket snyggt i effektiva rörelser mellan ett antal olika berättarperspektiv. Då och då finns ett förnumstigt tonfall som jag inte riktigt gillar och delar i avslutningen är väl hollywoodsliskigt, men i huvudsak är det mycket välskrivet. Nina Leino svarar för ett ovanligt snyggt omslag.

Författaren väver också in en kritik av aktuella samhällsfenomen. Dottern Sarah är aktiv i nätverket Raw Food Veganism och alla i deras omgivning, inklusive skola och förskola, är oroliga över den extrema kosthållningens effekter på barnen. Högst verkliga dagsproblem som alla som arbetar med barn på olika sätt har erfarenhet av. Sonen Martins jobb på en kommunikationsbyrå är bara en fasad för det han egentligen sysslar med; han är del av en högerpopulistisk trollfabrik som sprider hat och lögner på nätet. Även det högst verkliga samtidsproblem.

Bra är det, men jag förstår ändå inte riktigt hur den kunde bli utsedd till årets bästa i ett Danmark som hela tiden producerar så mycket riktigt högklassig spänningslitteratur.

Författaren

Gretelise Holm är född i Danmark 1946 och har mottagit en rad priser för sitt arbete som journalist. Hon har tidigare varit prorektor på danska journalisthögskolan. Förutom den internationellt rosade kriminalserien om Karin Sommer har hon skrivit allt från debattböcker till ungdomsromaner. Funnen död utsågs till Årets bästa danska kriminalroman 2020 av Danska deckarakademin och nominerades till Glasnyckeln.

Anders Kapp, 2021-12-30

Bokfakta

  • Titel: Funnen död (Dødfunden, översättning Helena Stedman).
  • Författare: Gretelise Holm.
  • Utgivningsdag: 2021-06-10.
  • Förlag: HarperCollins.
  • Antal sidor: 268.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait