Varför välja bortaplan?

Det fanns en hel del som jag gillade med Göran Sällqvist debut med Efter så många år från 2020 som utspelar sig på hans hemmaplan, där han använder sig av sina egna erfarenheter som polis, från näringslivet och en del annat, den kändes både trovärdig och berörande. Hoppade över tvåan, Uppstånden från de döda från 2021, kan inte läsa alla delar i alla serier, då skulle jag aldrig hinna möta nya författare som jag prioriterar högre, men har nu läst trean, Inget kvar att förlora, det kan vara kul att se i vilken riktning ett författarskap rör sig. Även om huvudpersonen är densamma, Rickard Ander, liksom en del andra återkommande karaktärer, är den här boken mycket annorlunda, vilket i sig kan vara spännande, utmanande och intressant. Här finns element av spionroman eller internationell thriller, med kopplingar till Syrien, Iran, Irak och Ryssland, men också element av svensk politisk thriller, allt subgenrer inom spänning som jag kan gilla, det finns en hel del författare som skriver riktigt bra inom dessa områden utifrån en god kunskapsnivå, men här känns det som en definitiv bortaplan, områden där författaren inte har de kunskaper som krävs för att skapa intressant trovärdighet vilket ger flera negativa konsekvenser. Jag blev besviken.

Två pojkar är på Röda stens skatepark under Älvsborgsbrons södra fäste i Göteborg. De tar en paus i en koja i närheten där de hittar en död man som ligger mot en av bropelarna. De säger ingenting men så småningom når informationen ändå fram till polisen. Offret är en äldre man som av utseendet att döma tycks ha ett ursprung någonstans i Mellanöstern. Han har ett stort sår i huvudet och dessutom har han en betongbit djupt nerkörd i halsen. Det finns inga identitetshandlingar, de vet inte vem han är.

Fallet hamnar hos Jenny Wallin, som efter en lång karriär inom polisen nyligen, i sextioårsåldern, blivit chef för RUE, regionala utredningsenheten med bas i Göteborg, och hon ger uppdraget till en av sina gruppchefer, polisinspektör Edvard Henning. De gissar på att det handlar om ett isolerat dåd med rasistiska motiv och fallet prioriteras inte högt, enhetens alla resurser måste ägnas åt allvarliga sprängningar.

En pensionerad polis från Gävle har varit på semester med sin fru i Malaga. När de ska hämta sin bil på långtidsparkeringen vid Arlanda känner han en välbekant lukt från alla sina år som polis, lukten av ett lik. Han hittar en död man i en bil, uppenbarligen har han varit död ett bra tag.

Fallet går till regionala utredningsenheten i Stockholm med chefen Gideon Svanberg och polisinspektör Rebecka Nilsson. Offret är välkänd av polisen, Abdullah el Bachram har försörjt sig på brott ända sedan han kom från Irak till Sverige 2005. Han är dödad på exakt samma sätt som den döde mannen i Göteborg och de två utredningarna samordnas.

Rätt snart får de en DNA-träff på en Maya Hadid. De får fram indikationer på att hon befunnit sig i närheten av bägge mordplatserna på de aktuella tidpunkterna. När det så småningom visar sig att den döde i Göteborg egentligen heter Omar Kahlil, en irakier som kom till Sverige 2004, som en gång i tiden var ansvarig för att hela Maya Hadids familj dödades i Bagdad, verkar fallet vara löst. Det finns bara ett problem: hon är försvunnen.

Det finns ett problem till, Maya Hadid är VD för säkerhetsföretaget Private Security i Stockholm som ägs av den återkommande huvudpersonen Rickard Ander. Han kan inte tänka sig att hon verkligen skulle vara skyldig. Han är dessutom tidigare kollega och nära vän till flera av de inblandade poliserna, han är en av gästerna på Jenny Wallins stora sextioårsfest i Göteborg.

Rickard Ander är sedan åtta år skild från Camilla, har alltid hoppats att de skulle kunna återförenas, men nu har dessa förhoppningar grusats, hon har träffat en ny man och det är allvar, hon introducerar honom för deras två vuxna barn. På festen i Göteborg träffar han Stephanie Heede, ömsesidigt tycke uppstår, de träffas allt oftare och har långa samtal med ”New Age”-inspirerat innehåll som kanske roar en del läsare men definitivt inte mig.

Maya Hadid har också en bakgrund kopplad till både svensk och fransk underrättelsetjänst. Berättelsen blir allt mer komplicerad i takt med att den rör sig mot en spionroman eller internationell thriller, ett område som inte alls känns som författarens hemmaplan. I debuten kändes författaren bekväm inom områden som han verkligen behärskar vilket också gav positiva effekter på språk, berättarteknik och mycket annat. Här gäller tyvärr motsatsen.

Språket blir ofta rätt stolpigt och distanserat, saknar närvaro. Någon känner ”en intuitiv oro över att utredningen om mordet på Clarence Bodin skulle blottlägga brister i myndighetens rutiner … skulle försvinna om något ofördelaktigt framkom inom hans ansvarsområde.” Inga språkliga fel, men levande är det inte.

Texten innehåller en hel del rätt trista förklarande partier. God facklitteratur ska gärna förklara saker som ger mig som läsare en del kunskaper om, och förståelse för olika fenomen. God skönlitteratur ska inte förklara någonting alls, den ska gestalta och när det görs väl ger texten mig som läsare insikter, något som går mycket djupare än förståelse.

Berättelsen utspelar sig hösten 2021 efter det att Stefan Löfven avgått som partiordförande för Socialdemokraterna och ersatts av Magdalena Andersson. Hon kallas här för Marie-Helen Magnusson och en rival till henne inom partiet, Christina Qvenner, spelar också en roll i den del av historien som möjligen skulle kunna beskrivas som en svensk politisk thriller. Författaren tycks inte ha några kunskaper om svensk partipolitik och dessa delar fungerar inte alls.

Liksom många andra använder författaren sig av en hel del cliffhangers men tyvärr landar de oftast rätt illa, liksom en hel del vändningar som sannolikt är tänkta som överraskande men som inte alls är det. Det sista och avslutande vändningen innan epilogen resulterar bara i en trött suck hos läsaren.

Det här var ingenting för mig. Tråkigt efter författarens debut som jag verkligen uppskattade.

Författaren

Göran Sällqvist är född 1957 och har tidigare arbetat som polis och inom näringslivet, men bor nu i Portugal och ägnar sig framför allt åt att golfa och att skriva. Efter så många år var hans debutroman 2020 och nya Inget kvar att förlora är den tredje delen i serien om Rickard Ander.

Anders Kapp, 2023-02-06

Bokfakta

  • Titel: Inget kvar att förlora.
  • Författare: Göran Sällqvist.
  • Utgivningsdag: 2023-01-30.
  • Förlag: Lind & Co.
  • Antal sidor: 450.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait