”Lasse Ferm förresten, det är jag. Och jag vet, det är inget höjdarnamn nuförtiden. Generellt sett är jag inte sugen på att strypa folk men ska jag någon gång göra det står Lars Inge Svartenbrandt högst upp på listan. Av alla namn i världen som han kunde ha valt, valde han just mitt.” Snygg intro av huvudpersonen i Tigerns år, första delen av skönlitterärt debuterande Fredrik Lundbergs planerade serie med grävande reportern Lars Ferm som centralgestalt. Vi möter honom i augusti 1998, ett redaktionsmöte på I nationens intresse (variant på verklighetens Kalla fakta där författaren då hade samma roll som Lasse) som är både trovärdigt och underhållande skildrat på en så hög nivå att läsaren genast är infångad. Den höga kunskapen om hur kommersiell TV fungerar är en viktig plattform för denna text, men det finns fler. I centrum av berättelsen finns ett kidnappningsdrama i Kongos djungler som blir både dramatisk och spännande med en riktigt överraskande upplösning. Det är inte helt ovanligt med författare som försöker förena spänning och humor vilket är svårt, inte sällan blir det platt fall men definitivt inte här.
Lasse är trettiofem, frånskild men har en rätt bra relation till exet Åsa, de bor nära varandra på Lilla Essingen och har gemensamma dotter Lina som är fem år. Han är spelberoende och tillbringar mycket tid vid roulettborden på svartklubben Stegen vid Mariatorget, dricker emellanåt väl mycket. Vi får lära känna en del andra på redaktionen som ansvarige utgivaren Gustav ”Dubbel-Gurra” Gustavsson och redaktionschefen Lisa Jern. Genomgående finns en hel del mer generellt om medielogiken vilket inte sällan blir riktigt underhållande: ”När folk i branschen tycker att DN är malliga har de aldrig träffat någon från Ekot.” Bakom Lasses ibland rätt cyniska skal klappar ett stort hjärta, regelbundet hjälper han till på Stadsmissionens härbärge på Kungsholmen.
Samtidigt med inledningens redaktionsmöte finns trettiotreåriga Jeanette Grundin i Kisoro i Uganda och hon har en central roll i just den här berättelsen. Hon ska förverkliga sitt livs stora dröm, att få se bergsgorillorna i verkligheten, en dröm som varit stark ända sedan hon såg filmen De dimhöljda bergens gorillor som tonåring. Hon har övertalat bästa kompisen Karin Pettersson att följa med trots att hon inte delar Jeanettes passion.
Hon blir desperat när turistmyndigheterna i Uganda förbjuder bergsvandringarna. Även om själva Uganda just då är rätt stabilt ligger bergen nära blodiga konflikter som inkluderar åtta nationer och tjugofem olika folkgrupper vilket är en viktig fond till berättelsen. Trovärdigt och levande skildrat, berömvärd research från författaren.
Tillsammans med en del andra turister från olika länder hittar de en guide som är beredd att strunta i beslutet och ta dem med upp till bergen och bergsgorillorna. Den skrapar ihop de pengar som krävs för att betala honom och ger sig iväg i mörkret vid tretiden på natten. Att det inte går bra vet vi redan från baksidestexten, men hur det går illa är mycket läsvärt. Genom hela texten har vi återkommande kapitel som berättar om vad som händer med Jeanette, Karin och de andra.
Vi får också träffa Josef, en ung kille som till skillnad från de flesta jämnåriga kan läsa, kan prata både engelska och franska och är riktigt smart. Han är en barnsoldat i en av många rivaliserande grupperna i östra Kongo och får en viktig roll i berättelsen.
Lasse får ett samtal från en orolig Åsa, hon har blivit kontaktad av en norsk reseledare som ringde för att berätta att en del av den grupp som han ansvarade för i Uganda har försvunnit, bland dem Åsas lillasyster Karin som hade Åsa som nödkontakt i sina papper. Därmed börjar Lasses jakt på information på vad som kan ha hänt. Det går så där.
Reseledaren har också tagit kontakt med de försvunna personernas respektive ambassader, bland annat får han kontakt med Hanna Strömquist på svenska ambassaden i Nairobi. Hon skickar informationen vidare till UD i Stockholm där kabinettsekreterare Jan Torstensson ger ärendet till Nils von Otter vilken blir en av denna texts mest minnesvärda karaktärer. Författaren levererar en oerhört elak bild av svensk diplomati i allmänhet och denne von Otter i synnerhet. Det blir enormt roligt, sannolikt med många korn av sanning vilket naturligtvis är förfärligt, både initialt i Sverige och än värre på plats i Afrika dit Sverige anländer klart sist av alla inblandade länder. Dit kommer också Lasse.
Det är mycket som händer på vägen till den dramatiska och oväntade upplösningen i Afrika och det läsvärda efterspelet i Sverige. Det här är definitivt en författare och en serie som kan vara värd att följa. Den kommande uppföljaren heter Kaninens år.
Författaren
Fredrik Lundberg är född 1970 i Hölö och uppvuxen i Nyköping. Efter gymnasiet studerade han internationell politik, sociologi och journalistik, men studerade också språk utomlands (Dijon och Madrid). Han började arbeta vid TV4 1997 och under sina nästan femton år där var han bland annat reporter och redaktör för Nyhetsmorgon, TV4 Sporten samt Kalla fakta innan han blev redaktionschef och ansvarig utgivare för Kalla fakta 2005. Därefter blev han chef över hela samhällsredaktionen på TV4. 2011 övergick han till tjänsten som programdirektör på MTG TV där kanalerna TV3, TV6, TV8 och TV10 ingick. Han är även entreprenör, har startat och drivit ett antal olika företag, företrädesvis inom media. Han är gift, har fyra döttrar och är bosatt i Gamla stan i Stockholm.
Han debuterade som författare 2014 med Happy Hunting, allt man behöver veta som jägare, och 2015 kom Från skott till stek, skriven tillsammans med Kristin Johansson, som bland annat beskriver hur man tillagar vilt.
2024 debuterade han skönlitterärt med spänningsromanen Tigerns år. Han är även ordförande i Adam Alsings Minnesstiftelse och fem kronor av varje såld inbunden bok kommer att gå till stiftelsen.
Anders Kapp, 2025-01-04
Bokfakta
- Titel: Tigerns år.
- Författare: Fredrik Lundberg.
- Utgivningsdag: 2024-09-13.
- Förlag: Piratförlaget.
- Antal sidor: 378.