Konstnärsdöden

Fredrik Barzal, Niki Falc och Ludvig Rute har en hel del gemensamt. De är alla, var för sig, Sveriges internationellt mest kända konstnär i samtiden, omåttligt framgångsrika och förmögna människor som alla omges av rätt komplexa familjerelationer. De har också alla tre dött nyligen under oklara omständigheter. Ludvig Rute skrev jag om igår, viktig karaktär i Håkan Nessers nya bok, Fredrik Barzal får vänta några dagar, den boken finns inte ute än, så idag är det dags för Niki Falc. Hans mycket framgångsrika karriär hade just nått en ny höjdpunkt; han skulle få det mycket prestigefyllda Vera-Maria Faustbergpriset på en miljon euro, men mindre än en vecka efter tillkännagivandet hittades han död i sitt hem på Österlen, sextiotvå år gammal. Varför tog han sitt liv är en fråga som många ställer sig. Sveriges Radio beslutar att göra en djuplodande specialpodd om konstnären och hans liv i en samverkan mellan SR Göteborg och SR Malmö. Uppdraget går till radiojournalisterna Ann Ek och Esti Przybyszewski som när de möts för första gången kan konstatera att de är så olika som två människor kan vara och att de inte alls gillar varandra. Det är upptakten till Den store konstnären, den första bok som Emmy Abrahamson och Hanna Jedvik skrivit tillsammans, starten på serien Radiohjältarna.

Ann Ek är impulsiv, frodig, utåtriktad och ofta en rätt kaotisk person som älskar bullar och allt annat av livets goda. Hon har jobbat länge som radioreporter i Malmö i många olika roller och har hunnit bli fyrtiofem. Hon är gift med Olle och de har tre barn tillsammans.

Esti Przybyszewski är femton år yngre, smal, vältränad, kontrollerad, skarp och snabb. Det var som hacker hon kom in på SR, hon grävde fram uppgifter till en serie reportage som fällde en myndighetschef och en minister. Hon har fått en del priser och vill utvecklas mer som reporter på fältet. Hon ”tror inte på oarförhållanden”. Basen för arbetet finns i Malmö så Esti skaffar sig en tillfällig bostad där.

De två träffas för första gången vid ett möte med redaktionschef Mats Jeppsson en måndagsmorgon i början av september på SR Malmö. Han och Esti har redan hunnit prata en stund när Ann stormar in en kvart försenad med sitt dyraste och rödaste läppstift som matchar perfekt till hennes röda klänning med vita och blåa blommor. Hon har med sig en rejäl ask med fikabröd som hon bakat under helgen. Bägge utgår från att det är de som ska vara huvudansvariga och den andra ska vara en assisterande researcher. De är inte alls bekväma när Jeppsson tydligt förklarar att det handlar om ett teamwork där de ska ha jämställda roller.

Ann och Esti svarar för textens berättarröster i alternerande kapitel och det är dessa kontrasterande karaktärer som är den största behållningen av läsningen; bitvis blir det väldigt roligt.

Niki Falc bodde på en gård med flera olika byggnader i Hagestad mitt på Österlen. Grannfastigheten ägs av hans syster Lovisa Falkström som också haft en viktig roll i verksamheten, inte minst när det gäller de ekonomiska frågorna i bolaget, Nikis affärssinne var omvittnat uselt. Med i bilden finns också två exfruar: Madeleine Hedenstierna, välkänd curator, och betydligt yngre Anna Alexandra Vinter, tidigare supermodell som marknadsför sig under namnet AXVI.

Med Madeleine har han dottern Angelica Falc, kulturjournalist och anställd i Falcs bolag, samt sonen Ruben Hedenstierna, som arbetar för Danske Bank i Köpenhamn. Med AXVI har han barnen Lolo och Emilio, drygt tjugo och stora profiler på sociala medier. Han har också drygt tjugoåriga sonen Fabian, född utom äktenskapet, vars mamma heter Nina Olsson och är vårdbiträde. Nikis partner under de senaste åren heter Susanna Nilsson, kallar sig Zuke Lovegood, som arbetar som DJ och klubbarrangör.

Det är alltså ett ganska stort antal människor som finns i Nikis närmaste krets, där många i praktiken varit helt beroende av de pengar som flutit in från det framgångsrika konstnärskapet. Här finns komplexa relationer och en hel del hemligheter som Ann och Esti försöker nysta i på väldigt olika sätt och med mycket växlande framgångar. Jag kan ha en del invändningar mot delar av upplösningen, men den ger verkligen duon den stora uppmärksamhet som de eftersträvar. Det blir rätt underhållande, främst tack vare spelet mellan huvudpersonerna som vi kommer att få träffa igen då de tydligen ska gräva i vad som döljer sig bakom kulisserna i en ny och framgångsrik, new-age-orienterad organisation.

Författarna

Emmy Abrahamson, född 1976, är författare och har skrivit en rad böcker för både ungdomar och vuxna. Senast utkom hon med Hur man blir slängd överbord 2020.

Hanna Jedvik, född 1975, är författare och journalist. Senast utkom hon med Du kommer alltid ha Paris 2022.

Tillsammans skriver de serien Radiohjältarna om journalisterna Ann och Esti vars första del heter Den store konstnären. Rättigheterna till boken har också köpts av förlag i ett par andra länder.

Anders Kapp, 2023-08-04

Bokfakta

  • Titel: Den store konstnären.
  • Författare: Emmy Abrahamson och Hanna Jedvik.
  • Utgivningsdag: 2023-02-01.
  • Förlag: Bonniers.
  • Antal sidor: 251.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait