En förälders värsta mardröm

Så beskriver E P Uggla själv idén bakom Bortförda, hennes debut inom spänning för vuxna, en psykologisk thriller, och nog har hon rätt i det; det är svårt att tänka sig något värre än en rutinmässig dagishämtning som förvandlas till något helt annat än rutin när det visar sig att barnet är borta, hela förskolans grupp med de allra yngsta barnen är spårlöst försvunna. Det är semestertider, en ovanligt het dag i juli, många förskolor är stängda och de barn vars föräldrar jobbar samlas på de som ändå håller öppet vilket innebär att barn, föräldrar och personal inte känner varandra så väl, och det krånglar till det mesta när katastrofen blir uppenbar. Just den här eftermiddagen var de äldre barnen på utflykt, bara de allra yngsta, fem barn under två år, stannade kvar på förskolan och det var en vikarie som hade hand om dem, en rätt ung kille som ingen känner så väl, men kanske har han tagit med dem någonstans, kanske dyker de snart upp igen? Det här är en imponerande debut där många mörka hemligheter successivt avslöjas och där läsarens misstankar hela tiden förändras på vägen mot dramatiska upplösningar.

En dynamisk rotation mellan olika berättarröster är en vanlig teknik för att skapa en levande text och här måste det ha varit ett initialt problem för författaren. Eftersom det är fem barn som är borta blir det ganska många nära berörda. Till det kommer det nästan nödvändiga i någon sorts perspektiv från polisutredningen. Skulle alla få komma till tals skulle det bli för många, förvirrande för läsaren. Jag har tidigare skrivit att tre perspektiv kan vara rätt idealiskt och det är just vad den här författaren beslutar sig för; det är Ida, Sima och Niko som för ordet, Niko är både förälder och polis vilket är ett smart drag, mot slutet kommer det in en fjärde röst men det handlar bara om några kapitel. Naturligtvis förekommer det fler karaktärer men de får ingen egen berättarröst. Kloka val som ger oss en levande läsning utan att vi läsare riskerar att ramla av i någon av berättelsens alla kurvor.

Ida kommer in först i handlingen på sin väg mot förskolan i Björknäs för att hämta sin systerdotter Selma, ett och ett halvt år gammal. Ida har aldrig varit där förut och tycker att gården ser väldigt trist ut, mycket sämre än Pingvinen där Selma normalt går. Där har Ida varit ofta, hon hjälper sin syster Stina en hel del, men sa nej när syrran ville att hon skulle ta ut semester för att ta hand om Selma just den här veckan, så att dottern skulle slippa den tillfälliga lösningen. Själva har varken Stina eller hennes man Elon tid att ta ledigt, de är mycket upptagna av sina karriärer och tycker det är rimligt att Ida hjälper till, hennes jobb är ju inte alls lika viktigt. Ida hjälper också gärna till med Selma, hon och hennes man Johan har länge försökt få egna barn men så har det inte blivit och så kommer det aldrig att bli, en utredning har visat på infertilitet. I stället vill de adoptera och det verkar som att det snart kommer att bli verklighet. Ida har ännu inte vågat berätta för sin syster att hon och Johan snart kommer att flytta till Skåne, det är Johans projekt mycket mer än hennes, men huset de köpt kommer säkert att bli bra för barnet.

När vi samma dag träffar Sima är hon på jobbet, det är Augusts tur att hämta Aisha på förskolan idag. Hon har en rätt underordnad position på arbetsplatsen, har ingen fin universitetsexamen som många av hennes kolleger, men hon är ett mattegeni, det var andra omständigheter som ledde till att det inte blev någon högre utbildning för henne. Just den här dagen berättar företagets VD för henne att hon haft rätt när hon larmade om misstänkta fel i siffrorna från ett företag som de skulle köpa, fel som deras välrenommerade analysavdelning missat, han föreslår henne för en position som analytiker. En fantastisk dag för henne som förvandlas till motsatsen när det visar sig att August inte alls hämtat Aisha, hon får ett mess från honom där han säger att han ska jobba till väldigt sent den här dagen och när hon väl kommer fram till förskolan är polisen där och deras lilla dotter är borta.

När Niko denna dag kommer till förskolan för att hämta dottern Dusa träffar han Ida på gården, de har aldrig träffats förut men kommer snabbt fram till att Selma och Dusa går på samma avdelning. De försöker söka skugga för att skydda sig från den olidliga värmen samtidigt som Ida berättar för Niko att hon fått höra att den avdelningen är på en utflykt och att de måste vänta på att de ska komma tillbaka. Det gör de inte, det blir snabbt ett fullt polispådrag och Niko blir glad när det visar sig vara Helena som leder polisinsatsen, en kollega som han både respekterar som skicklig polis och dessutom känner mycket väl. Genom Niko får vi följa delar av polisutredningen. Niko har Dusa tillsammans med sitt ex Tatjana och de har ingen civiliserad exrelation med ett jämt fördelat föräldraansvar, dottern bor nästan alltid hos Niko.

Utöver Selma, Aisha och Dusa är också Hugo och Zayn borta. Hugo är familjehemplacerad, hans biologiska föräldrar är missbrukare. Zayn har diabetes och risken är stor för att han kan dö utan korrekt behandling, han måste få insulin på rätt sätt.

På vägen genom berättelsen dyker det hela tiden upp hemligheter, bakgrunder, relationer och annat som förändrar bilden av vad som möjligen kan ha hänt i olika riktningar. Även om förvecklingarna är många och inte sällan dramatiska lyckas författaren hela tiden upprätthålla en psykologisk trovärdighet vilket är imponerande.

Huvudberättelsen är koncentrerad till fyra dagar, med en del tillbakablickar under resans gång, och författaren är generös, bjuder oss läsare på flera olika upplösningar, riktigt snygga. Det finns också en avslutande epilog två år senare. Jag brukar vara rätt allergisk mot förklarande epiloger, men den här är faktiskt riktigt fin. På sätt och vis är detta en debut, men författaren har skrivit mycket annat tidigare vilket framgår av textens höga kvalitetsnivå. När jag på hennes hemsida ser att det ska komma en uppföljare, Älskarinnan, nästa år, så blir jag glad, vill gärna läsa fler av hennes texter.

Författaren

Emmelie Pettersén Uggla (som använder författarnamnet E P Uggla) är född 1979 och uppvuxen i den lilla skånska byn Vinslöv. Hon är utbildad jurist och har arbetat med allt från socialrätt till migrationsrätt och krisberedskap. Vid sidan av sina juridikstudier har hon också läst psykologi och idéhistoria vid Stockholms universitet, samt kreativt skrivande vid Harvard Extension School i Boston.

Hon debuterade som författare 2017 med Första hösten: Blå gryning och har efter det skrivit flera dystopiska skräckromaner för unga, men också manus till mytologiska poddar. Hon har en förkärlek för att gräva fram nya vetenskapliga rön och dra dem till en extrem vilket skapar kittlande framtidsscenarion. Tidigare i höst kom hon med den första boken i en ny barnboksserie i det berömda rollspelsuniversumet Drakar och demoner. Dessutom är hon aktuell med en programserie i Sveriges Radio, Väsen, som hon gör tillsammans med historikern Bo Eriksson (Historien om Sverige). Där beskrivs tron på magiska varelser, genom Sveriges historia. Hon bor idag i Nacka utanför Stockholm tillsammans med sina barn.

Bortförda är hennes debut inom spänning för vuxna.

Anders Kapp, 2023-11-30

Bokfakta

  • Titel: Bortförda.
  • Författare: E P Uggla.
  • Utgivningsdag: 2023-11-13.
  • Förlag: Forum.
  • Antal sidor: 421.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait