Nya spännande steg för Rekke och Vargas

Om du saknade professor James Moriarty, Sherlock Holmes supersmarta och kriminella ärkefiende, när David Lagercrantz med Obscuritas 2021 startade sin version av Arthur Conan Doyles berättelser, kommer du att bli glad över nya Memoria där Doyles skapelse från 1893 nu dyker upp etthundratrettio år senare i form av den förfärliga Gabor Morovia; det är inte bara de tre första bokstäverna i efternamnet han har gemensamt med sin föregångare. Hans Rekke var bara tolv när hans matematiklärare, doktor Brandt, hade tagit med sig en pojke i samma ålder till Rekkes hem i Wien, läraren hade äntligen hittat någon som skulle kunna ge Hans en intellektuell utmaning, den ungerska pojken Gabor. Och visst, bägge pojkarna är nog lika överbegåvade, men Hans lär sig också snabbt och smärtsamt att Gabor kombinerar obefintlig empati med gränslös ondska. Många år senare är Gabor ledare för ett internationellt kriminellt nätverk. Första juni 2004 får han besked om att Hans Rekke intresserar sig för den sedan länge dödförklarade Claire Lidman. Han reagerar på sätt som blir smärtsamma för många, det blir än en gång en kamp mellan de två rivalerna. Jag kan sakna det starka grundtemat från den förra boken men på andra sätt är den nya faktiskt ännu bättre.

Den nya boken fortsätter där den förra slutade. Professor Hans Rekke bli allt mer deprimerad och unga polisassistenten Micaela Vargas, inneboende i Rekkes stora våning på Grevgatan i Stockholms finaste kvarter, är rejält trött på honom; hon funderar på att flytta hem till Husby igen, hon har växande problem i sin familj som hon måste göra något åt.

Men först ska hon ändå försöka göra något åt ett problem som dök upp några veckor tidigare, på kvällen den tionde maj, när Samuel Lidman besökte dem på Grevgatan med en semesterbild från Venedig i handen. För nästan fjorton år sedan, hösten 1990, hade hans hustru Claire plötsligt försvunnit. De var rätt nygifta, mycket förälskade och för honom var det helt obegripligt att hon plötsligt skulle ge sig av utan ett ord. Claire stod långt över honom på den sociala skalan, som ung chefsanalytiker på Nordbanken hade hon en central roll under finanskrisen, det var hon som fanns i centrum i stenhårda förhandlingar kring att driva in lån och säkra krediter från storföretag och finansmän. Under universitetsstudierna vid London School of Economics var Claire del av en speciell elittrio som också omfattade Alicia och Sofia.

Pådraget kring försvinnandet blev stort men så småningom hittades hon död efter en tankbilsexplosion i spanska San Sebastian. Varför och hur hon hamnat just där var oförklarat men att den förkolnade kroppen var hon var bevisat. På en sida var det med hjälp av dna-bevis och på ett annat ställe med hjälp av tandkort men det är nog det enda felet jag stötte på i läsningen vilket är ett positivt steg jämfört med den förra boken där alltför mycket tagit sig förbi textgranskningsprocessen. Oavsett vilket tror Samuel inte på att hon är död och nu har han en bild som bevisar det. Men polisen tror honom inte. På den nytagna semesterbild han kommit över finns en kvinna i en röd kappa i utkanten. Det var inte hon som var motivet, hon har kommit med av en slump, hon är ganska suddig på bilden, men Samuel är säker på att det är hans älskade Claire.

I brist på framgång hos polisen vänder sig Samuel till Rekke & Vargas som inte utesluter att han skulle kunna ha rätt; Hans Rekke upptäcker en del detaljer som tyder på att det skulle kunna vara just Claire som är med på bilden. Så Micaela besöker poliskollegan och mansgrisen Kaj Lindroos som var ansvarig för fallet 1990. Det hon får reda på, eller snarare inte får reda på, stärker misstankarna om att någonting är skumt.

Det hela växer ut till en internationell historia som utöver bankkrisen bland annat inkluderar framväxten av de ryska oligarkernas makt, utvecklingen inom KGB, till och med Putin själv finns med i en liten roll, drömmarna om den slutgiltiga segern för demokratin som är på väg att krossas. Och i denna internationella historia får Gabor Morovia en viktig roll, så småningom dyker han även personligen upp i Sverige.

Parallellt med detta finns flera trådar med direkta kopplingar till seriens två huvudpersoner. Hans Rekke blir allt mer orolig för vad dottern Julia har för sig, hon har tydligen träffat någon ny som inte verkar vara bra för henne, men hon vägrar prata med honom, i alla fall är det uppenbarligen en del hon döljer. En av Micaela Vargas bröder, Lucas, har varit småkriminell sedan unga år men nu har han erövrat en ledande roll i knarkhandeln i förorterna kring Järvafältet. Hon bestämmer sig för att hon måste sätta dit honom, se till att han hamnar i fängelse, men det startar en kedja av händelser med svåra konsekvenser.

Det är inte bara professor Moriarty som återföds i texten, det gör även Sherlock Holmes bror Mycroft, en sorts grå eminens med en central roll i regeringskansliet; här i form av Hans Rekkes bror Magnus, kabinettssekreterare, alltså chefstjänsteman för utrikesdepartementet, med fantastiska internationella kontakter, vän på förnamnsnivå med Putin. Magnus var också inblandad i en del av de dramatiska händelserna under bankkrisen. Är man, som jag, en Sherlockvän sedan barnsben, blir det fantastiskt underhållande.

Det finns många roande avvikningar från de stora stråken i historien, bland mycket annat får vi lära oss en del om den bibliska figuren Ahasverus, ibland också kallad Cartaphilus, som blir fördömd av Gud eftersom han vägrade hjälpa Jesus. Den här tekniken att hela tiden ge oss läsare små bonuspresenter fungerar storartat.

Det förra boken hade ett mycket starkt grundtema kring det passionerade som kan finnas i olika konstnärliga uttrycksformer, passion på en nivå som också kan bli destruktiv. Något liknande finns inte riktigt i den nya boken men i stället är den ännu bättre på att intelligent transformera Sherlock Holmes värld på sena artonhundratalets England till Hans Rekkes Sverige för tjugo år sedan. Fantastiskt underhållande läsning kombineras med välresearchade komponenter från vår moderna historia som också har mycket att berätta för vår nutid. Memoria är också årets sommarföljetong i Dagens Nyheter.

Anders Kapp, 2023-06-29

Bokfakta

  • Titel: Memoria.
  • Författare: David Lagercrantz.
  • Utgivningsdag: 2023-06-28.
  • Förlag: Norstedts.
  • Antal sidor: 346.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...