Tillbaka till naturen, årgång 2019

”Att prata med mamma är lite som orientering. Det finns många olika spår att sticka iväg på och gör man ett enda felaktigt val är vinstchanserna borta.”

Det tänker han när han från en bullrig tunnelbanevagn i centrala Stockholm försöker förklara att han just sagt upp sig från sitt välavlönade IT-jobb för att göra absolut ingenting vilket naturligtvis leder till en flodvåg av oroliga frågor. När han så småningom lyckas få fram att han dessutom bestämt sig för att flytta från storstaden till Norrbottens inland tar flodvågen slut.

”Om livet var en tävling i att chockera sin mamma till tystnad säkrade jag just en kvartsfinalplats.”

Det är grundidén bakom boken Höjden av förändring; att lämna ett hektiskt storstadsliv för lugnet i extrem glesbygd, att göra en total livsstilsförändring. När jag fick ett brev med en fråga om jag ville läsa och skriva om denna bok trodde jag först att det var något från den idag rätt populära extremgenren, dokumentärt om överlevnad i verklig ödemark, men så är det inte, han flyttar till en by med få men ändå grannar. Sedan trodde jag ett tag att det var en självbiografisk dokumentär; det finns mycket som talar för det, boken är skriven i dagboksform och det finns många likheter mellan författaren och huvudpersonen, men nu är jag rätt säker på att det är en ren fiktion, en roman om en dröm, och jag är tacksam för det.

David Eriksson är född 1988 och är verksam inom IT-branschen i Stockholm, uppväxt i Blåsmark som är ett litet samhälle utanför Piteå. Så långt är författaren och bokens huvudperson identiska.

Drömmen om en återgång till ett ”naturligt” liv är ständigt återkommande. Från 1700-tal har vi Jean-Jacques Rousseau vars samlade budskap ofta sammanfattas i det önskvärda i att vända ”Tillbaka till naturen”; i hans tänkta naturtillstånd är människan god, harmonisk, fri och frisk men hon fördärvas av civilisationen.

Från 1800-tal har vi till exempel Skogsliv vid Walden (1854) av Henry David Thoreau som under två år prövade att leva relativt isolerad i en stuga Massachusetts glesbygd i stort sett helt självförsörjande med hjälp av fiske och odlingar. Även här finns en samhällskritik, en civilisationskritik och en argumentation för en livsstilsförenkling, ett mer naturligt liv med minskade behov av materiella ting som ska ge ett bättre liv.

Både Rousseau och Thoreau är exempel på inspiratörer till gröna vågor där människor sökt sig bort från de stora städerna för att finna en annan sorts liv på landsbygden. En tredje sådan våg kom på 1970-talet där en hel del unga familjer i Sverige sökte sig bort från storstäderna för att finna ett enklare och mer miljömedvetet liv på landet.

David Eriksson är alltså långt ifrån ensam om sin dröm även om huvudtrenden är den motsatta; urbaniseringsfloden är stark i hela världen och särskilt stark i Sverige. Men kanske just därför blir det spännande med en röst i andra riktningen.

Höjden av förändring är inte alls generaliserande eller samhällelig till sin karaktär, det är en individuell och personlig berättelse om en ung man som vill byta liv, som inser att han vid 30-års ålder i princip kan vara ekonomiskt oberoende för resten av sitt liv utan att alls vara speciellt förmögen. En lägenhetsförsäljning i Stockholm kan räcka väldigt långt, med måttliga materiella anspråk kan det gå att leva riktigt billigt i glesbygden.

I dagboksform får vi följa hans process från beslutet, de 44 dagar som går till flytten och 198 dagars liv i fiktiva Vemforshöjden, eller ”Höjden” som den också kallas, en by i Norrbottens inland med 33 invånare.

Han talar in ett telefonmeddelande: ”Hej! Jag kan tyvärr inte svara just nu eftersom jag stängt av min telefon, tagit ut SIM-kortet och sedan flyttat tusen kilometer norrut. Om det var något viktigt ber jag om ursäkt, men det kommer att bli krångligt: jag nås för närvarande bara via brev. Om du insisterar på att det är viktigt, ring min syster och hon löser något sätt att nå mig. Om du inte vet vem min syster är, kan detta samtal omöjligen vara viktigt. Ha en fortsatt trevlig dag!”

Det är en riktigt läsvärd berättelse, han bygger skickligt en trovärdig miljö och fyller den med levande och intressanta karaktärer, byborna som han, och vi, långsamt lär känna och börjar umgås med. Jag gillar särskilt Sandell, närmaste grannen, en mycket gammal man som nästan blir den unge mannens terapeut i långa ”samtal” över långa schackpartier. ”I vanlig ordning, då jag avslutar en av mina lite längre utläggningar, så säger Sandell egentligen ingenting som svar, där från andra sidan schackbrädet. Och det är oftast tillräckligt.” En fin kärlekshistoria finns också med i berättelsen.

David Eriksson har en stor begåvning för säkra formuleringar som levandegör människor och situationer. Boken är lite ojämn, som det ofta kan bli med egenutgivning. Förlagen bidrar med professionell och kritisk manusgranskning som kan vara svår att ersätta med läsning från vänner och bekanta. Men jag både tror och hoppas att det kommer att komma mer från denna debutant.

Anders Kapp, 2019-07-15

Bokfakta

  • Titel: Höjden av förändring.
  • Författare: David Eriksson.
  • Utgivningsdag: 2019-06-18.
  • Förlag: Eget.
  • Antal sidor: 275.

Länkar till mer information

  • Du kan läsa mer om boken här och här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait