Varma skratt tillsammans med Benny

??????????

Viviann säger ja vid altaret och han blir lycklig, några sekunder senare hör han samma ja en gång till och blir ännu lyckligare, tänk att hon verkligen skulle bli hans, ett av hans lyckligaste ögonblick i livet. Benny har begåvats, eller förbannats, med förmågan att se in i framtiden, att erfara saker några sekunder innan de verkligen inträffar. En förmåga som får många konsekvenser i livet. Oj, vad jag önskar att något seriöst förlag skulle engagera sig i David Erikssons författarskap som har en stor potential. Läste med förtjusning hans debut 2019, Höjden av förändring, en mycket underhållande civilisationskritik inom det klassiska temat tillbaka till naturen och har nu läst hans nya bok, Ett samtal från sin son, som är ännu bättre. Han har en alldeles egen och träffande blick för människor och olika fenomen i vår samtid, inte minst uppblåsta företeelser som förtjänar att lustfyllt punkteras. Det här är en riktigt rolig samtidskritik, med en huvudperson värd att älskas, en text som är värd att nå många läsare.

I bokens nutid har Benny hunnit bli sextiotvå, busschaufför i Stockholm sedan trettio år tillbaka, definitivt inte bussförare som en del yngre kolleger; till skillnad från dem kan han stava, är beläst inom vitt skilda och ibland rätt udda områden, hans rätt lilla lägenhet domineras av en gigantisk bokhylla. Han är den bästa busschaufför som Stockholm någonsin haft, att kunna se faror i förväg underlättar, inte en enda incident under alla dessa år och hans punktlighet är skyhögt bättre än närmaste konkurrent.

Parallellt får vi också tillbakablickar från hans liv, först från uppväxten i Sundsvall som inte alltid var så enkel, ansågs av många som ett freak i skolan och hånades ofta, men blev ändå inget mobboffer. Benny har alltid haft en förmåga att stå stadigt, han litar på sig själv i olika lägen, han försöker aldrig anpassa sig till tillfälliga vindar i växlande riktningar.

Han känner inga behov av att läsa vidare, börjar jobba som brevbärare och blir snabbt en av de bästa på jobbet. 1981, när han är tjugofem, träffar han för första gången Vivianne på en fest en fredagskväll, och blir förälskad. Hon är då tjugo och har just börjat läsa företagsekonomi på högskolan i Sundsvall. Mot alla odds lyckas Benny med sin uppvaktning och två år senare gifter de sig. ”Det är i ögonblick som det här som framtiden är rätt fantastisk ändå. Inte bara på lång sikt. Utan även att man helt enkelt får uppleva sådana ögonblick två gånger i rad. Inklusive att kyssa bruden.

Ytterligare två år senare är hon klar med sin utbildning och efter examen vill hon flytta till Stockholm. Benny gör naturligtvis som hon vill, han älskar sin Vivianne. När de sitter på tåget söderut är Vivianne gravid, men det vet hon inte ännu. De får sonen Alexander.

Efter barnledigheten gör hon karriär, jobbar allt fler timmar så Benny får ta huvudansvaret på hemmaplan, snart tjänar hon mycket mer än sin man trots att han också gjort ett karriärsteg, bytt från brevbärare till busschaufför. Hon får en ny och annorlunda vänkrets, förändras, blir allt mer lik de nya vännerna. Benny blir orolig, främst för de kvinnliga hökarna: ”Vackra är de, allihop, och framgångsrika. Det är ett problem. För när som helst kan de få för sig att Vivianne är för vacker, och för framgångsrik, för att hänga ihop med en sån som Benny.” Männen är han inte lika orolig för, ”de är bedrövliga på alla sätt. Med så mycket kladd i håret att man ju inte ens skulle kunna ha dem i sängen utan att behöva byta lakan dagligen. Och sedan saknar de både körkort och hyfs.”

En oktoberkväll 2002 kommer beskedet, hon har bestämt att de ska skiljas, hon behåller lägenheten och nu sextonårige Alex. Benny måste börja om, skapa sig ett liv på egen hand, anpassa sig till andra ekonomiska förhållanden. ”Inte för att det någonsin gått någon större nöd på just Benny, ekonomiskt. Man har ju bara kunnat arbeta mer och köpa mindre.” Han väljer en lägenhet i bottenplan (de är alltid billigare) en bra bit från centrum (vilket också blir billigare). Hans diskussioner med mäklare och bankman är mycket underhållande; Benny är påläst och har bestämda åsikter; överbelåning och amorteringsfrihet är definitivt inget för honom.

Så småningom går Viviann in i väggen, drabbas av epidemin utmattningssyndrom (ett av många samtidsfenomen som Benny inte alls begriper), och flyttar tillbaka till sina åldrande föräldrar i Sundsvall för att återhämta sig. En dag ringer hon till Benny, det var tre år sedan han hörde av henne senast, och berättar att sonen Alex blivit misshandlad och ligger på Södersjukhuset. Hon vill att han ska åka dit. Far och son har nästan ingen kontakt alls men naturligtvis ger sig Benny av direkt och naturligtvis tar han bussen till sjukhuset.

Alex är vuxen sedan länge, passerat trettiofem, men på andra sätt är han allt annat än vuxen, har aldrig fixat ett vettigt jobb, söker hela tiden genvägar i tillvaron. Sonen är grovt misshandlad men kommer att klara sig utan bestående men. Efter sjukhuset kan han inte klara sig själv, behöver rullstol under en period, så Benny tar hand om honom, tar hem honom till sin lägenhet. Alex är allt annat än tacksam, gnäller och klagar på det mesta, bland mycket annat tycker han att pappans tv är alldeles för liten.

Benny förstår det inte men vill göra allt han kan för sin son så han åker till Elgiganten där han träffar unge säljaren Marcus (Benny förstår inte det där med att man byter ut k mot c i namn). Han berättar att han behöver en större tv, Marcus frågar hur stor hans nuvarande är, Benny svarar fyrtiofyra, så Marcus visar honom en tjusig tv på femtiofem tum. ”Prata i centimeter. Vi är väl inte amerikaner heller. Vem använder tum?”

Så småningom berättar Alex om bakgrunden till misshandeln; han kunde inte betala tillbaka ett lån som han tagit för att finansiera sitt spelande. ”Benny avskyr lånehajar. Alex avskyr ordet lånehaj.”

Trots allt vad Benny tycker om Alex beteende handlar det ju ändå om hans son. Han vill verkligen hjälpa honom men då krävs det mer pengar än han har. Benny har själv aldrig sysslat med spel, men kommer på att roulett måste vara perfekt för någon som kan se en liten stund in i framtiden. Han är en mycket laglydig person så han läser på noga, men ingenstans i lag eller i Casino Cosmopols regelverk står något om att det skulle vara olagligt, eller ens fusk, att se in i framtiden.

Det hela växer till en allt större cirkus med nya svåra problem som kräver desperata lösningar. På olika vägar blir Benny hos konsult hos polisen, försöker lära sig att hantera en drönare, konsulterar kollegan Wille vars ”hörsel inte hann med samma buss som han själv”, blir utsatt för inbrott, agerar hemlig spanare, lurar en skurk in i fällan och hittar kanske, kanske en ny kärlek.

Benny har många bestämda åsikter, bland annat: ”Det kommer alltid att krångla när man byter ut personal mot maskiner.” Det är välskrivet, roligt och träffande, det är ett författarskap med potential att utvecklas ytterligare men då krävs en erfaren förläggare och en skicklig redaktör.

Författaren

David Eriksson är född 1988 och uppväxt i Blåsmark utanför Piteå. Han är utbildad civilingenjör inom IT och sedan länge verksam inom den branschen i Stockholm. 2019 debuterade han med Höjden av förändring, en roman om en ung man som lämnar storstadslivet helt och hållet för att bosätta sig i en mycket liten by i norr, en lustfylld civilisationskritik med mycket värme. Han är nu aktuell med nya romanen Ett samtal från sin son.

Anders Kapp, 2023-06-24

Bokfakta

  • Titel: Ett samtal från sin son.
  • Författare: David Eriksson.
  • Utgivningsdag: 2023-06-20.
  • Förlag: Eget (Ekström & Garay).
  • Antal sidor: 266.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait