Daniel Alfredson har lång och framgångsrik erfarenhet av spännande berättande inom filmens värld så när han nu debuterar som skönlitterär spänningsförfattare med Det andra livet är nog förväntningarna högre än de burkar vara på andra debutanter. Han har givit sig på subgenren spionthrillers och därmed bäddat för problem; det är ett rätt svårnavigerat område när det gäller att bibehålla en trovärdighet i den stora bilden, av nödvändighet internationell, och samtidigt i den mindre skalan skapa något personligt berörande som fångar läsaren. I det storskaliga väljer han klokt de högst verkliga ubåtskränkningarna i Stockholm skärgård på tidigt åttiotal och deras internationella implikationer vilket ger fiktionen trovärdighet. För det personliga får vi lära känna Helena Vallin, en huvudperson som verkligen växer in i läsarhjärtat; när vi först träffar henne i oktober 1982 närmar hon sig fyrtio och lever ett enkelt liv, en bibliotekarie gift med försäkringstjänstemannen Lasse och de har två barn, Jonne och Niklas. I berättelsens andra tidsplan, våren 1971, är hon en idealistisk student som värvats som uppgiftslämnare till den östtyska säkerhetstjänsten, en spionroll som hon lyckades ta sig ur. Men har hon verkligen det? Oavsett vilka förväntningar man har på denna debut så överträffas de rejält.
Dagens Nyheter 4 oktober 1982: ”Spaningarna efter en främmande ubåt fortsatte under hela söndagen i området norr om Musköbasen i Stockholms södra skärgård. Både marinen och flygvapnet var med i jakten. Sjunkbomber har fällts under dagen. Bror Stefenson, nytillträdd försvarsstabschef uttrycker en viss oro för omvärldens syn på Sveriges försvarsförmåga.”
Det läser Helena mycket tidigt denna morgon, än så länge är det bara hon som är uppe i deras lilla villa i Norra Ängby, nordväst om centrala Stockholm. Hon har det sena passet denna måndag, behöver inte vara på biblioteket i Blackeberg förrän tio men hon går upp tidigt ändå, det brukar hon göra. Så småningom kommer också Lasse ner till köket, hennes man sedan tio år tillbaka. När de väckt pojkarna och avverkat morgonrutinerna åker Lasse iväg med dem och Helena blir ensam i huset.
Hon är nere i tvättstugan när telefonen ringer, skyndar sig upp för trappan för att svara, men det finns ingen på linjen; eller det låter som det är någon där men han eller hon säger ingenting. Hon lägger på, är på väg ner till tvättstugan när det ringer igen. Proceduren upprepas en andra gång. Och en tredje gång. ”Med ens hade hennes puls gått upp. Hon kunde känna hjärtslagen som bultade i tinningen.” Även om det var länge sedan vet Helena exakt vad det handlar om: hon har fått en order, hon måste följa en definierad procedur för att ta kontakt med dem som hon trodde sig ha lämnat för gott.
Vi hoppar tillbaka i tiden till mars 1971, berättelsens andra tidsplan, tjugosjuåriga Helena är på Tudor Arms på Grevgatan i Stockholm. Det är ingen tillfällighet att hon är just där just då, hon har ett uppdrag. Hennes kontaktperson Ruben har berättat att fyra män från den amerikanska ambassaden regelbundet brukar träffas där. Hon ska försöka få kontakt med en av dem, trettiofemårige majoren James Greene, militärattaché vid ambassaden. Hon lyckas och det blir starten på ett förhållande.
Hur har hon då hamnat i den här situationen? ”Kanske var det när militärjuntan i Grekland tog över landet några år tidigare som det blev uppenbart att inte bara de grekiska generalerna utan också Franco i Spanien och fascisterna i Portugal satt där de satt med USA:s och västmakternas goda minne. Hoppet om en rättvis och bättre framtid stod till socialismen, och kunde hon bidra till att förbättra världen, om än lite, så ville hon göra det.” Tillsammans med några andra var hon på ett studiebesök i Dresden och på den resan lärde hon känna Ruben som följt med som översättare och kontaktperson för FDJ, Freie Deutsche Jugend. Tillbaka i Stockholm hade han tagit kontakt med henne igen, det ena ledde till det andra, hon fick lära sig mycket, fick täcknamnet Vanja, blev allt mer insyltad, fick allt svårare att ta sig ur spionrollen. Hela processen är mycket trovärdigt gestaltad av författaren.
I det andra tidsplanet 1982 träffar vi fyra ryska attackdykare, Andrej, Sergej, Misja och Ilja, som blivit akterseglade och så småningom strandsatta på en ö i Stockholms skärgård. Det leder till sovjetisk panik, det skulle vara en internationell katastrof om de skulle bli upptäckta. I de enorma sovjetiska arkiven hittar man en uppgift hos östtyska Stasi: Vanja i Stockholm har ärvt ett sommarställe i Bodaviken längst ut på Ornö efter sin pappa Folke, där kan dykarna gömma sig tills man kan komma på något sätt att hämta dem. Helena tvingas motvilligt ta hand om dem.
Vi rör oss snyggt mellan de två tidsplanen, i oktober 1982 händer väldigt mycket under tio dagar som kräver att Helena kan ”uppbåda alla sina talanger för att ljuga och förställa sig: inför sina kolleger, inför barn och svärmor och framför allt inför Lasse”. Successivt växer det personliga samman med den stora internationella bilden, en svår men nödvändig del inom genren, och författaren åstadkommer detta med imponerande skicklighet.
Jag hittade några fel men det är inte så konstigt, läste en korrversion av manus och felen är säkert åtgärdade i den slutliga versionen som kommer ut i dag.
Annars är det här fantastiskt bra läsning, ytterligare en titel som är självklar när det i höst blir dags att lista de bästa debuterna inom svensk spänning 2025.
Författaren
Daniel Alfredson är född 1959 i Stockholm, främst känd som filmregissör men han har även varit verksam som manusförfattare, filmproducent, ljudtekniker, regiassistent, attributör och annat filmrelaterat arbete. Han har gjort många actionbetonade filmer, bland annat Mannen på balkongen (1993) baserad på Sjöwall/Wahlöös bok samt Flickan som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes (2009) som bygger på Stieg Larssons böcker med samma namn. Bland andra titlar finns till exempel Tic Tac (1997), Straydogs (1999), Dödsklockan (1999), Varg (2008), och Kidnapping Mr. Heineken (2015). Han har även varit chef för SVT Drama. Nu har Daniel Alfredson också debuterat som författare med spänningsromanen Det andra livet.
Anders Kapp, 2025-04-28
Bokfakta
- Titel: Det andra livet.
- Författare: Daniel Alfredson.
- Utgivningsdag: 2025-04-28.
- Förlag: Polaris.
- Antal sidor: 363.