Död bland Herrens Bönor

Ester Karlsson, med K, är nu tillbaka i Arnes julhelvete, femte delen i serien som skrivs av Christina Olséni och Micke Hansen. Ester är en nyfiken äldre kvinna och en mycket smart amatördetektiv, en sorts variant på Christies Miss Jane Marple men i en kontext med mycket mer humor. Ester lever själv i centrala Lund sedan hennes man gick bort, eller, inte riktigt ensam, älskade Bengt hade bestämt att hennes syster Barbro skulle köpa ett husdjur till henne när han själv var borta. Ester var väldigt skeptisk när systern kommit dragande med en vit kakadua med gul fjäderskrud och trulig uppsyn, men med tiden hade hon blivit väldigt fäst vid Roland vars hela ordförråd består av ”kaka” och ”prästskrälle”; det förra eftersom han bara vill äta hennes hembakade vaniljdrömmar och det senare eftersom han otaliga gånger hört henne svära över sin närmsta granne. Roland är en av många väldigt underhållande karaktärer i en bok vars fall kretsar kring den kvinnliga kyrkokören Herrens Bönor.

Titelns Arne heter Roth i efternamn, är gift med Esters syster Barbro, är alltså hennes svåger, och de bor i samma trappuppgång som henne. Han är en extrem hypokondriker, plågar vården med ständiga besök med alla tänkbara sorters krämpor och han absoluta favoritbok är FASS. I hans dagliga rutin ingår att ta med sig kaffe och smörgåsar för ett utdraget förmiddagsfika på Apoteket Svanen där han tjuvlyssnar och skriver ner människors sjukdomar och mediciner i sin anteckningsbok. Personalen har försökt kasta ut honom utan att lyckas.

Arne har också en enorm förmåga att hitta fel och brister hos allt och alla, har inte förvånande få vänner, egentligen bara en, grannen Lennart Tagesson som också är en väldigt rolig karaktär. Lennart jagar alla former av uppmärksamhet, sparar stolt alla tidningsklipp där han lyckats tränga sig fram för att komma med på bild, är just nu enormt stolt över att han vunnit uttagningen till Lunds stads jultomte detta år.

Det vimlar av roliga scener kring dessa äldre herrar, men de är inte direkt delaktiga i det fall som finns i centrum av berättelsen. Det kretsar i stället kring en kyrkokör som nu består av åtta kvinnor; den har funnits i femtio år och har nyligen fått det ”fyndiga” namnet Herrens Bönor. Fredag 1 december samlas de som vanligt för att öva i kyrkan. Kören har följande medlemmar:

  • Ulla Borgström är med sina åttiofem äldst i sällskapet, har inte alltid så lätt att sig fram med rullatorn, startade kören för femtio år sedan (hette då något annat), har i många år haft solistrollen men hennes röst bär inte så bra längre, någon annan måste ta över.
  • Vibeke Holmgaard, ursprungligen från Danmark och bryter fortfarande en aning, kärleken fick henne att flytta till Sverige men är skild sedan länge, konstnär som helst arbetar med textilier men även målar tavlor på beställning, yngst i kören med sina sextiofem år.
  • Gudrun Kvist, en av de ursprungliga medlemmarna i kören, rik änka, Vibekes största kund, djupt troende, har väldigt lätt för att prata illa om andra bakom deras ryggar.
  • Wilhelmina Munther, lillasyster till Ingegärd, gift med Sven, har ganska lätt för att göra sig ovän med andra, kämpar med sitt spelmissbruk, försöker kuppa till sig solistrollen i kören, sedan fyrtiofem år bosatt i en gul femtiotalsvilla på Plommonvägen i Lund som var tänkt att ge plats för deras barn men det blev det inga.
  • Barbro Roth, Esters syster, gift med Arne, bor i Lärkan på Sandgatan i centrala Lund, samma trappuppgång som Ester.
  • Lillemor Rydberg, medlem i kören ända sedan starten, klappade igenom totalt sedan hennes man Gunnar blev överkörd av en stadsbuss en jul för åtta år sedan viket hon tycker var hennes fel, går hos en psykiater varje vecka och medicinerar men det hjälper inte, väldigt nervös, stammar ofta när hon pratar men aldrig när hon sjunger, har körens bästa röst.
  • Ingegärd Svan, äldre syster till Wilhelmina, en rätt snål kvinna som passerat sjuttio, ”Ogillade att göra av med pengar helt enkelt. Hon hade alltid fått klara sig på egen hand. Ingen stöttande make att dela sin ekonomiska vardag med. Hon bodde för all del billigt, då hon tagit över föräldrahemmet på Nygatan när föräldrarna gått bort.”
  • Rut Tagesson, gift med Lennart som är Arnes (enda) vän, bor även de i samma trappuppgång som Ester, längst ner i huset.

Utöver de åtta körmedlemmarna fanns också tre män i kyrkan:

  • Ingemar Borgström, son till Ulla och bor fortfarande hemma hos mamma fast han är runt femtio, ackompanjerade länge kören innan Sven tog över den rollen, kyrkvaktmästare.
  • Hubertus Liljevall, körledare, präst, den som hittade på namnet Herrens Bönor, mycket förtjust i Ester som han ofta stöter på till hennes stora irritation, han är hennes närmaste granne.
  • Sven Munther, pianist som ackompanjerar kören, gift med Wilhelmina, dricker för mycket och svär hela tiden vilket gör framförallt Gudrun vansinnig, blev bara reserv i uttagningen av årets jultomte vilket irriterar honom.

En av körmedlemmarna påträffas denna fredag död i kryptan med en kniv i ryggen. Kyrkan är låst, det finns ingen annan än de ovan nämnda på plats. Konceptet är klassiskt, har ofta använts ända sedan Agatha Christies dagar; att på något sätt skapa en avgränsad grupp människor som tänkbara förövare. Eftersom en av de elva nämnda nu är död så finns det alltså bara tio tänkbart misstänkta. Ester hatar att sjunga, har alltid sagt bestämt nej när hennes syster föreslagit att hon ska gå med i kören, men nu hoppar hon direkt in som ersättare, hon vill komma närmare dessa människor för att lösa fallet. Det blir väldigt många turer på vägen mot upplösningen, det blir fler som dör, det kommer också ett pärlband av mycket underhållande scener. Det här är riktigt rolig läsning.

Författarna

Christina Olséni, född 1968, är entreprenör och civilekonom med många år i internationella koncerner.

Mikael ”Micke” Hansen, född 1966, har under många år arbetat som artist, låtskrivare och manusförfattare till TV.

Författarna är ett par endast i professionell bemärkelse men bor bara några kilometer ifrån varandra i Höllviken / Ljunghusen på var sin sida av Falsterbokanalen som avskiljer Falsterbonäset från fastlandet och det är ute på näset, i Skanör och Falsterbo, som en del av deras böcker utspelar sig.

Författarduon debuterade 2015 med den humoristiska deckaren Badhytten, starten på serien Mord i Falsterbo, och Sommarfesten var den åttonde och senaste boken i den serien. De har även nu kommit ut med fem böcker i serien Ester Karlsson med K som utspelar sig i Lund. Tidigare i år kom Den frusna polisen, starten på en serie som utspelar sig i Ystad och har kriminalkommissarie Frank Moberg som huvudperson. Dessutom har de hunnit med fyra delar i serien Skolvaktmästare Tores Detektivbyrå som vänder sig till barn i lågstadieåldern. Inte förvånande skriver de numera på heltid.

Anders Kapp, 2023-11-14

Bokfakta

  • Titel: Arnes julhelvete.
  • Författare: Christina Olséni och Micke Hansen.
  • Utgivningsdag: 2023-11-10.
  • Förlag: Bokfabriken.
  • Antal sidor: 329.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait