Författaren skriver om sin död

En av årets trender inom spänningsgenren tycks vara författare som skriver om författare. Nu kommer en till när Christina Erikssons fjärde bok om Elias Svensson, Cornelia Lind och många andra finns ute med titeln Debutanten. Välkända och framgångsrika författaren Sandra Thulin hittas död, deprimerad har hon tagit sitt liv kommer man fram till. Men är det verkligen sant? Den här gången rör vi oss en hel del i förlagsvärlden samtidigt som de återkommande karaktärerna utvecklas på intressanta sätt. Seriens bärande skugga, hämnaren Forsete, blir mer synlig och dessutom visar han sig vara allvarligt och obotligt sjuk. Han kommer snart att dö och hans långa rad av mord på brottslingar som polisen inte kommer åt kommer att ta slut, men innebär det också att serien tar slut? En rejäl cliffhanger i avslutningen visar att det inte är dags för det än, det kommer att bli en femte del.

Ett nytt ansikte i det annars återkommande polisgänget är Rosanna Molin, en rätt ny polisassistent som så snart som möjligt vill gå vidare mot kriminalpolisen, särskilt kriminalteknik lockar. Hon har en del oväntade sidor och bli ett intressant tillskott i persongalleriet. Redan på första sidan dyker hon upp; det har varit en oväntad lugn natt inför lucia men tidigt på morgonen kommer ett larm från en lägenhet i centrala Stockholm och hon är först på plats tillsammans med en kollega.

Carl Thulin hittade sin fru Sandra död vid femtiden på morgonen, han var uppe tidigt för att förbereda tvillingarna Tindra och Ossian för luciafirandet på förskolan. Kvällen innan hade han spelat squash med en kompis, de tog en öl efteråt så han var inte hemma förrän efter elva, såg att Sandra somnat i soffan på sitt arbetsrum, inte ovanligt, ville inte störa henne så först på morgonen upptäckte han att hon var död. Efter en utredning ledd av poliskommissarie Camilla Hallman avskrivs det som självmord och Sandra begravs 5 januari.

En som absolut inte tror att det var ett självmord är Sandras pappa Reiner som hatar sin svärson Carl, tycker att han är en ”skenhelig skithög” som måste dölja något. Han försöker påverka polisen utan framgång. Relationen mellan Reiner och Carl blir allt mer ansträngd och Reiner får knappast träffa sina älskade barnbarn längre.

Seriens återkommande huvudperson, kriminalkommissarie Elias Svensson har knappt hört talas om Sandra Thulin innan han fyller femtiofem år 18 mars. Han är glad över att de vuxna barnen Joel och Paulina uppvaktar under en middag på en onödigt fin restaurang, även om det blir ett ganska ansträngt samtal runt bordet; han har rätt svårt för barnens val av partners. Joels paket innehåller just Sandra Thulins sista deckare.

Återkommande skuggfiguren Forsetes existens har efter de senaste fallen blivit känd, inte hans identitet, och blivit en stor mediefråga: Varför har inte polisen lyckats gripa honom? Sedan tidigare har vi fått lära oss att Forsete är verksam inom den hemliga organisationen Et Sorores som bildades av några kvinnor 1537 i England, ett år efter avrättningen av Anne Boleyn, med syftet att skydda kvinnor och barn som utsätts för grymhet och ondska. Organisationen spreds i små celler runt om i Europa och så småningom rekryterades också män även om kvinnor alltid funnits i ledningen. Forsete driver den svenska grenen, han dödar gärningsmän som polisen inte kommer åt och hans signatur är tydlig; han dödar med slaktmask och tar offrens hörntänder, har en morbid samling som han vårdar i sitt kassaskåp.

Med anledning av all uppmärksamhet har polischef Huseyin Bakir givit Elias Svensson i uppdrag att skapa en specialgrupp för att jaga Forsete. Flera har vi träffat tidigare. Här finns närmaste kollegan Lena Duva, författaren och psykopatspecialisten Cornelia Lind som tidigare konsultat men nu blir civilanställd utredare, Lasse från Sedlighetsroteln, Micke från IT-avdelningen samt rättsmedicinaren Magdalena ”Maggan” Andersson. Det är en bra och varierad blandning karaktärer som vi får lära känna allt mer. Lena och Lasse är numera ett par, i stor hemlighet tror de själva, och det har hjälpt Lena att hålla sig nykter.

Unga Rosanna Molin tänker mycket på luciamorgonens utryckning; hon känner att det är någonting som inte stämmer, allt såg på något sätt riggat ut. Hon träffar Reiner och kan inte låta bli att tro på hans misstankar om att Sandras död inte alls var ett självmord. Hon känner polischefen Bakir genom sina föräldrar, tar upp sina tankar med honom och gemensamt pratar de med Elias Svensson som lovar att ta en titt på fallet. Kvällen innan har han börjat läsa födelsedagsboken och hittar märkliga kopplingar mellan boken och utredningen om författarens död.

Det hela rullar igång och det blir en spännande resa där allt fler hemligheter uppdagas med hjälp av intelligent polisarbete. Karaktärsutvecklingen är levande och intressant. Här finns en stark berättarteknik där händelserna i bokens nutid blandas med dåtidskapitel, främst om Sandras uppväxt i sin familj och senare relationen med Carl. Det är fängslande läsning på vägen mot den dramatiska upplösningen.

Att karaktärer i böcker är författare är vanligt vilket inte är så konstigt; gräv där du står är väl ett av de vanligaste skrivarråden men i år tycker jag det varit fler än vanligt inom spänningsgenren. I sin senaste bok Schack under vulkanen leker Håkan Nesser skickligt med olika metanivåer av skrivande. Några andra exempel från i år är Christoffer Carlssons Brinn mig en sol, Max Seecks Den trogne läsaren och Elly Griffths Mordkonsulten.

Jag tyckte att del tre var en svacka i här serien som den fjärde delen absolut tagit sig upp ifrån. Det framgår att det ska komma en femte del, men författaren bör kanske fundera över hur många böcker det ska bli? Tveksam till om konceptet håller för en riktig långkörare. Hemliga sällskap med lång historik är ett populärt och väl fungerande inslag inom spänningslitteraturen; konspirationsteorier innehåller något lockande, inte hälsosamma i verkligheten men kul i fiktionen och jag kan snabbt räkna upp några bra trilogier med det som tema, men nu är vi redan uppe i en kvartett. Hur länge är det hållbart? Psykopater vill vi inte träffa i verkligheten, kan vara attraktiva element i fiktionen men börjar det inte bli en del upprepning i Cornelias konflikter med exmannen Jimmy? Jag är alltså glad och nöjd över den här läsningen, men frågan är hur många fler delar jag vill läsa innan denna skickliga och ambitiösa författare växlar över till ett annat spår?

Författaren

Christina Erikson, tidigare Christina Granbom, är född 1973 i Högsby, Småland. Hon är utbildad operationssjuksköterska men omskolade sig tidigt, har en kandidat i medie- och kommunikationsvetenskap och är entreprenör med egen verksamhet.

Hon debuterade som författare 2014 med Morsarvet och året efter kom uppföljaren En god gärning. Båda böckerna utspelar sig i Kungsör i Västmanland. Under 2014 inledde Christina Erikson också ett samarbete med Thomas Erikson, vilket resulterade i två böcker om begravningsentreprenör Rita Benson. Samarbetet övergick snart från intensivt skrivande till kärlek, de gifte sig i maj 2017 och bor idag i Stockholm. 2018 startade hon den aktuella serien med Din Vän Forsete och nu har alltså den fjärde delen kommit ut. Utöver Sverige har rättigheterna sålts till ett par andra länder.

Utgivna böcker
  • 2021 Debutanten
  • 2020 Den trettonde lärjungen
  • 2019 Ensamvarg
  • 2018 Din vän Forsete
  • 2017 Dödgrävarens dotter (tillsammans med Thomas Erikson)
  • 2015 Av jord är du kommen (tillsammans med Thomas Erikson)
  • 2015 En god gärning (under namnet Christina Granbom)
  • 2014 Morsarvet (under namnet Christina Granbom)

Anders Kapp, 2021-08-18

Bokfakta

  • Titel: Debutanten.
  • Författare: Christina Erikson.
  • Utgivningsdag: 2021-08-17.
  • Förlag: Bonniers.
  • Antal sidor: 400.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait