Tekla i vitt som ny svensk thrillerdrottning?

Går genom vatten, går genom eld är premiären för en ny svensk thrillerserie i sjukhusmiljö skriven av Christian Unge. Kom ut för en vecka sedan och naturligtvis ville jag läsa. Bland ingredienserna finns en komplex och spännande huvudperson i form av akutläkaren Tekla Berg med speciella förmågor, en konfliktfylld sjukhusmiljö med intressanta karaktärer, korrumperade poliser, rysk maffia i narkotikakrig, en flodvåg av förgiftade narkomaner och en katastrofal höghusbrand. Upplagt för spänning på högsta nivå och mycket är riktigt bra! Men trots det är jag inte helt entusiastisk efter sista sidan.

Tekla är akutläkare på nedgångna Nobelsjukhuset i Stockholm, blivande stjärna, stresstålig och våghalsig i de mest utsatta situationer (med en hel del kemisk ”hjälp”). Hon har mycket speciella förmågor men bär också på en tung personlig historia.

En stor explosionsbrand i ett höghus orsakar katastroflarm i Stockholm. Mycket tyder på att det är en terroristattack med många dödsoffer. Tekla är en av de första på platsen och räddar bland annat livet på en svårt brännskadad man. Vem är han? Terrorist eller offer? 85-procentiga brännskador, går inte att identifiera. En speciell stortå; kanske är han någon som står Tekla mycket nära, någon som hon skulle offra sitt liv för?

Branden orsakar en dominoeffekt och berör snart både sjukhusledningen, polisen och kriminella nätverk. Inte minst det som leds av patriarken Victor Umarov som ser sitt familjeimperium hotas av de krafter som satts i gungning.

Huvudpersonen Tekla är en intressant karaktär som säkert kan vara hållbar som huvudperson för en serie. Hon har alldeles speciella förmågor, en bra uppsättning demoner som gör henne intressant och en personlig historik som går att utveckla i kommande böcker. Det märks att sjukhusmiljön är hemmaplan för Unge, den är trovärdigt och levande skildrad. De karaktärer som finns runt Tekla i denna miljö är också starka och tydliga personligheter, väl skilda från varandra med fruktbara spänningar sinsemellan; karaktärer på gränsen till karikatyrer ibland, men det fungerar.

De fåtaliga poliser som figurerar är inte lika väl tecknade, men de är ändå ok.

Den tredje gruppen av betydelse för dynamiken i denna bok är den ryske maffialedaren Victor Umarov med familj och underhuggare. Den fungerar inte alls lika väl, karaktärer som inte känns trovärdiga och levande. Möjligen är jag färgad av Jesper Steins senaste bok Solo som jag nyligen skrev om här. Även han har rysk maffia som en bärande del i handlingen och skildrar den fantastiskt. I jämförelse är Unges gansterfamilj rätt platt.

Premiären är bra, men inte fantastisk. Unge har ändå byggt en bas, ett starkt fundament, som borde kunna fungera för att kunna bygga en starkare andra del om Tekla.

Christian Unge

Christian Unge, född 1972, är överläkare, har jobbat för Läkare utan gränser och disputerade 2010 i Global Hälsa för Hans Rosling. Han har skrivit Afrikatrilogin, en thrillerserie om kirurgen Martin Roeykens: Turkanarapporten, 2012, Kongospår, 2014 och Saharasyndromet, 2016. 2017 gav han ut självbiografin Har jag en dålig dag kanske någon dör. Går genom vatten, går genom eld som kom ut för en vecka sedan startpunkten för en ny thrillerserie med läkaren Tekla i huvudrollen.

Anders Kapp, 2019-04-03

Bokfakta

  • Titel: Går genom vatten, går genom eld.
  • Författare: Christian Unge.
  • Utgivningsdag: 2019-03-27.
  • Förlag: Norstedts.
  • Antal sidor: 428.

Länkar till mer information

  • Du kan läsa mer om boken här och här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait