Bra deckare på årets bokrea

Snart dags för årets Bokrea (start 26 februari) och jag har bläddrat i en del av katalogen. Bland mycket annat är jag med i organisationen bakom Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall som genomförs i november varje år. Det är med de ögonen jag letat fram elva bra deckartips. (Där det finns mer att läsa om böcker eller författare på Kapprakt är titlar och namn länkar.)

Kåda av Ane Riel

Har du inte läst Kåda tidigare så är det hög tid nu. Fantastisk bok (deckare?) om en familjs undergång, om hur de bästa av avsikter kan gå så illa. Ane Riel är mångfaldigt prisbelönt i olika länder, bland annat Glasnyckeln, bäst i Norden. Omistlig! Denna begåvande danska var hos oss på Deckarfestivalen förra året och alla vi som träffat henne och läst henne längtar efter att hon ska komma med något nytt. Snart!

Mafioso av Ray Celestine

Ray Celestin är engelsk författare som skriver en underbart intelligent amerikansk kriminalhistoria med jazz i allmänhet och Louis Armstrong i synnerhet i centrum. Debuten med Yxmannen prisades på många håll världen, Bästa översatta kriminalroman i Sverige 2016, och den utspelar sig i New Orleans 1919. Mafioso är del två som ger spänning på hög nivå och en färgstark och intensiv miljöskildring av Chicago 1928. Passa på att läs den nu; del tre, Gangsterns klagan, tar oss vidare till 40-talets New York och den kommer på svenska i april.

Camilla Grebe Foto: Ulrica Zwenger

Husdjuret av Camilla Grebe

Fantastisk bok som både fått Svenska Deckarakademins pris för Årets bästa svenska kriminalroman 2017 och Glasnyckeln, Skandinaviska Kriminalsällskapets stora pris. Välskrivet med hög spänningsfaktor med miljöer från svensk landsbygd. Hon var hos oss på festivalen 2018 med nästa bok, Dvalan, även den ett mästerverk från en av landets mest etablerade och internationellt mest framgångsrika deckarförfattare.

Höstdåd av Anders de la Motte

En av de riktigt stora i Sverige just nu. Hög spänning i skånsk småstad. Höstdåd är andra fristående delen av hans pågående årstidssvit. Efter den kom Vintereld och kanske kommer avslutningen, Våroffer (?) i år. Han finns på vår lista över tänkbara författare på Deckarfestivalen i höst.

Pascal Engman Foto: Anna-Lena Ahlström

Patrioterna av Pascal Engman

Pascal Engman är en av Sveriges nya internationella stjärnor på deckarhimlen. Patrioterna är hans debut från 2017 och med uppföljaren Eldslandet var han på Deckarfestivalen förra året. Han skriver internationella action-thrillers med högt tempo. Som läsare är man klistrad, att fylla på kaffekoppen är en utmaning, och han har även ett stort patos och samhällsengagemang.

Den tunna blå linjen av Christoffer Carlsson

Svensk stjärna som är mest känd för serien om polisen Leo Junker. Den avslutades med just ”Den tunna blå linjen” som kom ut 2017 och samma år var han och pratade om den på Deckarfestivalen. Snart kommer han med något helt nytt i boken Järtecken, högt på läslistan just nu!

Lina Bengtsdotter

Annabelle av Lina Bengtsdotter

Lina Bengtsdotter är ytterligare en av våra nya svenska stjärnor som sprids till allt fler länder. Annabelle är hennes debut från 2017, uppföljaren Francesca kom förra året och hon skriver nu på sin tredje bok. Hon är född och uppvuxen i lilla Gullspång som också är huvudmiljö för hennes spännande böcker som handlar om utsatta människor på olika sätt, inte minst de mystiskt försvunna Annabelle och Franscesca. Hon finns på vår lista över tänkbara författare på Deckarfestivalen i höst.

Inland av Arne Dahl

Arne Dahl (egentligen Jan Arnald) är en väl etablerad internationell stjärna som inte behöver någon presentation. Mest känd för serierna om A-gruppen i Sverige och fristående uppföljningen, den mer internationella kvartetten om Opcop, skriver han nu något helt annat. Inland är den andra fristående delen om Sam Berger och Molly Blom som han var på Deckarfestivalen och pratade om 2017. Den första delen Utmarker kom 2016 och den tredje, Mittvatten, kom förra året. Kanske blir det en fjärde i höst?

Pappas pojke av Emelie Schepp

Hennes popularitet ökar stadigt, hennes böcker finns nu i 30-talet länder och hon har flera gånger blivit utsedd Årets Deckarförfattare. Pappas pojke är fjärde fristående delen i hennes serie om åklagaren Jana Berzelius. Den femte delen, Broder Jakob, kommer ut nu i mars. Hon finns med på vår lista över tänkbara författare på Deckarfestivalen i höst.

Lars Wilderäng Foto: August Linnman

Höstsol av Lars Wilderäng

Lars Wilderäng är en udda fågel på den svenska krimscenen, ett svenskt svar på Tom Clancy skulle man kunna säga; ofta krig, internationella konflikter, dystopier, samhällets sönderfall. Han har flera miniserier bakom sig. En av dessa miniserier inleddes med just Höstsol, som nu finns på rean, och avslutades med Höstregn som han pratade om när han var på Deckarfestivalen 2018.

Blodlokan av Louise Boije af Gennäs

Intensiv psykologisk thriller om den lilla människans kamp mot makten. Blodlokan är första delen av hennes Motståndstrilogi. Andra delen, Skendöda, kom förra året och sista delen, Verkanseld, kommer i sommar. Hon finns med på vår lista över tänkbara författare på Deckarfestivalen i höst.

Anders Kapp, 2019-02-18

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait