Snart dags att fynda reaböcker!

Nu är det bara två veckor kvar till årets stora bokrea som öppnar 21 februari. Kataloger finns ute i olika format med hundratals titlar i många olika genrer. Jag har valt ut några personliga favoriter inom två områden, skönlitteratur och spänningslitteratur, det är de jag läser mest. I de flesta fall finns där också länkar till texter om böckerna på Kapprakt och ibland också till presentationer av författarna. I de flesta fall finns möjlighet att förboka dina favoriter så att de inte tar slut innan du hinner gå på rean. Naturligtvis finns den möjligheten hos nätbokhandeln men kolla gärna i första hand med din lokala bokhandel. De lägger ner ett enormt jobb för att se till att alla böcker finns på plats i närheten av dig och om den fina servicen ska finnas kvar så måste vi också använda den.

Skönlitteratur

Kerstin Ekman Foto: Bodil Bergqvist

Kerstin Ekman, Löpa varg

Kerstin Ekman är alltid bra och hennes senaste bok Löpa varg är en underbar liten bok, hennes första roman på tio år. För den som letar efter en present till en äldre man som annars kanske inte är någon större bokslukare är den ett perfekt val. Man kan kalla den för epifanisk, kanske inte i bokstavlig mening gudomlig men en livsomvälvande insikt eller uppenbarelse drabbar Ulf Norrstig när han tidigt i gryningen på nyårsdagen, dagen innan han ska fylla sjuttio, möter en stor vacker varghanne i skogsbrynet.

Sara Stridsberg, Hunter i Huskvarna

En annan av våra stora svenska stjärnor är Sara Stridsberg, vars senaste bok, den underbara novellsamlingen Hunter i Huskvarna, finns med. Elva nya noveller där tio av dem på sätt och vis skapar en helhet, helt olika berättelser som på olika sätt och från olika perspektiv betraktar livets existentiella osäkerhet. Ofta skrönor från ett skymningsland där verkligheten löses upp, där våra viktigaste enheter för att beskriva världen, tid och rum, inte längre går att lita på.

Steve Sem Sandberg, W och ett läsprojekt

Ytterligare en av de stora i Sverige i dag är Steve Sem Sandberg Hans två senaste böcker tillhör inte hans bästa, men det gör däremot W., hans egen version av Woyzeck kom ut 2019, en storslagen berättelse och den går att fynda på rean. Ta den gärna som bas för ett läsprojekt, komplettera med Niklas Natt och Dags trilogi 1793, 1794 och 1795 (den sista finns också på rean) samt Eva-Marie Liffners underbara Vem kan segla så får du både fantastisk läsning och nya insikter om tiden kring sekelskiftet 1700-1800, insikter som skiljer sig en hel del från det som du fick lära dig på historielektionerna i skolan.

Nina Wähä Foto Kajsa Göransson

Nina Wähä, Babetta

Nina Wähä gjorde stor succé med sin Augustnominerade Testamente 2019 men med på rean finns hennes nya bok från förra året, Babetta. En del blev besvikna, den är helt annorlunda än genombrottsromanen, men jag tycker den är ännu bättre. Mycket underhållande och samtidigt är det en allvarsam lek som intelligent utmanar föreställningar om gränser mellan verklighet och fiktion, om människor som avgränsade monader eller som något som hänger samman, om den mänskliga existensen som vara eller bliva, som vara på en marknad eller som något större än så.

Johannes Anyuru, Ixelles

Johannes Anyurus senaste bok Ixelles fanns med i topp tre på Kapprakts ranking över årets bästa svenska skönlitterära böcker 2022 och är fantastisk läsning. Den skiljer sig en hel del från hans tidigare verk med sin Matrixartade upplösning av verkligheter där Ingenting får en central betydelse. Det som vi däremot känner igen är något som mullrar långt under ytan, den glödande vrede som härskar i den intellektuella konstruktionens allra djupaste källare. Bland mycket annat är detta en urstark klassroman, inte om det vi traditionellt menar med arbetarklass utan om en förtryckt underklass av annat slag.

Olga Tokarczuk Foto Lukasz Giza

Tre bra Nobelpristagare

Tre av senare års bästa Nobelpristagare finns med på rean. Alla bäst för mig är polska Olga Tokarczuk och tre av hennes böcker finns med: Spel på många små trummor, Styr din plog över de dödas ben och Jakobsböckerna (hennes allra bästa tycker jag är Löparna men den finns inte på rean). Den senaste boken av japanska Kazuo Ishiguro, den första efter priset, Klara och solen finns med liksom två äldre: Återstoden av dagen och Never Let Me Go. Från den senaste pristagaren, franska Annie Ernaux, finns tre böcker med på rean: Omständigheter, Åren och Min far & Kvinnan.

Klassiker med en liten varning

Det finns också gott om stora klassiker att fynda bland på rean. Ett tips är att kolla hur gammal översättningen är. En del förlag ger ut klassiker där rättigheterna gått ut, vilket gör det billigt, och utan att kosta på dem någon nyöversättning som ibland skulle vara önskvärd.

Carl Jonas Love Almqvist, Drottningens juvelsmycke

En klassiker på rean som är enormt hållbar är Drottningens juvelsmycke, Carl Jonas Love Almqvist var långt före sin tid som författare. Här får vi möta androgyna Tintomara, en av litteraturens mest intressanta karaktärer, i en text som är omöjlig att genrebestämma. Det är en romantisk förvecklingskomedi och tragedi, en queer-roman långt innan ordet föddes, en dramatisk thriller, en metaroman och en historisk roman med en fullständig gränslöshet mellan fiktion och verklighet. Varför inte passa på att också läsa Eva-Marie Liffners underbara parafras på den boken, Lacrimosa från 2011 (finns inte på rean).

Eyvind Johnson, Strändernas svall

På tal om parafraser finns Eyvind Johnsons Strändernas svall, en underbar parafras på Odysséen, med på rean. Komplettera gärna med att läsa Homeros original och den mest kända parafrasen, James Joyces Ulysses från 1918 som finns i en riktigt bra nyöversättning till svenska från 2012 (inte på rean).

Spänningslitteratur

 

Maria Adolfsson Foto Caroline Andersson Renaud

Maria Adolfsson, Spring eller dö

Inom fantasygenren är det av naturliga skäl vanligt med författare som skapar helt egna världar, med Tolkien som den stora stjärnan, men det är mer ovanligt inom spänningslitteraturen. Ett svenskt exempel är Maardam i Håkan Nessers serie om kriminalkommissarie Van Veeteren (främst på nittiotalet men även senare). Det mest imponerande svenska exemplet är ändå Maria Adolfssons skapelse Doggerland, löst baserad på det geologiska faktum att det en gång fanns en landmassa mellan Skandinavien och England som vi numera annars kanske mest förknippar med beteckningen Doggers bankar. Hos Adolfsson är Doggerland en självständig önation komplett med geografi, historia, språk, sedvänjor, valuta, näringsliv, politik, kultur, maträtter och naturligtvis massor av intressanta människor. Den första Doggerlandboken, Felsteg, kom 2018 och blev direkt en succé, ett stort genombrott och serien finns nu tjugotalet länder. Den fjärde boken, Spring eller dö, kom 2021 och det är den som finns på rean (delarna går utmärkt att läsa fristående). Efter den kom Fallvind 2022 och nu i februari, innan rean börjar, kommer den sjätte delen, Nödvändigt ont att ha kommit ut (jag har läst och den är fantastisk).

Tove Alsterdal, Slukhål

2009 till 2019 kom Tove Alsterdal ut med fem helt fristående böcker som utspelar sig på olika platser i världen. De skördade massor av priser och översattes till fler än tjugofem språk. Med Rotvälta startade hon 2020 något nytt, en serie med en geografisk placering i Ådalen som har återvändande polisen Eira Sjödin som återkommande huvudperson. Boken fick ett fantastiskt mottagande. Än en gång fick hon priset för årets bästa kriminalroman av Svenska Deckarakademien och dessutom belönades den med Glasnyckeln som bäst i Norden. Hösten 2021 kom den andra delen i hennes Ådalsserie, Slukhål, och det är den som finns på rean. Kan var intressant att läsa som uppladdning för den tredje delen, Djuphamn, som kommer ut i maj.

Christoffer Carlsson Foto Emelie Asplund

Christoffer Carlsson, Brinn mig en sol

Christoffer Carlsson ägnar sig just nu åt en svit av helt fristående böcker som ändå har författarens egen uppväxtmiljö i Halland gemensamt. Den inleddes med Järtecken 2019 och fortsatte med Brinn mig en sol 2021, en av de absolut bästa det året, en bok värd att fynda på årets bokrea och läsas som uppladdning inför nästa bok, Levande och döda, som kommer ut 21 april. Brinn mig en sol startar 28 februari 1986; nästan samtidigt som Olof Palme mördas inträffar ett annat brott vid Tiarps gård utanför Halmstad, ett brott som kommer att plåga polisen Sven Jörgensson under många år. Palmemordet har blivit en symbol för slutet på en tid och starten på en annan. Sven Jörgensson är sinnebilden just för folkhemmets tillitsfyllda samhälle, en klippa som vittrar till stoft i det mångåriga och fruktlösa sökandet efter ett svar.

Ray Celestin, Djävulsvind

Engelska Ray Celestin har levererat en helt magnifik amerikansk nittonhundratalshistoria i fyra delar, City Blues Quartet, en historik om brottslighet, vänskap, jazzmusik och det amerikanska samhällets utveckling via fyra nedslag: Yxmannen utspelar sig i New Orleans 1919, Mafioso i Chicago 1928, Gangsterns klagan i New York 1947, och avslutande Djävulsvind som utspelar sig i Los Angeles 1967. Serien har fått mängder av priser runt om i världen. Det finns författare som är bra på research, det finns författare som är otroligt imponerande skickliga på research och så finns det Ray Celestin som spelar i en helt egen division där ingen detalj är för liten för att undersökas. Helheten är fiktion men denna helhet är fylld av verklighetens människor, händelser och detaljer vilket skapar en sällsynt trovärdig närvarokänsla i en berättelse som annars innehåller dramatik på högsta nivå. Två av de återkommande huvudpersonerna är Ida Young och Louis Armstrong. Avslutande Djävulsvind finns på rean men du vill läsa alla delarna.

Mattias Edvardsson, En familjetragedi

Efter att ha skrivit många olika texter och även givit ut böcker inom olika genrer kom det stora genombrottet för Mattias Edvardsson med En helt vanlig familj 2018 som blev en stor internationell succé, översatt till trettiotre språk. En författare som hittade hem skulle man kunna säga i ganska bokstavlig mening för det är just i hemmet, familjens kammaspel, de nära relationernas utmaningar som han visar sin storhet, inte minst med stor insikt kring ungdomens helvete (och ibland paradis). Family noir eller domestic crime kan man kalla det för om man så vill men det viktigaste är att det är mycket bra. Utöver ett par barnböcker kom helt fristående uppföljarna Goda grannar 2020 och En familjetragedi 2021 (det är den som finns med på rean). I maj kommer hans nästa bok, Lova mig tystnad.

Anders de la Motte Foto Jeffery Richt

Anders de la Motte, flera titlar

Anders de la Motte är ett fenomen inom svensk spänningslitteratur, han har nyligen startat sin fjärde och femte serie, alla helt olika, alla fantastiskt bra och framgångsrika. 2021 startade han, tillsammans med Måns Nilsson, den fjärde serien som heter Morden på Österlen en sorts svensk Midsomer med spännande händelser i vackra små byar och en hel del humor. De första två delarna heter Döden går på visning och Ett fynd att dö för och bägge finns på rean. Så sent som i september förra året startade han med Bortbytaren sin femte serie och den boken, en av fjorårets bästa inom svensk spänning, finns redan nu med på rean. Den nya serien, med Leo Asker som återkommande huvudperson, är bland mycket annat en sällsynt intelligent lek med genren – underbar läsning.

Camilla Grebe, Välkommen till Evigheten

På ett plan påminner Camilla Grebe och Anders de la Motte om varandra; de har den sällsynta förmågan att skriva fantastiskt bra på väldigt olika sätt. De har bägge också kammat hem det mesta som går att få av fina priser och böckerna är storsäljare i många länder. Grebe debuterade 2009 tillsammans med sin syster Åsa Träff och de skrev en serie om psykoterapeuten Siri Bergman. Därefter kom thriller-trilogin Moskva Noir som hon skrev tillsammans med Paul Leander-Engström. De senaste åren har hon kommit ut med sex egna spänningsromaner som skördat enorma framgångar. I efterhand har de fått seriebeteckningen Flickorna och mörkret men egentligen är de helt fristående. Det är den senaste av dessa, Välkommen till Evigheten, som finns med på rean. I juni i år kommer hon med något helt nytt, Lånaren, som hon skrivit tillsammans med sonen Carl-David Pärson.

Och några tips till

Mons Kallentoft är produktiv, kommer ut med flera olika serier men i oktober startade han med Kärlekens algoritm den nya serien Underdogs; mycket läsvärd och med på rean. Om någon mot förmodan missade Åsa Larssons magnifika avslutning på serien om Rebecka Martinsson, Fädernas missgärningar, så är det dags nu (spelar ingen roll om du inte läst tidigare delar). Ett nyare namn är Jacob Lindfors som nyligen kom ut med Järnviljan, tredje delen i hans mycket läsvärda militärthrillerserie med Mattias Kassian i huvudrollen. De två tidigare delarna, Vinterpacket och Sidenvägen, finns att fynda på rean.

Anders Kapp, 2023-02-07

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait